Cat a contat sprijinul lui Gavrila Ghilea pentru Gheorghe Sarb? • L-a tradat Alexandru Retegan pe Gheorghe Sarb? • Vor cadea capete in PSD Bihor sau vor fi plecari din partid? • Care va fi evolutia lucrurilor in PSD Bihor?

Mihai Bar a ajuns din nou in culmea gloriei. A redevenit presedintele PSD Bihor. Deocamdata o falsa glorie, cita vreme timpurile in care hotara aproape de unul singur ce se intimpla in judet au cam apus.

A iesit pe usa de serviciu a unui restaurant patronat de Fratii Micula din cursa pentru Primaria oradeana, dupa ce se daduse in stamba printr-o campanie electorala de o agresivitate vecina cu mirlania; a pierdut, de data asta pe mina altora, si batalia cu propriul partid, cu putin inainte de ultimele alegeri generale.

Ramane de vazut daca a invatat ceva din toate astea. Surprinzator, stie rosti „nu comentez" la intrebarile provocatoare, care altadata l-ar fi facut sa transpire de nervi si sa improaste cu invective in dreapta si in stinga.

Daca intr-adevar nu se considera un mediocru, va avea de raspuns insa la marea provocare pe care o reprezinta in acest moment chiar propriul partid, mai mult preocupat de problemele cu legea decit de ideologie, mai mult marcat de anchete decit de strategii electorale. PSD Bihor e in cadere libera. Un multiplu invins a fost ales sa-l redreseze.

Ce poate iesi din melanjul asta, nici Dumnezeu nu stie... (M.B.)

Mihai Bar, presesintele PSD Bihor

– Cum e sa fiti, din nou, presedinte al PSD Bihor?

– Exista acolo sus cineva care face dreptate. In ce ma priveste, am sperat, mereu, ca, dupa cele intamplate la Conferinta din 9 iunie 2002, va veni un moment cand cei care m-au condamnat, fara argumente, vor regreta acest lucru. Sper ca in urma conferintei din 8 aprilie 2005 acest lucru sa se fi intamplat.

– Cum comentati rezultatul alegerilor, tinand cont ca rezultatele au fost destul de stranse?

– Ma asteptam la un scor favorabil mie intr-o maniera mai categorica, dar nu mai vreau sa analizez in nici un fel ce s-a intamplat, care sunt cei care au promis ca vor fi de partea mea si au votat invers. Era optiunea lor si eu am zis ca in cabina de vot vor fi ei si constiinta lor.

– A fost Gheorghe Sarb un contracandidat pe masura?

– Nu vreau sa comentez, este deja o chestiune care tine de trecut.

– De ce sunteti dumneavoastra mai bun decit Gheorghe Sarb?

– Sunt chesiuni care tin de viata. Stiti ca unii ma considera un tip plin de sine, un tip inganfat, care se crede deasupra tuturor. In naivitatea mea mai cred ca, in promovarea valorilor, Conferinta Judeteana din 8 aprilie mi-a reconfirmat acest lucru.

– Ati invatat ceva din greselile trecute?

– Am gresit datorita modului meu de abordare si de actiune: sunt o fire extrem de deschisa, iar acest lucru mi-a adus foarte multe deservicii.

– Campania dumneavoastra electorala din vara a fost una gresit directionata?

– Campania din vara a fost a unui cetatean coborat de la tribuna oficiala, unde era in costum de gala, direct pe terenul de joc. Poate ca in acea perioada, cu o consiliere adecvata, dar si cu un om care sa se lase consiliat, lucrurile ar fi stat altfel.

– Sunteti orgolios?

– Sunt orgolios si cu foarte multa personalitate, dar vreau sa cred ca nu intr-atat incat sa deranjez prin felul meu de a fi.

– V-ati suparat pe GAZETA de Oradea cand v-a facut mediocru?

– M-am suparat, deoarece nu am fost niciodata un mediocru. Se pot spune multe despre mine, dar nu ca sunt mediocru.

– Ce veti face?

– Voi incerca sa ajung la popularitatea maxima pe care am avut-o, la nivelul anului 2000.

– Ati avut o evolutie sinuoasa. Unde a inceput caderea omului politic Mihai Bar?

– Cred ca, la un moment dat, cota de popularitate prea ridicata s-a intors impotriva mea. Foarte multi dintre cei care credeau in mine au ajuns sa aiba sentimentul ca nu ma mai interesa decat ascensiunea personala. Este o chestiune la care va trebui sa reflectez.

– Pe ce criterii ati nominalizat vicepresedintii PSD Bihor?

–Pe criterii de teritorialitate, astfel ca fiecare zona a judetului sa fie reprezentata.

– Alianta cu domunul Alexandru Retegan nu a fost una conjuncturala?

– Nu, am spus si la conferinta de presa. A avut loc cu aproximativ 10 zile inaintea alegerilor.

– Care va fi relatia dumneavoastra cu fratii Micula? Pareti un fan al celor doi.

– Voi avea o relatie normala, am spus-o si o mai repet. Eu apreciez eforturile facute de acest grup de firme in judetul Bihor. Niciodata fratii Micula nu mi-au cerut ceva care sa fie impotriva principiilor mele ori impotriva legii.

– In cazul unor alegeri anticipate, va doriti un loc pe listele electorale?

– Categoric da. Imi doresc un post de parlamentar.

Gheorghe Sarb, fostul presedinte al PSD Bihor

– Cum comentati rezultatul alegerilor din filiala PSD Bihor?

– Cum sa comentez? Asta este vointa membrilor PSD. Eu nu am ce sa fac, nu am ce comenta. Este democratie. A fost o alegere democratica, a fost competitie, vot secret, nu se poate comenta.

– Cum va simtiti dupa acest esec? V-ati simtit tradat de cineva din partid?

– Nu consider ca este un esec. Oameni voteaza cum cred ei de cuviinta.

– Veti colabora cu noua conducere a PSD Bihor? Apropos, sunteti sau nu sunteti vicepresedinte?

– Nu fac parte din randul vicepresedintilor, dar voi colabora cu noua conducere.

– De ce ati parasit sala, in seara alegerilor, cand Mihai Bar a fost declarat invingator?

– M-au deranjat gesturile facute de acesta dupa anuntarea rezultatului, asa ca am plecat.

Alexandru Retegan, prim vicepresedinte PSD

– Cum comentati rezultatul alegerilor din PSD Bihor?

– Rezultatul final, cred, a surprins pe toata lumea, pentru ca multi mizau pe castigarea alegerilor de catre Gheorghe Sarb. Eu unul am fost convins ca lucrurile nu vor sta asa. A iesit Mihai Bar si cred ca este bine pentru filiala. Indiferent de pacatele lui, el a demonstrat ca este un om al PSD-ului.

– Cu ce considerati ca a gresit Gheorghe Sarb?

– Cred ca Gheorghe Sarb, din momentul in care si-a atins unul dintre obiectivele propuse, respectiv sa ajunga parlamentar, ar fi trebuit sa constientizeze ca este greu sa conduci o filiala de partid fiind, in majoritatea timpului, plecat la Bucuresti.

– Sunteti omul care a inclinat balanta in mod decisiv?

– Gavrila Ghilea a mers in tandem cu Gheorghe Sarb. Sarb dorea ca prim vicepresedinte sa fie Ghilea. Nu pot sa afirm ca am fost prieten cu Gheorghe Sarb. Din momentul in care eu mi-am depus candidatura pentru presedintie, din pacate am fost inteles gresit si considerat un dusman. Nu eram vizat sa fac parte nici macar din Biroul Judetean al partidului, daca Sarb castiga alegerile.

– Ati sperat la un rezultat mai bun decat cele 90 de voturi sau credeati ca o sa castigati?

– Contracandidatii mei si echipa lui Gheorghe Sarb nu credeau ca voi lua nici macar jumatate din voturile pe care le-am luat. Eu va spun sincer ca am fost convins ca voi intra in turul doi.

– Daca ati fi intrat in turul doi alaturi de Gheorghe Sarb, Mihai Bar v-ar fi acordat voturile, la fel cum ati facut dumneavoastra?

– Sunt ferm convins ca ar fi facut acelasi lucru pe care l-am facut si eu. Sustinerea acordata lui Mihai Bar nu a fost ceva intamplator, ci a fost un lucru premeditat. Aflasem de jocurile facute de Sarb si Ghilea, vis-à-vis de persoana mea si, in aceste conditii, am mers pe mana lui Mihai Bar. Dupa ce mi-am depus, candidatura Bar nu s-a suparat si ne-am inteles sa cooperam, nu sa ne atacam. Cine intra in turul II urma sa aiba sustinerea celuilalt.

– Vor cadea capete in PSD Bihor? Se va demisiona din partid?

– Cu exceptia lui Aurel Tarau, care si-a dat demisia, nu cred ca osa mai fie alte plecari din partid si, daca vor fi, acestea vor fi nesemnificative.

– Ce influenta vor exercita fratii Micula in PSD Bihor, tinand cont ca vara trecuta Mihai Bar a declarat ca este sustinut de ei?

– Eu cred ca nu vor avea nici un fel de influenta. Mihai Bar si-a reconsiderat pozitia si pot sa spun ca regreta afirmatiile pe care le-a facut in vara. Declaratiile lui nu erau cerute de fratii Micula, dar Bar a crezut ca, prin vehicularea sustinerii lui de catre fratii Micula, va beneficia automat si de voturi. S-a inselat.