JV Roichman a cumparat caietul licitatiei pentru refacerea strazilor din Cluj. Desi este un fel de "vedeta" a banilor publici, Roichman are pierderi financiare, in conditiile in care fostul ministru Miron Mitrea a pompat milioane de euro in firma israeliana.

Despre una din firmele interesate de proiect, Consortiul "Drum Bun" din Germania, am relatat acum cateva saptamani ca s-a constituit pe ruinele fostei societati de stat, Mecdru. In urma privatizarii organizate de ministerul Transporturilor, Mecdru a fost preluata de un holding germano-maghiar, in dauna angajatilor societatii constituiti in PAS (Pachetul de Actiuni al Salariatilor).

Celelate companii interesate de strazile clujenilor sunt holdingurile JV Roichman Bros Infrastructures din Israel si JV Garboli Conicos SpA Tirrena Scavi SpA din Italia. In prezent, cele patru oferte se afla in stadiul de verificare a eligibilitatii, in carti pentru aceasta actiune aflandu-se si firma de audit Pricewaterhouse Coopers.

Roichman, de trei ori la pamant

Conform datelor Ministerului de Finante, exista trei reprezentante in Romania ale societati israeliene Roichman. Toate sunt inregistrate la aceeasi adresa in Bucuresti, pe bulevadrul Magheru la numarul 43. Roichman Romania a fost infiintata in anul 2000 si are ca obiect de activitate constructiile de cladiri si de geniu. In 2003, societatea a avut un profit de 7 miliarde de lei.

Insa, in anii de inceput, pe 2000 si 2001, Roichman a acumulat datorii de circa 7 miliarde lei. Cea de-a doua firma Roichman, SC Roichman Bros Romania SRL, inregistrata sub J40/10186/2000, nu si-a declarat datele financiare pe anul 2003, nici numarul de angajati. Situatia este similara si pe anii 2002, 2001 si 2000. Deci, o firma Roichman poate face profit, iar cealalta produce doar datorii.

Cea de-a treia firma este SC Roichman Bros Ltd Israel, sucursala Bucuresti. Este prima firma infiintata de israelieni, in 1999. Surpriza e ca nici aceasta firma nu si-a depus bilanturile contabile sau nu a avut activitate in acesti ani. "Ciuruit" financiar, grupul de firme Roichman a castigat, insa, licitatii publice de milioane de euro.

Vedeta banilor publici

In prima faza a licitatiei pentru cele 288 de strazi din Cluj, Roichman a pierdut in fata italienilor de la JV Garboli Tirrena. Chiar si asa, daca e sa luam in calcul doar datele financiare ale Roichman, firma este departe de a fi o companie potrivita pentru lucrari publice. Fostul ministru PSD Miron Mitrea a fost, insa, de alta parere. Roichman este deja o "vedeta" a banilor publici.

Pentru realizarea a 22 de km de autostrada intre Predeal si Brasov, firma va primi circa 220 milioane de euro. Afacerea s-a facut fara licitatie. Finantarea lucrarii va fi facuta prin emiterea unor obligatiuni de catre Roichman, operatiune intermediata de grupul financiar bancar Merril Lynch.

Conform datelor publice, in 2002, Roichman a realizat lucrarile pe DN 2 Roman-Bacau, la pretul de 23,1 milioane de dolari (program BEI). Fara licitatie, israelienii au primit in 2003 prin concesiune un contract de 42 milioane de euro pentru repararea tramei stradale la Constanta. Tot aici sunt implicati in proiectul de renovare a spitalului judetean, care se ridica la 14,7 milioane euro.

Este greu de crezut ca, in asemenea conditii, Roichman nu a reusit sa faca profit in Romania. Conducerea Roichman a intrat in posesia intrebarilor formulate de ZIUA de Cluj, dar reprezentantii societatii ne-au declarat ca nu stiu cand vom primi raspuns.

Nelamuririle legate de modul in care societatea a castigat licitatii publice iar acum vrea sa preia proiectul public de refacerea a strazilor din Cluj, in conditiile in care are pierderi financiare, trebuie analizate in auditul licitatiei de la Cluj.

Intrebari fara raspuns pentru Roichman

Cum a reusit Roichman sa castige contracte publice in conditiile in care SC Roichman Bros, identificata sub J 40/7975/1999, CUI 12114742, nu are activitate, conform Ministerului de Finante?

De ce societatea nu are depuse bilanturile contabile? A functionat vreodata incepand cu anul 1999, cand a fost infiintata?

Care este situatia SC Roichman Bros, identificata sub J40/10186/2000, CUI 13506302? Confom datelor Ministerului de Finante, societatea nu are declarata cifra de afaceri pe anul 2003, nici eventualele pierderi, profituri, numar de angajati.

Care este diferenta dintre cele trei societati, in conditiile in care au aceeasi adresa de contact, Bulevardul Magheru nr. 43, Bucuresti?

Cati bani publici a incasat Roichman in Romania?

A subcontractat lucrarile publice pe care le-a castigat?

Datele financiare ii califica, respectiv, ii crediteaza pentru a primi lucrari publice in Romania?