Pe data de 10 noiembrie 2000, in plina campanie electorala, Cargo Company SRL, devenita ulterior NENA GRUP SA, incheie un contract de sponsorizare cu PDSR, prin care se obliga sa plateasca suma de 1.000.000.000 lei pentru servicii publicitare la diverse publicatii locale si centrale. Suma de peste 40.000 de dolari a fost impartita la 16 cotidiene locale din reteaua Monitorul si la cotidianul

central Curentul. Contractul cu valabilitate de o luna este semnat de Aristide Roibu, din partea PDSR, si de Valentin Ionescu, din partea Cargo Company. Cine este Valentin Ionescu? Fost general SIE, momentan in rezerva, un apropiat al Cotroceniului in perioada 2001-2004, prieten si asociat cu Fathi Taher si Viorel Hrebenciuc.

Valentin Ionescu a fost cel care le-a asigurat infractorilor de la NENA trecerea de la Conventia Democrata la PSD, ajutandu-i cu un sistem de relatii si influente in justitie si afaceri. Asa s-a reusit musamalizarea unor dosare penale ale celor trei, cu privire la infractiuni grave de fals, uz de fals, evaziune fiscala si inselaciune.

Implicarea directorului Grigoriu de la Finante

Pe plan local, Sindilaru, Vieru si Mihailescu au reusit cooptarea directorului adjunct al DGFP, Ioan Grigoriu caruia i-au dat functii in consiliile de administratie a unor firme din grup. In tot acest timp, dosarele de executare silita pentru obligatii restante la bugetul de stat au batut pasul pe loc. Directorul DGFP, Victorel Lupu, a avut o urma de constiinta si a recunoscut.

"Dosarele de executare silita au fost la Grigoriu. El trebuia sa se ocupe de recuperarea datoriilor" ne-a declarat telefonic Victorel Lupu. A doua zi, directorul general al Finantelor a "dat-o la intors", spunand totusi ca Grigoriu a respectat pasii legali. Se ridica mari semne de intrebare asupra faptului ca au durat peste trei ani de zile aceste proceduri si nu s-a obtinut nimic.

In schimb, infractorii de la NENA au acumulat datorii la stat, au falimentat firme, au transferat bunurile si imobilele de pe o firma pe alta, pentru a scapa de plata datoriilor. In acest context, e greu de crezut ca Ioan Grigoriu a fost de buna credinta in ceea ce priveste grupul Nena.

Pentru alte firme, finantele iesene nu au ezitat sa intervina, blocand conturi si scotand la vanzare patrimoniul firmei debitoare. Cheia tuturor acestor suspiciuni sta cu siguranta in banii pe care Sindilaru i-a oferit ca sponsorizare PSD-ului sau in sumele pe care Ioan Grigoriu le-a primit cu titlu de renumeratie pentru activitatea sa, ca membru in consilii de administratie.

Sponsorizarea PSD vazuta de liderii Aliantei DA la Iasi

"Institutiile statului trebuia sa isi faca treaba, indiferent de cine a sustinut un partid sau altul. Din pacate, practica ne arata ca multi agenti economici mici au fost supusi la presiuni incredibile din partea acestor institutii, astfel incat foarte multi se gandeau sa si renunte.

In legatura cu acest caz, ne putem gandi ca este vorba si de o taxa mascata de protectie, dar daca institutiile statului au stiut despre aceste datorii si nu si-au facut treaba, este mult mai grav.

Este vorba de aservirea politica a institutiilor statului! Pe scurt, imoral este si acest contract de finantare, dar mai ales faptul ca institutiile statului nu au actionat obiectiv si echidistant", crede deputatul Petru Movila, presedintele Organizatiei Municipale Iasi a PD.

Cum vad liderii Aliantei DA de la Iasi cazul Nena

"Trebuie sa ma lasati cateva zile pentru a ma documenta, pentru a vedea exact daca au existat niste conditii de esalonare a datoriilor. In Iasi avem mai multe situatii de acest gen, in care anumite firme, cum este Terom, au acumulat datorii colosale catre stat.

Insa nu cunosc acest caz la care va referiti si, pana nu studiez situatia, nu ma pot exprima", spune senatorul PNL de Iasi, Varujan Vosganian.

"Din punct de vedere strict legal, nu cred ca acest contract poate ridica probleme. Cu toate acestea, cred ca Legea sponsorizarii si Legea finantarii partidelor politice ar trebui amendate, astfel incat societatile cu datorii mari la stat sa nu poata sponsoriza partidele politice.

In ceea ce priveste cazul expus de dumneavoastra, nu-mi pot permite sa fac o legatura de cauzalitate intre acest contract si datoriile despre care vorbiti dumneavoastra.

Aparent, este usor de crezut ca este vorba de o taxa de protectie, dar este greu de probat si, de aceea, este necesara o analiza mult mai aprofundata", considera senatorul Dan Carlan, presedintele Organizatiei Judetene Iasi a PD.

"Nu pot face comentarii in legatura cu situatii care imi sunt relatate telefonic. Insa, ca principiu, vreau sa spun ca, din punctul meu de vedere, toate aceste societati cu datorii de ordinul sutelor de miliarde s-au bucurat, de-a lungul timpului, de o anumita protectie. Eu, personal, ca om de afaceri, am fost mai mult decat urmarit de organele de control fiscal.

In momentul in care datoriile mele si ale altor oameni de afaceri ajungeau la un grad mult mai mic decat acesta, aveam mari probleme, pe care nu le puteam rezolva decat foarte greu. Astfel, in momentul in care apar datorii de sute de miliarde, este clar ca e vorba de o anumita protectie de natura politica.

Insa, repet, in ceea ce priveste firma mentionata de dumneavoastra, nu cunosc situatia si prefer sa nu ma pronunt", subliniaza deputatul Relu Fenechiu, presedintele Organizatiei Judetene Iasi a PNL.

Dan Toma