Sustinuta de autoritatile locale si judetene, campania SMURD “100% pentru tine, 1% pentru SMURD” a debutat oficial ieri. Dupa succesul inregistrat acum trei ani, cand campania SMURD pentru colectarea de fonduri in scopul achizitionarii unei ambulante de reanimare, a adunat in 3 luni 100.000 de dolari, SMURD are din nou planuri mari.

Cu ajutorul noilor prevederi ale Codului Fiscal, prin care orice angajat poate redirectiona 1% din impozitul pe venit catre organizatii neguvernamentale, SMURD doreste sa convinga muresenii ca viata este cea mai buna investitie.

Intr-o perfecta colaborare cu Prefectura, CJ si Primaria Targu Mures, SMURD si-a prezentat proiectele si planurile pentru viitor. “In functie de suma care se va aduna, vom vedea care dintre planuri le putem realiza”, a precizat medicul coordonator SMURD, Raed Arafat.

In cazul unei sume consistente, va incepe constructia noului sediu SMURD, care, in viitor, sa devina centrul de urgenta care sa reuneasca si Clinica ORL si OMF. In cazul in care fondurile o vor permite, alta prioritate o constituie inlocuirea echipajelor din Deda si Tarnaveni, care functioneaza pe masini vechi de 20 de ani.

O alta investitie, pe cale sa se realizeze cu ajutorul CJ si Primariei Targu Mures este achizitionarea unei ambulante cu echipament pentru reanimare, pentru care cele doua institutii au promis o investitie egala, de 3 miliarde de lei fiecare.

“In cazul in care muresenii vor acorda acel 1% pentru SMURD trebuie sa stie ca acea suma va fi folosita exclusiv pentru modernizari si investitii, nu pentru a acoperi eventuale goluri din bugetul SMURD”, precizeaza Arafat.

Un drum la Finante

Singura problema care ar putea aparea in ceea ce priveste redirectionarea acestei sume ii priveste pe cei care beneficiaza de o fisa fiscala regularizata. Acestia trebuie sa mearga personal la Finante si sa ceara o fisa pentru a redirectiona 1% din venit catre SMURD.

“Sunt sigur ca muresenii vor face acest efort”, afirma Arafat. In ceea ce ii priveste pe aproape 100.000 de mureseni, acestia primesc fisa fiscala acasa si pot completa direct datele SMURD. Rezultatele campaniei vor fi publice in decembrie, urmand ca investitiile sa se realizeze in primul trimestru al 2006.

Sustinator al proiectului SMURD, prefectul de Mures, Ciprian Dobre, a promis ca va inlesni informarea in ceea ce priveste datele SMURD ce trebuie completate in declaratia de venit, prin afise informative. “Proiectul va porni si in alte judete cu ajutorul prefecturilor.

Din discutiile purtate cu prefectii de Alba si Hunedoara, proiectul va demara pentu a colecta fonduri in scopul constituirii de echipaje SMURD”. In acelasi timp, Prefectura va intermedia o intelegere intre primariile din judet si Consiliul Judetean, pentru ca proiectul sa fie sustinut in toate localitatile.

Implicatii regionale

Proiectul se adreseaza exclusiv muresenilor, Raed Arafat motivand decizia SMURD prin faptul ca, in cazul unei campanii nationale, nu se va sti de unde provin fondurile: “Anul viitor vom crea conturi diferite pentru fiecare judet”, a precizat Arafat.

Presedintele CJ Mures, Lokodi Edita, a promis sustinere totala pentru proiect, dar si pentru viitor. Astfel, in sedinta de ieri a CJ urma sa se discute parteneriatul dintre CJ si Primaria Targu Mures pentru demararea constructiei sediului dispeceratului integrat 112.

Tot in perspectiva, pe 11 aprilie va avea loc o sedinta ce va reuni sase presedinti de CJ si sase prefecti din judetele vecine, pentru a se discuta o colaborare mai buna in ceea ce priveste sistemul de urgenta.

In plus, medicul Arafat a precizat ca autoritatile locale din Moldova se vor reuni sambata pentru a discuta despre implementarea SMURD in respectivele judete.

Primaria Targu Mures va aproba suma de 3 miliarde de lei, pentru achizitionarea unei ambulante pentru reanimare, proiect realizat in colaborare cu CJ