In mod evident, anul care tocmai a trecut a fost deosebit de important in maturizarea PIMM Constanta. Argumente in acest sens are Iulian Groposila, presedintele Patronatului: „Ne-am stabilit o strategie de dezvoltare institutionala a Consiluilui National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, in judetul Constanta.

Scopul nostru este de a formata patronate locale in opt orase principale din judet“. Din punct de vedere operational, PIMM Constanta si-a definit inca de la inceput crearea unei aliante pentru dezvoltarea economica durabila a Constantei.

Astfel, conducerea Patronatului si-a stabilit ca prioritate intarirea relatiei cu toate organizatiile guveranmentale si neguvernamentale.

Revenind la conferinta de presa organizata de PIMM Constanta, mentionam ca au fost expuse cateva prioritati in ce priveste IMM-urile.

Printre acestea se numara eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, introducerea cotei unice de impozitare a salariilor de 16%, mentinerea impozitului pe dividende la cote reduse : 5% pentru persoane fizice si 10% pentru persoane juridice.

De asemenea, diminuarea cu 75% a contributiilor sociale platite de angajator pentru salariatii angajati pe noile locuri de munca pentru o perioada de doi ani, amnistierea de taxe si impozite a veniturilor scoase la suprafata si aduse in tara pe parcursul acestui an.

Şi simplificarea administratiei fiscale prin trecerea la declaratii de TVA anuale pentru microintreprinderi si intreprinderi mici reprezinta o prioritate pentru PIMM Constanta, ca si revizuirea Codului Muncii pentru a elimina asimetria actuala.

Un alt subiect atins in conferinta, necesitatea reinfiintarii Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, care se dovedeste a fi intr-adevar o prioritate, motivatiile presedintelui PIMM Constanta, Groposila, fiind elocvente.

In primul rand, strategia Romaniei vizeaza sprijinirea infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor, iar existenta unui minister ar arata importanta acordata acestui sector. „99,2% din firme, respectiv 458.120, sunt IMM-uri care prezinta particularitati majore ce trebuie luate in considerare pentru crearea unui minister al IMM-urilor.

54% din intreprinzatori considera ca mediul de afaceri este inca stanjenitor“, ne spunea Groposila.

In alta ordine de idei, existenta unui minister al IMM-urilor, cu atributii, competente si buget corespunzatoare, constituie angajamentul politic al sprijinului pe care Guvernul doreste sa-l acorde IMM-urilor.