O dispozitie a lui Pius al XII-lea, din octombrie 1946, cutremura Vaticanul!

Papa cel mut si servil

Pius al XII-lea, considerat unul dintre cei mai umani (buni) din intreaga istorie a papalitatii, starneste astazi controverse (chiar schisme ideologice!) in sanul reprezentantilor de marca ai crestinismului.

Cunoscut in comunitatea catolica drept Papa Giovanni, Papa Pacelli sau chiar Papa cel Bun, numele lui Pius al XII-lea a devenit in ultimele zile sinonim cu al Papei… antisemit (dupa ce John Cornwell il numea chiar "Papa lui Hitler")!

Un Papa antisemit a condus catolicismul? Aceasta este dilema la care astazi jurnalisti si experti din Europa Centrala se straduiesc sa gaseasca un raspuns bazat pe cat mai multe argumente. Insa doar naivii pot miza pe o concluzie unilateral acceptata, indiferent de probele celeilalte parti.

Scandalul care cutremura din temelii onestitatea unuia dintre cei mai de seama reprezentanti ai Vaticanului, Papa Pius al XII-lea, a pornit din Franta si s-a acutizat in Italia (tara care cuprinde Statul Vatican, leaganul catolicismului mondial). "Samanta" a fost aparitia recenta a primului volum al Agendei nuntiului papal Roncalli.

Conform acesteia, in arhiva Bisericii Catolice franceze a fost descoperit un document semnat de Papa Pius al XII-lea, datat 20 octombrie 1946, prin care acesta ii solicita nuntiului papal Angelo Giovanni Roncalli sa nu restituie familiilor de evrei (sau Israelului) copiii evrei pe care Vaticanul ii adapostise si protejase in timpul celui de-al doilea razboi mondial in taberele de refugiati!

Motivatia ar fi fost ca acei copii sa fie crestinati (religie fortata?) si "inregimentati" ca romano-catolici! Conform documentului, acest ordin al Papei a fost ignorat de nuntiul papal Angelo Giovanni Roncelli (cel are avea sa devina Papa Giovanni al XXIII-lea).

Papa Pius al XII-lea

Cateva expresii care in copilarie mi se pareau utopice s-au dovedit reale, imi aduc aminte doar de "s-a dus in Palestina" (folosita atunci cand cineva s-a dus foarte departe - dar niciunul dintre partenerii mei de joaca nu credeau ca exista cu adevarat Palestina) sau "e ca Papa Pius" (un termen de comparatie pentru atoatestiutori).

Cine a fost cu adevarat Papa Pius al XII-lea am aflat mai tarziu… Pe numele sau de "pamantean" Eugenio Maria Giuseppe Pacelli, Papa Pius al XII-lea s-a nascut in 2 martie 1876, la Roma. Starea precara a sanatatii a fost un incovenient pentru terminarea seminarului, dar a reusit cu sprijinul Papei Leon al XIII-lea.

Si-a luat licenta in Drept canonic si civil, a fost nuntiu papal in Berlin si Munchen si a lucrat in Secretariatul de Stat de la Vatican (unde a fost promovat de cardinalul Rampolla) pana cand a fost avansat cardinal.

Este cunoscut ca negociator sef din partea Vaticanului in controversatele tratate din 1929 si 1933, cand fascistul Benito Mussolini si nazistul Adolf Hitler primeau sprijinul oficial al capilor catolicismului mondial in schimbul recunoasterii Vaticanului ca Stat si a fiecarui Papa ca si conducator al acelui Stat.

In martie 1939, cand Hitler se pregatea sa cucereasca Europa, cardinalii l-au ales Papa pe Pacelli, ultimul secretar general al Papei Benedict al XV-lea. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Pius al XII-lea a reusit sa salveze multi evrei ("aparatorii" sai contemporani avanseaza cifra de peste 700.000) si, cu girul lui Hitler, a organizat tabere de refugiati evrei.

Foarte putin se vorbeste despre faptul ca in aceste tabere, Pius al XII-lea, cu acceptul lui Mussolini, a instituit scoli catolice (!) si a declarat romano-catolicismul ca religie exclusiva in Italia. Pius al XII-lea a murit la 9 octombrie 1958.

Controversa

In urma publicarii documentului din arhiva Bisericii Catolice din Franta care-l invinuieste de antisemitism pe unul dintre cei mai iubiti conducatori ai papalitatii, primii care au luat o pozitie ferma anti-Pius al XII-lea au fost jurnalistii de la Corriere della sera, Alberto Melloni scriind: "Pius al XII-lea ordona: nu restituiti copiii evrei" (demersul fiind partial sustinut si de televiziunea

Rai Due). Contraofensiva apartine celor de la Avvenire, care au consumat mai mult de trei pagini pentru a demola articolul din Corriere. Verdict personal: neconvingator.

Cum neconvingatoare, contradictorii si suspect reiterate mi se par opiniile rabinului sef al New York-ului, David Dalin, pe primul site catolic (ca importanta) din Romania, care i-a contrazis pe toti (pe dramaturgul Rolf Hochuth, pe John Cornwell, pe jurnalisti si experti, pe toti de alta parere decat el…). Incontestabilele merite ale Papei Pius al XII-lea nu pot fi generalizate, idolatrizate.

A fost Papa care ar fi trebuit sa fie cea mai puternica voce pentru pastrarea umanitatii in cea mai dificila perioada istorica (al doilea razboi mondial). Indiferent de riscurile pe care functia il obliga sa si le asume. Insa Pius al XII-lea a fost… mut ca o lebada. El nu a luat nici macar o data pozitie publica impotriva crimelor comise de hitlerism si fascism. A tacut.

Ajutand, atat cat putea ajuta un om care tace. Totusi, parca e prea mult sa-l consideri antisemit. Mai degraba un preot grabit sa-si mareasca turma de enoriasi… Lovind (involuntar?) iudaismul. Trebuia sa fie un Papa.