Fara baloane, majorete, fanfara si scenariu, dar cu un maestru de ceremonii, organizatia PSD Baia Mare s-a intrunit la Centrul de Instruire si Marketing cu ocazia Conferintei Municipale si de alegeri din cea mai mare organizatie locala a filialei PSD Maramures. Au fost circa 100 de delegati din toate colturile Baii Mari.

Organizarea Conferintei Municipale a PSD Baia Mare a fost la limita onorabilului. La intrare, dupa ce au semnat intr-un registru, delegatilor le era oferit un fel de lantisor cu carton pe care scria Delegat. In acest mod, afirma cunoscatorii, s-a stiut cu exactitate cine si cati au venit dintre cei delegati de organizatiile de cartier.

Gurile rele afirma ca aceasta masura s-a vrut a fi si un „filtru" pentru cei care ar fi putut deranja conferinta, fie cu problemele care puteau fi ridicate, fie cu un vot negativ pentru cel ce s-a angajat in palpitanta cursa pentru presedintia organizatiei.

A fost si nu a fost scandal. „A curs sange", dar numai dintr-o parte. S-au spus lucruri dure, adevaruri incomode pe care, insa, nu si le-a asumat nimeni. Am urmarit o Conferinta de alegeri in care pentru functia de presedinte s-a aflat un singur competitor.

Am asistat mai degraba la o executie publica a presedintelui organizatiei judetene, Ioan Buda, cel ce „a calcat pe bec" cu un comunicat de presa aparut in preziua alegerilor. S-a considerat ca liderul pesedistilor maramureseni a comis o „crima politica". In rest, totul a fost OK.

Fiind la PSD, hotararile s-au luat cu unanimitate, toti s-au votat pe toti, doar fostul subprefect Viorel Deghid era sa piarda calitatea de membru in Consiliul municipal. De mai veneau vreo 20-30 din delegatii care au absentat (ne-a soptit o pasarica) e posibil ca fostul subprefect sa fi fost scos pe linie moarta...

Prima parte a conferintei a fost obisnuit de plicticoasa. Prezidiul, format din cinci membri-lideri, a dat unda verde pentru ordinea de zi. Interesant si vizibil de la inceput pentru cunoscatorii intru ale „politichiei"a fost ca presedintele organizatiei, Ioan Buda, a fost lasat in sala.

O gafa programata, dar impardonabila, daca ar fi sa ne luam dupa modelul de organizare al unei astfel de Conferinte.

Raportul si contraraportul

Presedintele in exercitiu al organizatiei, Ioan Blajan, a dat citire Raportului de activitate, de la ultima Conferinta municipala si a unei analize asupra rezultatelor alegerilor locale si generale. „Documente de o exceptionala valoare", dupa cum au afirmat toti cei care au luat cuvantul, culmea, fara sa-i pufneasca rasul.

Din punctul de vedere al presei, lucrurile nu au stat chiar asa. Analize pertinente au fost facute de ziaristii GAZETEI (sa spunem) dupa alegeri. Mai mult, la conferintele de presa, ori la vizitele liderilor PSD, s-a pus obsedanta intrebare: „Cine a gresit si cine plateste pentru rezultatele pesedistilor maramureseni?".

Cu toate ca, statistic, PSD a castigat in Maramures, organizatia municipala nu a reusit sa obtina nici o functie importanta in conducerea Consiliului Judetean ori la Primaria Baia Mare.

Din Raportul de activitate am aflat ca organizatia Baia Mare a facut tot ce se putea pentru a obtine rezultate bune la alegeri. Daca stai sa asculti o insiruire de cifre reci, inexpresive, dezastrul nu este asa de mare. Din acest punct de vedere, Raportul a excelat.

S-au facut chiar si afise gigant pentru candidatul la Primaria Baia Mare, „s-a umblat la electorat"… Una peste alta, Blajan crede ca organizatia municipala cu cei 3.000 de membri (!?!), cu cotizatii ce au adus la pusculita filialei peste 500 de milioane de lei, si-a facut datoria.

Un Buda dezlantuit

Dupa prezentarea materialelor au urmat discutii pe marginea lor. La prima strigare nu a dorit nimeni sa se inscrie la cuvant, cu exceptia lui Ioan Buda.

Deputatul a scos meticulos un teanc de foi de pe care a citit un rechizitoriu dur, si in cea mai mare parte real si deplin acoperit, la adresa organizatiei baimarene, dar mai ales impotriva liderului ei.

„Voi condamna orice initiativa din cadrul partidului ce are in vedere mai degraba interese meschine si nu orientarea dupa criterii de performanta", a spus Buda. Desi nu a dat nume, el a afirmat ca este nevoie ca organizatia baimareana sa se delimiteze de cei care aduc un deficit de imagine partidului.

De asemenea, fostul prefect a scos in evidenta, cu o oarecare „viclenie politica", neimplinirile organizatiei baimarene. Afirmatii ce au produs rumoare in sala in mod nejustificat. Adevarul este ca PSD Baia Mare nu a reusit la alegerile locale sa obtina ceea ce se doreste de 11 ani: conducerea Primariei sau o pozitie de forta in Consiliul Local. In rest, e doar vanare de vant.

Tineri si furiosi

Dupa ce a incheiat, Ioan Buda a salutat asistenta si a plecat de la o Conferinta la care nu a fost dorit si nu i s-a respectat "gradul" si functia. A plecat, desi mai multi dintre lideri, brusc treziti din reverii au dorit sa ia cuvantul. Sau, altfel spus, sa-i dea o replica lui Buda.

Cu toate aceste proteste, liderul organizatiei judetene a plecat, iar protestatarii au ramas, unii fara „obiectul muncii".

Cei care au luat cuvantul, de la Dumitru Matei, Ilie Tudor, Ludovica Parvu etc., l-au criticat pe deputatul-presedinte de filiala. Buda a fost executat din toate pozitiile cu o atitudine nesocial-democrata, dar care ne-a adus aminte de problemele care au macinat filiala in ultimii patru ani. In parte, si cei care au luat cuvantul au dreptate.

Liderul organizatiei judetene a incercat sa promoveze doi-trei membri ai organizatiei municipale, ceea ce a deranjat. Acest conflict a venit ca o mana cereasca pentru Blajan.

Sfatuit de unii sa nu mai candideze la un nou mandat de presedinte (si Buda a aruncat o aluzie la facutul pasului in spate de catre cei „uzati"), liderul pesedistilor baimareni si-a depus candidatura, parca in spirit de fronda. „Noi nu vom vota pentru Blajan, ci impotriva lui Buda", ne-a declarat unul din liderii importanti ai organizatiei.

Asa s-a si intamplat. Dupa numararea voturilor, Blajan a fost ales cu impresionatul scor de 108 voturi pentru, unul impotriva si o abtinere. A urmat alegerea celorlalti lideri din conducerea organizatiei, iar punctul trei s-a consumat la unul din localurile orasului. Ar mai fi de mentionat ca primarul din Sighet, Eugenia Godja, a avut cel mai echilibrat discurs.

Ea a incercat mersul pe sarma, incercand sa fie echilibrata in declaratii si cu o incercare de impacare a „partilor combatante". De asemenea, s-a anuntat ca axa Sighet-Baia Mare va functiona la alegerile de la organizatia judeteana. Tandemul Godja-Parvu va fi un contracandidat puternic pentru Buda, care si-a anuntat intentia de a candida la presedintia filialei.

-----------------

  • Buda a avut curajul sa spuna adevaruri care au deranjat urechile sensibile ale unor membri ai organizatiei baimarene (de pilda, cele ale lui Liviu Avram, un monument de integritate politica).

  • A avut curajul sa-si sustina opiniile „in direct".

  • l Degetul pe rana: „Pentru PSD Maramures, organizatia Baia Mare a fost intotdeauna punctul cel mai slab. Trebuie depasita starea de blocaj organizational si de lupta interna, care a generat rezultate nefavorabile. Vrem nu vrem, rezultatele organizatiei baimarene sunt concludente si de necontestat: au existat contraperformante repetate cam cu aceeasi formula organizatorica".



    -------------



  • Presedintele organizatiei judetene nu a fost invitat in prezidiu, cum ar fi fost normal, dovada al unui amatorism politic al unora cu pretentii.

  • Desi rezultatele vorbesc singure, s-a tot incercat a se indulci situatia cu fraze si promisiuni din categoria „SF". Organizatia Baia Mare nu a dovedit ca este cea mai mare, cea mai puternica si ca poate accepta o promisiune ca aceasta: „In 2008 vom avea primar social-democrat, deoarece baimarenii doresc acest lucru". Acest text s-a spus si in campaniile alegerilor din 2004, 2000 etc.

  • Buda a gresit grav ca a plecat de la Conferinta dupa ce a citit si a „pus degetul pe rana". Trebuia sa aiba curajul de a da piept cu cei pe care i-a vizat analiza sa. Daca era atat de puternic, nu ar fi trebuit sa-i lipseasca simtul bataliei in argumente.