Consiliul pentru Dezvoltare Regionala al Regiunii Centru s-a intrunit ieri la Targu Mures. Reprezentantii celor sapte judete au aflat ca populatia regiunii va scadea in viitor. De asemenea s-a hotarat ca Sovata sa gazduiasca un targ international de turism.

Sedinta ordinara a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala "Centru" a avut opt puncte de discutie.

Au fost aprobate in unanimitate raportul de activitate al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru pe anul 2004, proiectul de hotarare privind aprobarea Comitetului regional de selectie pentru proiecte depuse si raportul privind executia bugetara a ADR Centru.

Incepem sa ne rarim

Pentru definirea si elaborarea optima a optiunilor si programelor de dezvoltare sectoriale in domenii diverse, economic, social, educatie, sanatate, transport si turism, a fost prezentat si un studiu demografic elaborat in cadrul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, pe baza datelor furnizate de catre Institutul National de Statistica.

Conform acestuia efectivul populatiei Regiunii Centru va scadea pana in anul 2025 cu aproape un sfert de milion de locuitori. Astfel de la 2.545,2 mii locuitori in 2003, in doi ani de zile se va ajunge la 2.305,4 mii.

Acestei involutii i se asociaza o degradare continua a structurii pe varste datorata procesului de imbatranire a populatiei. Pentru judetul Mures este prognozata o scadere sub media regionala de 7.7%.

O scadere a fost anuntata si in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 3-6 ani in Regiunea Centru, in medie cu 26,2%, pentru Mures procentul estimat fiind de 22,3%.

"Cum scaderea in viitor a ponderii populatiei scolare va necesita o reorganizare a distributiei unitatilor de invatamant in Regiune, este posibil ca o scoala care astazi este renovata si extinsa cu mijloace ale UE va trebui inchisa peste putini ani datorita numarului insuficient de scolari.

Asadar, deciziile referitoare la scolile care vor fi renovate trebuie sa tina cont de evolutia viitoare a populatiei" se arata in studiu.

Important e ca acest exemplu al scolilor poate fi extins si asupra altor obiective de investitie: amenajari de sanatate, biblioteci, statii de alimentare cu apa, instalatii de epurare.

S-a aratat astfel ca rezultatele prognozelor evolutiei populatiei au o importanta considerabila pentru toate procesele de planificare si investitii.

Targ international la Sovata

Pentru a demonstra ca turismul reprezinta, pentru Regiunea Centru, una din prioritatile de dezvoltare, in perioada 24-26 iunie va fi organizat un targ international de turism. Acesta se va desfasura la Sovata si are ca obiectiv crearea unei identitati turistice regionale. "La nivelul agentiei nu exista un concept in acest sens.

Avem o strategie pregatita si un plan de actiune pe care le vom pune in aplicare" a declarat Simion Cretu, director ADR Centru.