Preconizata „explozie" a pietei imobiliare de la Mangalia se pare ca se va produce incepand cu 1 iunie. Mai mult, de la inceputul anului si pana in prezent, costul unui apartament in localitate si in statiunile litoralului sudic a crescut cu cel putin 30%.

Pe termen lung, cele mai „vanate" apartamente la bloc sunt cele cu doua camere, dar piata imobiliara a inregistrat de curand o crestere a cererilor locuintelor cu trei si patru camereUnul dintre expertii in piata imobiliara a sudului litoralului, Alexandra Ivanciuc, de la agentia „Apex" din Mangalia, afirma ca cererea de apartamente este din ce in ce mai mica in ultimul timp.

„Comparativ cu anul trecut, agentii din Mangalia au inregistrat o scadere cu mai bine de 50% in ceea ce priveste cumpararea de apartamente. Acest lucru se explica, in primul rand, prin scaderea puterii de cumparare a localnicilor, dar si din cauza conditiilor mult mai drastice pe care bancile le impun in contractarea creditelor pentru locuinte".

Paradoxal, pentru Mangalia si in statiuni a inceput sa creasca numarul celor care doresc sa isi cumpere o vila sau o casa mai luxoasa. „Am avut si avem destul de multe solicitari pentru vile de lux, care „merg" pana la 300.000 de euro. Casele mai acatarii au preturi ceva mai mari de 40.000 de euro".

Pana si casele care mai au un pic si sunt gata sa se prabuseasca costa nu mai putin de 30.000 de euro, adica dublul valorii unui apartament cu trei camere, in anul 2003. Piata imobiliara din localitate, in continua crestere mai ales acum, la debut de sezon estival, atat in ceea ce priveste vanzarile cat si cumpararile, este una dintre cele mai infloritoare.

Daca un apartament modest, cu doua camere, costa in 2003 aproximativ 10.000 de dolari, astazi abia se mai gasesc cateva astfel de apartamente cu 30.000 de euro. Ba mai mult, exista si cateva apartamente de doua camere, in „buricul targului", complet mobilate, pentru care proprietarii vor sa obtina cel putin 60.000 de euro.

Apartamentele cu trei camere sunt intre 35.000 de euro si 45.000 de euro, iar cele cu patru camere sunt intre 45.000 si 50.000 de euro. O simpla garsioniera costa, la Mangalia, intre 14.000 de euro si 25.000 de euro.

Costul unei camere la mare, de cel putin 1 milion de lei

Amanata de mai multe ori, noua masura luata de Guvernul Romaniei, cea de impozitare a castigurilor persoanelor fizice din vanzarea proprietatilor imobiliare, care va intra in vigoare la 1 iunie, va afecta foarte mult preturile constructiilor si terenurilor din zona Mangaliei.

Conform acestei reglementari, impozitul de 10% va fi aplicat castigurilor din vanzarea constructiilor de orice fel si a terenului aferent acestora, daca instrainarea se realizeaza in termen de pana la trei ani de la data dobandirii. Astfel incat, cei care profitau din cumpararea si vanzarea unui imobil in mai putin de trei ani vor fi nevoiti sa majoreze pretul cu aceste 10 procente.

Consultantul imobiliar Alexandra Ivanciuc este de parere ca se va ajunge in curand la o noua majorare a preturilor la imobile, iar in paralel, interesul persoanelor din afara Mangaliei pentru apartamente sau terenuri in zona sudica a litoralului romanesc va scadea.

In prezent, la Mangalia, peste 2.500 de familii din tara si strainatate detin case sau apartamente in oras si statiuni, adica peste 40% dintre aceste imobile sunt pastrate drept „locuinte de vara".

In ceea ce priveste chiriile pentru localnicii care nu au reusit sa isi cumpere inca un apartament, acestea sunt destul de ridicate, de pana la 200 de euro pe luna, in functie de confort, dar numai in extrasezon. Pe timp de vara, aproape toti proprietarii de imobile de pe raza orasului isi inchiriaza cel putin o camera.

Tocmai de aceea, chiriasii „permanenti" recurg la diferite artificii pentru a-si gasi un adapost pe timpul sezonului – fie sunt gazduiti de rude, fie trebuie sa plateasca o chirie mult mai piperata sau sa isi caute o noua locuinta, pentru trei luni, intr-o zona periferica.

Se pare ca in acest sezon, in functie de cererea si oferta „particularilor", costul unei camere la mare va fi de cel putin 1 milion de lei pe zi. In ceea ce priveste turistii care doresc sa stea o perioada de cel putin o luna pe litoral, acestia apeleaza la serviciile unei agentii imobiliare.

Rezervarea unui apartament „la cheie", pentru o luna, costa intre 500 si 1.500 de euro.