In negocierile cu UE, Romania a stabilit faptul ca, pentru perioada premergatoare aderarii, cercetarea va deveni prioritate nationala, urmand ca bugetul de doi bani de pana atunci acordat cercetarii in tara noastra, mai precis 0,2% din Produsul Intern Brut(PIB), la minimul necesar stabilit atunci prin lege, si anume 0,8% din PIB.

Numai ca guvernantii se pare ca nu dau doi bani pe ceea ce spun, deoarece bugetul alocat cercetarii pe anul 2005 este cifrat la 0,24% din PIB, guvernantii dand asigurari ca pana in anul 2007 procentul din PIB alocat cercetarii va fi de 1%, insa pana isi aduc aminte dumnealor, bugetul este... ilegal.

Prioritate nationala dar lasata pe alta data, cam asa se incadreaza cercetarea in viziunea actualului Guvern precum si a fostelor Guverne, deoarece acest domeniu a fost dat la coada, acestea traind doar din proiectele pe care reusesc sa le incheie cu alte tari si cu diferite societati comerciale.

Institutul National de Cercetare Marina „Grigore Antipa" din Constanta este la fel de afectat de situatia financiara dezastruoasa generata de dezinteresul Guvernelor care s-au perindat pe la conducerea tarii.

„Finantarea aferenta cercetarii se realizeaza pe mai multe componente, prima si cea mai importanta ar fi programul nucleu, a carui valoare este practic la acelasi nivel cu anul trecut, iar a carui pondere nu depaseste 25% din bugetul acordat institutiei noastre", a declarat directorul general al institutului, Simion Nicolaev.

Institutele de cercetare, in criza de finantare

Institutele de cercetare sunt institute guvernamental-departamentale si finantate din surse extrabugetare, finantare pe care se bate toata cercetarea romaneasca, banii fiind luati de catre cel mai bun proiect, iar daca bani nu sunt, salariile nici atat.

In momentul de fata este acoperit 58% din necesarul de contracte pe anul 2005, fiind necesare alte 42% procente pentru a nu fi probleme de functionare si de ordin salarial.

„In prezent, institutul pe care il conduc este de impas financiar, traim doar din surse proprii de finantare, iar daca nu se face ceva in acest sens, riscam sa inchidem portile temporar pentru o buna parte din personal" a mai relatat Simion Nicolaev.

Acelasi director se plange de faptul ca din 1994 si pana acum, practic de 11 ani de zile, INCM „Grigore Antipa" Constanta a primit de la Guvern o singura centrala termica, timp in care din donatii, proiecte au fost achizitionate echipamente de peste 1,3 milioane dolari.

Astfel cercetatorii romani isi iau salariile din cand in cand, iar guvernantii o tin sus si tare ca aderarea merge unsa. Ne rugam ca ei, mai bine zis guvernantii sa nu se opreasca cu caruta in gardul clauzei de salvgardare.