Miliarde tocate in blocuri ANL facute in bataie de joc!

Bloc(ada) socialista

Incepand din anul 2000, prin intermediul ANL, in Sighetu Marmatiei a inceput constructia a 328 de unitati locative (circa 100 sunt deja date in folosinta). Problema intervine cand in discutie se abordeaza calitatea acestora. Din cauze neelucidate (furaciuni sau incompetenta?), calitatea pare desprinsa din “observatiunile” lui nenea Iancu: exista, dar lipseste cu desavarsire.

Cele 72 de unitati locative sighetene (amplasate in blocurile U15, U17 si U 19 din cartierul Unirii, ce urmau sa fie terminate in 2003, apoi in primavara lui 2004) au fost gatate abia in vara lui 2004.

Lucrarile au fost efectuate de o firma din Oas, cu subanteprenori sigheteni (dupa binecunoscutul model mioritic al “sugativarii” fondurilor publice de cat mai multi “oameni de afaceri”, doar “malai” e destul!). Costurile s-au dovedit a fi peste estimarile initiale, iar banii au venit greu de la Bucuresti.

Finalizarea lucrarilor (cu profit si cat mai putina bataie de cap) pare a fi cauza pentru care s-a recurs la tot felul de subterfugii, toate ducand la o calitate jenanta a constructiilor, mai scazuta decat la blocurile facute la norma pe vremea defunctului dictator comunist.

Desi terminate in iunie, blocurile au adastat goale, cu lista de repartizati pregatita, in asteptarea unui eveniment notabil, care s-a petrecut abia pe 25 august 2004. In acea zi, in Sighet, si-a aratat “silueta atletica”, intr-o vizita privata, domnul Adriaaan Nastaseee! Chiriasii, imbracati de sarbatoare, s-au umilit intampinandu-l ca pe sfintele moaste si scandand “Nastase presedinte!”.

Se intampla in afara campaniei electorale. Desi mare amator de... limbi moi, ex-premierul a parut jenat de exagerare (dupa declaratiile unor martorii oculari ai evenimentului), remarcand totusi ca imobilele care au costat zeci de miliarde de lei n-au nici macar... geamuri termopan. Motivul? Cu banii publici se lucreaza ca la Stat: putin, incet si prost.

Bataia de joc

Sighetul are deja patru blocuri ANL date in folosinta. Primul, situat in cartierul Ivasiuc, a fost anul trecut “protagonistul” unui scandal cauzat de instalatiile defectuoase care au dus la fisurarea tevilor si, implicit, la inundatii. Daca optimistii cred ca e o intamplare, la U 15 (bloc situat in Unirii) caracteristica generala e dezastrul.

Iata un bilant al neregulilor constatate in U 15: usi distantate, facute din lemn verde, plin de cioturi, care abia acum a prins sa se usuce, reducandu-si dimensiunile si crapand; feroneria cea mai proasta, cu clante fara zaruri!; multi pereti sunt nefinisati, fiind deja plini de crapaturi; gresia si faianta, cele mai ieftine posibile, au denivelari de pana la 1 centimetru, cu goluri neumplute;

ruperea termica este inexistenta, pentru ca nu exista geamuri termopan... totul se crapa, se desprinde (“fenomen” inregistrat la doar patru luni de la darea in folosinta!). Totul pare facut in mare graba si cu cele mai ieftine materiale. Nefericitii locatari au avut deja parte de inundatii cauzate de craparea tevilor si de bateriile care nu se inchid.

Pentru a intregi necazul, centrala termica a celor trei blocuri (cu 72 de apartamente) consuma imensa cantitate de 5 metri steri pe zi, desi caldura si apa calda se distribuie doar cateva ore dimineata si seara. Pretul unui ster de lemne fiind de circa 700.000 de lei, inseamna ca incalzirea locuintelor costa cel putin 100 de milioane de lei lunar. Centrala pare de calitate, de aceea explicatia...

inexplicabilului consum pare a fi generata de incalzirea unui ditamai blocul nelocuit, pentru ca blocul U 19, desi finalizat inca prin iunie 2004, nu a fost dat nici azi in folosinta! Dar, locatarii celorlalte doua blocuri, sunt nevoiti sa suporte si cheltuielile cu incalzirea acestuia, “pentru a nu crapa tevile”.

Cele trei blocuri-problema au fost construite de ANL, cu banii publici, apoi predate primariei Sighet care le-a dat in chirie pe durata de 5 ani tinerilor casatoriti. Desi repartitiile in U 15 si U 17 s-au oficiat de patru luni, unele apartamente continua sa fie nelocuite, ceea ce contravine legii.

Poate beneficiarii care inca nu s-au mutat ar trebui inlocuiti cu cei care au nevoie reala de o casa.

Cine plateste?

Dar lista problemelor de la ANL-urile din Unirii nu se sfarseste. Blocurile nu dispun nici de vreo parcare auto, ci doar de alei inguste de acces pietonal, astfel ca masinile rezidentilor sunt garate aiurea, pe gazon. Cine a facut proiectul?! Peste toate, de parca n-ar fi destule, locatarii mai au cateva probleme. “Am facut adresa la primarie pentru a ni se asigura iluminatul public.

Toata zona nu dispune de nici un bec exterior si am avut necazuri cu hotii. Ni s-a spus ca s-a dat comanda pentru patru stalpi, dar de atunci au trecut doua luni si... nimic!”, a declarat Ioan Mihai, unul dintre locatari. Viceprimarul Beres Istvan s-a aratat surprins si indignat de problemele ivite la blocurile ANL.

“N-am stiut nimic! Chiar azi am sa merg acolo, sa constat situatia la fata locului. Un lucru e cert, blocurile respective au o garantie data de constructor. Nu stiu exact cine a fost antreprenorul, dar cine este vinovat, va plati!”, a declarat Beres, hotarat.

Responsabililor ANL si celor din primaria Sighet care au receptionat acele jafuri de blocuri le adresam o intrebare: cine va plati pagubele, refacerile si reparatiile absolut necesare? Daca tot pe spatele nostru si al banului public va cadea magareata altora, inseamna ca trebuie schimbat ceva la nivel de administratie sigheteana.

Teofil IVANCIUC