Primarul Emil Boc este inca optimist privind investitia Montupet in Cluj si sustine ca nu exista nici un fel de divergente cu premierul Popescu Tariceanu, dar ca acesta nu are toate informatiile referitoare la acest subiect. "Negocierile nu s-au finalizat inca, iar autoritatile judetene tin permanent contactul cu investitorii francezi", a declarat Boc.

Potrivit acestuia, francezii par sa se teama de leul greu si de aceea au luat in considerare varianta mutarii investitiei in Bulgaria. "Premierul Tariceanu nu are toate informatiile de la Cluj. Consiliul Judetean si municipalitatea le-au oferit francezilor tot ce se putea oferi si sunt convins ca francezii vor ramane la Cluj.

De altfel, este clar ca orice investitor va alege varianta care ii aduce cel mai mare profit. Oricum, in prezent, mingea este in terenul francezilor", a mai spus Boc. El a explicat ca, la prima sedinta de CJ in care s-a discutat despre proiectul Montupet si consilierii PD au votat prin abtinere acest proiect, cauza a fost nerespectarea unei anume prevederi legale.

"Nu a fost vorba despre un vot negativ, ci despre o abtinere si, imediat ce s-a clarificat situatia legalitatii conditiilor acestui proiect, el a fost votat fara probleme", a mai spus Boc.

PSD cere clarificari

Deputatul PSD de Cluj, Vasile Puscas, a adresat ieri o interpelare Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), avand la baza problema Montupet. El a cerut presedintelui ARIS, Ana Maria-Cristina, date concrete legate de activitatea ARIS.

Astfel, Puscas intreaba cate proiecte de investitii straine, in faza de intentie, destinate judetului Cluj, sunt monitorizate de catre ARIS, care este valoarea investitiilor straine directe prognozata pentru anul 2005 si, respectiv, 2006 pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest si care este strategia ARIS pentru atragerea si pastrarea unui volum cat mai mare de investitii straine directe, avand in vedere ca Romania se afla in competitie directa cu alte tari din Europa Centrala si de Sud- Est.

El a specificat in interpelare ca valoarea prognozata a investitiilor straine directe pentru anul 2005 va fi cu 20% mai mica decat in 2004.

PD iese la atac

Consilierul Judetean PD Rares Rusu afirma, la fel ca si Boc, ca numai nerespectarea procedurii legale de la CJ i-a determinat sa aiba obiectii. "Am contestat procedura si in nici un caz partea benefica pentru Cluj a proiectului. CJ a hotarat vanzarea terenului pus in discutie cu opt euro pe metru patrat, conform unei expertize facute anterior.

La sedinta, presedintele Nicoara a spus ca el a negociat cu firma si ca nu pot oferi mai mult de doi euro. Nu am fi avut nimic impotriva, dar, procedural, trebuia invalidata prima hotarare inainte de votul pentru Montupet", a explicat Rusu.

El mai sustine ca, daca investitia Montupet era atat de importanta, trebuia pusa pe locul I pe ordinea de zi a discutiilor la CJ, nu la punctul 23, la capitolul "diverse". "De fapt, pe locul I trebuia pusa invalidarea primei hotarari, iar pe locul II trebuia asezat votul pentru Montupet", mai spune consilierul PD.

Rusu crede ca toata problema a pornit de la "o sincopa de nuanta in detaliile procedurale, dar pe care noi trebuie sa le respectam". In final, in legatura cu relatiile dintre presedintele Nicoara, afacerile derulate la nivelul CJ si Banca Transilvania, Rares Rusu sustine ca ar fi "pure speculatii de presa".

Precizam ca Marius Nicoara este actionar in cadrul Grupul Financiar BT si fost membru al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania.