Morosanu a lasat cu ochii in soare peste 30 de afaceristi care l-au imprumutat

Marcel Morosanu, directorul de la Garda de Mediu, a luat sub forma de imprumut miliarde grele de la gateristii de pe Valea Muntelui. In total, cifra vehiculata este de 7 miliarde de lei. Banii nu s-au intors la proprietari. Gateristii sunt decisi sa faca orice pentru a recupera banii.

In joc au intervenit si recuperatori care au ajuns la violenta. Intamplarile sunt cunoscute de Politie. Mai mult, situatia a fost prezentata si fostului prefect, Radu Catalin Mardare. Peste aceasta situatie planeaza suspiciunea de abuz in serviciu.

In luna noiembrie a anului precedent, angajatii de la Garda de Mediu Bacau s-au trezit cu o trupa de rromi galagiosi care si-au declarat interesul de a recupera de la inspectorul-sef Marcel Morosanu o suma de bani de aproximativ 200 de milioane de lei.

Instalarea nepoftitilor musafiri a produs panica in randul angajatilor care, se pare, au alertat politia. Ca l-au cautat pe Marcel Morosanu pentru recuperarea unei datorii in euro este o ipoteza negata de Iulian Movila, seful Agentiei Nationale de Mediu Bacau.

“Ţiganii vroiau, de fapt, ca Morosanu sa le boteze un copil, si din aceasta cauza l-au cautat la serviciu. Pentru ca miroseau, i-am poftit afara. Atat a fost, nimic mai mult”, minte nonsalant Iulian Movila.

Sa ne mintim frumos

Aceeasi ipoteza o sustine chiar Morosanu, care crede ca in jurul acestei povesti s-a creat o mare confuzie, menita doar sa-l puna intr-o ipostaza total nefavorabila. Curioasa a fost insa “mutarea” lui.

Fiecare fraza inaintata de Movila in intrevederea cu redactorii GAZETEI a fost sustinuta, la randul lui, si de Morosanu. Apoi, fiecare incercare a noastra de a contacta pe cineva s-a soldat cu anuntarea lui Morosanu ca presa se intereseaza de soarta lui.

Aici poate fi dat exemplul lui Ioan Patriche, seful Sectiei II de Politie, care, imediat ce am iesit din biroul lui, l-a anuntat pe cel cercetat de noi, care, la randul lui, ne-a sunat ca sa ne arate ca stie ca-i suflam in ceafa.

Oare la aceeasi procedura apeleaza Patriche si in cazul anchetelor pe care le instrumenteaza sau de care are habar? Cel care a confirmat oarecum toate evenimentele de la Garda de Mediu, despre care toti angajatii susotesc pe la colturi, este juristul institutiei, Costica Luca, fost comandant al Politiei bacauane.

Acesta a fost consternat de faptul ca astfel de evenimente au “transpirat”, dar a refuzat sa colaboreze cu presa, sustinand incredibila ipoteza a botezului lansata de Movila. In schimb, angajatii simpli, oamenii de prin birouri, cunosc povestea destul de bine.

Sub protectia anonimatului, ne-au declarat ca Morosanu ar fi imprumutat sume consistente de bani de la mai multi gateristi de pe Valea Muntelui.

Lista lui Morosanu

In total, suma se ridica la 7,4 miliarde de lei. In joc sunt cel putin 30 de nume de afaceristi mai mari sau mai mici de pe Valea Muntelui, de la care Morosanu a imprumutat bani. “De la noi a luat cu imprumut doar 1.000 de euro, bani pe care i-am dat numai ca sa scap de el. Initial, mi-a cerut 40.000 de euro.

L-am refuzat, dar in fiecare zi venea la mine la restaurant, pana m-am saturat”, relateaza Dorel Duca, proprietar al unor gatere si al restaurantului President din Comanesti. Patronul povesteste ca in aceeasi situatie sunt multi afaceristi din zona. “De la Costel Albu a imprumutat 11.000 de euro.

La fel a luat bani si de la Costel Craciun, patronul societatii Libertas din Asau”. De asemenea, printre cei care s-au aratat de buna credinta si au dat bani cu imprumut se numara si SC Forest Bac SRL din Beresti Tazlau.

Pentru ca nu si-a putut primi banii, “unul dintre gateristi a luat masina proprietate personala a lui Morosanu, un Cielo, pe care o are in curte”, explica afaceristul comanestean.

Mai mult, patronii restaurantului President din Comanesti sustin ca in fata hotelului lor ar fi stat parcata mai multe saptamani Dacia Nova din dotarea Garzii de Mediu Bacau. Acolo, in parcare, se perindau gateristi cu imprumuturile solicitate de inspectorul-sef de la Mediu.

Omul de legatura, cel care si-a pus obrazul in fata pagubitilor, este “Catalin Florian, un angajat de la Mediu. El a venit cu Morosanu de mana, si la mine si la ceilalti gateristi, spunand ca «seful vrea sa va zica ceva»”, afirma Duca.

Masuri de precautie

Gateristii nu sunt multumiti de situatia in care inspectorul-sef de la Garda de Mediu i-a pus. “Isi face haina de rusine. La mine la gater, sa ceara bani, nu a venit neica nimeni. A venit ditamai directorul. Eu, personal, l-am refuzat. Mie mi s-au cerut 5000 de euro. Am spus <>.

Dar altii au cazut in capcana”, spune doamna Mihaela, proprietara unui gater din zona. Pentru a scoate cumva banii, gateristii vor trimite harti tuturor organelor competente, desi stiu prea bine ca dosarul “Morosanu” este instrumentat de politistii bacauani.

Astfel, ministerele si autoritatile de control de la Bucuresti vor primi acte de mana si declaratii care atesta faptul ca un om cu putere de constrangere/ decizie s-a folosit de functie pentru a colecta bani.

Ce sa faci cu atatia bani?

Banii ar fi fost necesari pentru o presupusa afacere pe care Morosanu o deruleaza in Bucuresti. Inspectorul-sef a scapat intr-o conversatie ca vrea sa-si asigure copiii.

In alte cercuri insa, seful de la Mediu a sustinut ca banii iau calea Bucurestiului, pentru a-i asigura spate in cercurile sus puse, acum, la noua intoarcere a carmei politice. Doar ipotetic, se poate lua in considerare faptul ca aceste imprumuturi garantau o protectie.

Numai ca, o data ce intreaga zona a fost inundata si insusi primul-ministru de atunci, Adrian Nastase, a dat navala peste gateristi, nimeni nu a mai putut proteja pe nimeni.

Au fost trasi la raspundere niste proprietari de gatere, pentru ca au depus rumegus in albia raurilor, blocand astfel cursul acestora si ca au ras poalele muntilor.

Dar prefectul stie!

Despre scandalul de la Mediu are cunostinta Radu Catalin Mardare, fost prefect al judetului Bacau. Acesta, conform competentelor, trebuia sa fie la curent cu tot ceea ce se intampla in institutiile subordonate ministerelor, atata vreme cat institutia Prefecturii este, pana la urma, reprezentantul Guvernului in teritoriu.

In cazuri similare celor semnalate de noi, prefectul trebuie sa se autosesizeze si sa colaboreze cu organele de politie, pentru ca atunci cand un director este cautat de recuperatori se poate presupune ca acesta a facut un abuz in serviciu.

In acest caz, fostul prefect declara ca a auzit povestea, numai ca perioada in care lucrurile de la Garda de Mediu i-au ajuns la urechi l-au prins pe picior gresit. Chiar atunci incepea campania electorala in care Mardare a jucat un rol important.

Pentru a ajunge senator, candidand la parlamentare de pe o pozitie eligibila, Mardare a fost nevoit sa demisioneze din postul de prefect pe care l-a ocupat, in locul lui fiind numit prefect interimar Gheorghe Hura, secretar general al Prefecturii, iar apoi de Gabriel Berca.

“Daca aceste lucruri se confirma, atunci avem de-a face cu un caz foarte grav si trebuie luate masurile care se impun”, a declarat fostul prefect Radu Catalin Mardare.

La trecutu-i mare, mare viitor

Morosanu a fost implicat, in 2001, intr-un scandal care s-a aplanat imediat ce acesta si-a depus demisia din postul ocupat la SC AGRICOLA SA (in aceeasi societate a lucrat, pana la izbucnirea scandalului, si sotia lui Morosanu).

Conform unor surse demne de toata increderea, Morosanu a fost suspectat de sefii de la AGRICOLA ca a sustras, in repetate randuri, diverse bunuri care apartineau societatii. Drept pentru care, cei cu putere de decizie au urmarit indeaproape fiecare miscare pe care Marcel Morosanu o intreprindea la locul de munca.

Astfel ar fi aflat, sustin surse din cadrul Politiei, ora si destinatia exacta a unui transport care, desi nu era trecut pe acte, parasea portile intreprinderii la comanda lui Morosanu.

Imediat masinile unor directori, printre care cea a lui Antohi, au ajuns la fata locului si au inconjurat ca in filme un transport cu ingrasaminte de calitate superioara, estimat la o valoare importanta.

Dupa un schimb dur de replici, conducerea societatii a chemat un echipaj de politie, format din trei politisti de la Inspectoratul Judetean de Politie Bacau. Conform procedurilor legale, Morosanu a dat cu subsemnatul si s-ar fi intocmit un dosar penal.

Cum s-au impacat

Apele s-au linistit, dupa cea mai mare probabilitate, cu intelegerea partilor. “Din furt grosolan s-a ajuns la un siropos, lacrimogen serial de telenovela. Aproape toti plangeau cand s-a tras concluzia ca, de fapt, acel transport era menit sa salveze situatia economica a unui agent comercial cu care AGRICOLA avea relatii comerciale.

Morosanu a sustinut ca daca nu ducea atunci ingrasamintele, puii respectivului agent ar fi murit. De aceea, el a hotarat ca transportul sa plece, urmand ca a doua zi sa fie perfectate actele”, sustine unul dintre cei implicati in evenimentul din 2001.

O data cu impacarea partilor – care miroase puternic a “pleaca si te lasam in pace” – dosarul penal intocmit s-a finalizat cu concluzia “neinceperea urmaririi penale”. Sub umbrela acestei hotarari, Morosanu a putut accesa o alta etapa din viata.

Daca la acea data exercitiul politienesc ar fi fost unul care sa reflecte starea de fapt, Morosanu nu ar fi putut candida la functia pe care o ocupa in acest moment. Legea spune ca nu pot participa la un concurs de ocupare a unei functii de conducere cei care au dosare penale si nici cei care sunt cercetati penal.

Cazul furtului de la AGRICOLA s-a inchis in doar cateva zile, iar Morosanu a putut sustine concursul organizat de Autoritatea Nationala de Control. A castigat postul in urma concursului si a sarit, cu arme si munitii, in postura de lup paznic la oi.

Garda de Mediu, organ care conlucreaza cu Politia, are lupa fixata pe un segment important: acela din care se scot foarte multi bani – lemnul, aurul verde.

Recuperatorii au scos banii cu benzina

De la un camatar din zona Darmanestiului, Marcel Morosanu a imprumutat suma de 250 milioane de lei. Desi se stie prea bine ca nu te joci cu recuperatorii, Morosanu nu a returnat imprumutul, motiv pentru care mai multi tigani l-au vizitat periodic la serviciu si chiar acasa.

Camatarii au un act de mana, semnat pe de o parte de Marcel Morosanu, cel care imprumuta, si de C.A., din Darmanesti, care dadea cu imprumut. Intamplarea care l-a determinat pe Morosanu sa returneze imprumutul a fost una destul de violenta.

Intr-o seara, doua tiganci au asteptat-o pe sotia lui Morosanu in fata blocului in care acesta locuieste si au inconjurat-o. Apoi, au scos o sticla de benzina, au turnat pe ea si au amenintat-o ca data viitoare ii vor da foc “pe bune”.

Vecina, camatar fara voie

In acest moment, Marcel Morosanu este chemat in instanta de o vecina de bloc, Magdalena Fartade, care i-a imprumutat, conform inaintarii depuse la Tribunal, suma de “2.810 euro si 7.170 de dolari, cu data scadenta pe 16.04.2004”.

Cum Morosanu a facut uitat acest imprumut, vecina l-a actionat in instanta, pentru a-si recupera datoria. Acesti bani trebuie adaugati lungii liste de datorii facute pe Valea Muntelui. Constitutia garanteaza o iluzie a dreptului de proprietate