Ieri era asteptat la Targu Mures directorul tehnic Dima din cadrul Regiei Nationale a Padurilor pentru a anunta schimbarea directorului Directiei Silvice Mures. Pana la urma iminenta inlocuire nu s-a produs, aterizarea oficialului fiind contramandata.

Totusi, schimbarea manageriatului Romsilva Mures ramane in discutie.

Astfel, dupa ce PNL a solicitat sa-i revina aceasta directie, zvonacii care impanzesc si acest partid au dat ca sigura preluarea conducerii directiei – functiile de director general si adjunct – de catre o echipa de tinerei carora abia le-au mijit tuleiele.

Astfel, pe linia PNL Reghin, urma ca sefia sa ajunga in mainile lui Cristian Chirtes, seful Ocolului Silvic Fancel. Doar ca intre timp, liberalii au renuntat la aceasta alegere, care urma sa fie intens atacata de mass-media.

Dar pentru a face lumina in cazul tanarului de nici 30 de ani care vroia mana Padurilor muresene, va vom lamuri noi ceea ce liberalii nu au avut curaj sa faca public, contrar declaratiilor sforaitoare despre transparenta.

Astfel, Cristian Chirtes nu are un CV prea bogat in realizari, cat in nenumarate sesizari pe linie disciplinara, care de altfel ne-au si parvenit. In 1998, cand a intrat in directie, proaspat absolvent al Silviculturii de la Brasov, acesta a ajuns la Ocolul Sangeorgiu de Mures.

Acolo, lucru care banuim ca nu ii este strain liderului PD, Dinu Socotar, originar din zona, s-a remarcat ca insemna cu ciocanul de marcat arbori pe care ii vindea apoi populatiei. Ca ii vindea era una, dar ca uita sa mai verse banii in conturile directiei nu mai intelegem.

Localnicii ne-au declarat ca Chirtes si-a cumparat electrocasnice de cele cateva zeci de milioane dosite. Neregulile s-au soldat se pare doar cu sanctionare, din moment ce a fost pastrat printre silvicultori, si cu recuperarea prejudiciului.

De asemenea, din glorioasele fapte de arme ale lui Cristian Chirtes trebuie sa mai amintim de disparitia misterioasa a aproape 400 de metri cubi de lemne – vreo 25 de remorci – din cantonul vecin celui pe care il administra si care absolut intamplator au fost transportate prin cantonul sau.

Consideram ca bietul padurar “furat” de nu se stie cine, cu sotia decedata si cu cei cinci copii mici in ingrijire ii multumeste si astazi.

Nu in ultimul rand, ca ar fi multe de spus despre competentele profesionale “deosebite” ale insului ar fi de amintit vanatoarea ilegala - pe care s-a dat peste cap sa o legalizeze, nereusind - de la Osoi, dupa anuntarea sa ca principal candidat la sefia padurilor.

Cand s-a remarcat ca si in alte ocazii, inclusiv de pe bancile scolii cand in loc sa stea in sezut, era vazut intr-o pozitie specifica indragostitilor de licori bahice.

Cam acesta e Cristian Chirtes, prima propunere a liberalilor, pentru care ii felicitam.

Herlea si familia vraiste

Bineinteles, nu putem sa nu ne oprim asupra celei recent vehiculate, si anume Teodor Herlea, nume de altfel mentionat si in unul dintre numerele trecute ale cotidianului nostru drept potential director general al Directiei Silvice.

Şi atunci, dar si acum, mentionam ca acesta este sustinut puternic de senatorul Mihail Antonie, asupra preferintelor caruia avem intotdeauna dubii. Dar se pare ca senatorul liberal a fost induiosat de amintirea anilor de scoala generala petrecuti alaturi de Teodor Herlea.

Despre noul candidat, care va face echipa cu controversatul sef al Ocolului Silvic Rastolita – Cotiso, localnicii stiu de ce, va putem spune ca momentan ocupa functia de sef al Ocolului Silvic Targu Mures.

In aceasta functie a ajuns dupa ce in perioada 1996-2000 a fost director tehnic al directiei si a supervizat – stim cum, si dam un singur exemplu – Rastolita, toate licitatiile organizate de institutie. Bineinteles, nu e un amanunt nesemnificativ, mana sa dreapta a fost acelasi Cotiso.

Din cauza reclamatiilor numeroase a fost mutat disciplinar. Din respect pentru fosta sa familie, nu am fi vrut sa amintim de escapadele sale amoroase, care au degenerat intr-o tragedie familiala.

Dar cum scandalurile s-au derulat in vazul silvicultorilor am fost si cum am fost si noi impresionati de tinuta sa morala inalta, amintim si acest aspect al biografiei. Pentru a ne opri aici, stiut fiind faptul ca nu ne amestecam in viata privata. Dar despre Teodor Herlea avem de scris un roman, spatiul nu ne permite insa.

Directorul actual, contactat, a refuzat sa comenteze CV-ul celor doi.

Nu ne ramane decat sa ii felicitam inca o data pe liberali. Sunteti profi, in argou …