S-au creat categorii specifice pentru firmele care nu indeplinesc inca aceste conditii. In acelasi timp, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur, a sustinut ca unitatile care nu sunt pregatite sa investeasca in modernizarea lor trebuie desfiintate cat mai curand.

Situatia din judet este cu adevarat critica, mai ales in ceea ce priveste abatoarele si unitatile de procesare a carnii, "care, functioneaza, in general, impreuna", explica Ioan Rusu, directorul DSV Mures. Conform datelor institutiei, in judet functioneaza 22 de abatoare, dintre care nici unul nu este conform cu standardele UE.

In acelasi timp, trei unitati sunt incadrate la categoria B, unitati care s-au angajat sa investeasca in restructurarea si modernizarea abatoarelor, pentru a le aduce la standarde europene pana l ianuarie 2007. Pe lista se mai afla si trei unitati care au un program restructurare pe care trebuie sa il indeplineasca pana in 2009.

Alte 16 abatoare nu au prezentat vreun program de modernizare, iar "soarta lor este incerta, pentru ca, daca in doi ani nu se restructureaza, vor trebui inchise", a precizat Ioan Rusu.In ceea ce priveste unitatile implicate in procesarea carnii, in judet exista 23 de societati.

"Nu exista vreo astfel de societate care sa poate fi incadrata la categoria A", e explicat Ioan Rusu. Ingrijorator este si numarul societatilor care si-au luat angajamentul sa isi modernizeze structura pana la 1 ianuarie 2007, doar cinci.

De perioada de tranzitie pana in 2009 beneficiaza doua societati, iar numarul celor care nu au prezentat vre-un plan de viitor este de 16, numarul egal cu cel al abatoarelor aflate in aceeasi situatie.Situatia este un punct mai buna in domeniul lactatelor.

Astfel, din cele 22 de unitati procesatoare de lapte, doua indeplinesc standardele Uniunii Europene. "Aceste doua unitati, care apartin Hochland Romania, beneficiaza si de relatii de comet extern cu tari din UE", a precizat Ioan Rusu.

Din categoria B, unitatile care s-au angajat sa indeplinesca pana in 2007 conditiile UE, fac parte patru societati. Alte doua beneficiaza de perioada de tranzitie care va dura pana in 2009, iar 15 unitati sunt pe punctul de a fi inchise in urmatoarele luni.

"Chiar ieri am dat ordine de inchidere pentru sase unitati din industria laptelui si doua unitati de abatorizare si prelucrare carne. Acestea beneficiaza insa de un termen de gratie, deoarece produc alimente, care sunt perisabile", a declarat Ioan Rusu.

Este sigur, insa, ca pe 25 ianuarie sase unitati care prelucreaza laptele si doua care prelucreaza carnea vor fi inchise, deoarece nu indeplinesc conditiile DSV.

In ceea ce priveste restul unitatilor incadrate de inspectori la categoria D, acestea au zilele numarate, in mare parte datorita ministrului Flutur, dar si a directorului Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, Liviu Harbuz, care beneficiaza atat de sprijinul ministrului, cat si de cel al Guvernului.

In acest sens, prefectii au fost instruiti sa ii sustina pe directorii DSV din teritoriu, in conditiile in care, in toata tara, peste 1.200 de unitati trebuie inchise.