La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele PPRM Mures, Adrian Moisoiu, si-a exprimat intentia de a nu mai candida pentru un nou mandat de lider al filialei.

Moisoiu nu a expus motivele pentru care vrea sa se retraga, dar a lasat sa se inteleaga ca pana la alegerile din toamna acestui an se poate intampla orice si ca, deocamdata, tot ce se vehiculeaza sunt doar tentative ale unor "zvonaci".

Surse din interiorul partidului afirma, insa, ca Moisoiu s-a retras deja de la carma filialei. Aceleasi surse spun ca decizia deputatului a fost fortata de lipsa de sustinere in cadrul partidului si de rezultatele obtinute de PPRM la alegerile locale si generale.

Fata de legislatura trecuta, cand PRM Mures a avut doi deputati si un senator, in actualul Parlament nu a ramas decat Adrian Moisoiu.

Greselile lui Moisoiu

Campaniile electorale ale PRM au fost dezastruoase. Cel putin aceasta este parerea unor membri ai partidului, care au preferat insa anonimatul.

Banerele si materialele electorale, spre exemplu, au fost distribuite in judet abia cu doua saptamani inainte de alegerile din 28 noiembrie, in conditiile in care celelalte partide impanzeau judetul cu afise inca inainte de inceperea campaniei.

In plus, Moisoiu a mai facut cateva miscari care pun sub semnul intrebarii capacitatile sale de lider de partid. Astfel, schimba listele cu candidatii pentru locale cu cateva zile inainte de predarea la Judecatorie, punand in fruntea lor oameni care pentru comunitatile respective nu insemnau mai nimic.

In orasul Sarmas, spre exemplu, preotul Bucur, care se bucura de oarecare prestigiu in comunitate, a fost eliminat de pe lista in urma unor disensiuni avute cu presedintele PRM.

La Reghin, pentru a promova filiala din acest municipiu, conducerea PRM s-a bazat de figura controversatului Ioan Plesa, despre care in oras se zvonea ca ar avea o moralitate dubioasa, iar slabiciunea lui pentru tinerele fete nu mai este un secret pentru nimeni.

In plus, presedintele Moisoiu a fost nu o data acuzat ca elimina prin diverse frecusuri subtile membrii care l-au deranjat sau pe cei care au indraznit sa formuleze alte opinii decat ale lui.

Poli de interese

In interiorul partidului a fost mereu un grup care contesta presedintia lui Moisoiu. Acest grup s-a inchegat in jurul unor figuri destul de controversate: Ion Grozea, Ludovic Dogaru si Emil Ciurca.

Nu o data s-au iscat divergente de opinie intre acest grup si Moisoiu, care era, in schimb, apropiat de actualul vicepresedinte Constantin Amza, pe care-l si sustine acum pentru a-i ocupa fotoliul. Un alt favorit pentru sefia filialei este Mircea Pop. Insa Adrian Moisoiu prefera sa largeasca sfera viitorilor candidati.

"Nu intentionez sa candidez in toamna. Insa nu cred ca vor fi numai cei doi. Poate candidada si dr. Sita, Claudiu Maior, Gheorghe Anton sau Cristi Tintosan. Eu sper sa fie cat mai multi. Retragerea mea nu are nimic in comun cu rezultatele alegerilor de anul trecut. Rezultatele nu sunt mai proaste decat acum patru ani.

Suntem peste media pe tara, mai ales ca ne adresam unui procent de 61 la suta romani. Maghiarii sunt prea intoxicati de UDMR pentru a discerne valorile PRM", a fost de parere presedintele Adrian Moisoiu.

Profesorul, contestat la Bucuresti

Aceasta strategie nu a tinut, insa, in cercurile de la Bucuresti. Tot surse din interiorul partidului afirma ca, inca de saptamana trecuta, Moisoiu s-a retras, neoficial insa, si ca fraiele partidului au ramas in mana primvicepresedintelui Mircea Pop.

Se pare ca la nivel national au inceput demiterile in randul liderilor PRM, doar ca acest lucru se face mai subtil decat in cazul altor partide. "Miscarile din interiorul partidului sunt rezultatul unei perioade lungi de timp in care s-au acumulat probleme, care s-au vazut la alegerile generale si locale. Rezultatele nu au fost nici mai slabe, dar nici mai bune.

Au fost insa disfunctii cauzate de factori obiectivi. Toti doresc schimbare la nivelul conducerii filialei. Multi membrii marcanti ai partidului au plecat, s-au retras "ajutati" de Moisoiu, si asta spune multe.

La noi se fac schimbari de jos in sus si nu invers, cum ar fi normal", a spus un membru PRM care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Vom reveni.