12 mai 2005 a fost o zi neagra pentru familia Puiu, din Lugoj. In drum spre scoala, baiatul lor de 13 ani, Stefan Cristian Puiu, a disparut si nu a mai putut fi gasit timp de 12 zile. Disperarea parintilor a fost fara margini. Vazand ca Politia nu se implica destul, ei au apelat in cele din urma la Ziarul Actualitatea.

Dirigintele anunta parintii

Stefan Cristian Puiu, elev in clasa a VI-a la Colegiului National "C. Brediceanu", cunoscut ca un elev eminent, a disparut de acasa timp de 12 zile. Pentru a lamuri aceasta fuga in necunoscut a unui copil de doar 13 ani, am pornit pe firul acestei disparitii.

Parintii, in dorinta lor de a-si gasi copilul, s-au lovit de cativa birocrati ai unor televiziuni nationale, care au refuzat sa anunte disparitia lui Cristian pe post.

O corectie disciplinara

In ziua de 11 mai, parintii lui Cristian au ramas fara replica. Ei au aflat de la dirigintele clasei a VI-B, profesorul Ion Dinu, ca in ultimele patru saptamani fiul lor a lipsit de la scoala si ca ar face bine ca a doua zi sa vina impreuna cu elevul, pentru a lamuri situatia absentelor nemotivate si pentru a lua masuri de indreptare a lucrurilor.

Parintii au ramas fara grai, pentru ca il vedeau in fiecare dimineata pe fiul lor plecand la scoala, venind acasa dupa ore si chiar facandu-si temele. In urma refuzului lui Cristian de a da o explicatie pentru lipsa de la scoala, baiatul a primit o scurta corectie disciplinara, insa nu prea grava. Mama copilului ne spune: "Nu am avut probleme cu stefan Cristian.

Cand veneam acasa il gaseam invatand. A mai fost plecat la cate un prieten sa scrie ceva la calculator si de fiecare data imi arata cateva foi scrise. In rest era un copil cuminte si ascultator.

Ziua disparitiei

A doua zi dimineata, 12 mai, mama lui Cristian l-a insotit in drum spre scoala. Pe Podul de Fier, ea si-a adus aminte ca a uitat cheia in usa. Atunci i-a spus lui Cristian sa mearga singur si sa o astepte in fata liceului. A fost ultima data cand l-a vazut. Cristian nu a mai ajuns la scoala. Din acel moment, pentru parintii lui a inceput cosmarul.

Au tot sperat ca fiul lor se va intoarce acasa in timpul zilei. Cristian insa nu s-a mai intors nici in timpul noptii. In 13 mai, s-au prezentat la Politie, unde au depus o plangere. Agentul Dorel Dumitru i-a descurajat pe parintii lui Cristian, spunandu-le ca nu poate sa-l dea in urmarire generala pe copil, pentru ca acesta nu facuse nimic ilegal.

O cautare ca-n filme

In 14 mai, Cristian a fost vazut in Costei. Afland acest lucru, tatal sau l-a cautat cu disperare in toata comuna. Cautarile s-au extins si in satele alaturate, Chizatau si Belint, dar fara nici un rezultat. Duminica dimineata, 15 mai, parintii lui Cristian au fost sunati de la Politia TF Suceava Nord.

Un agent de acolo i-a anuntat ca la postul lor se afla un baiat de 13 ani, Stefan Cristian Puiu, care a fost gasit pe propietatea particulara a lui Coltun, din apropierea garii. Mare bucurie pe parintii lui. In sfarsit au reusit sa dea de urma baiatului lor. Imediat, cu primul tren, tatal copilului a pornit intr-un suflet spre Suceava. Ajuns acolo, a ramas din nou fara grai.

Stefan Cristian Puiu a fugit de sub escorta. Scuzele politistilor erau zadarnice.

Cele 3 variante ale evadarii

Agentul care a fost de serviciu in data de 16 mai, in Politia TF Suceava Nord, a dat urmatoarea explicatie:

"In timpul unei altercatii intre niste tigani, pe peronul garii, am dat copilul in grija a doi ceferisti. Dupa ce a stat cateva minute linistit, Cristian le-a cerut o tigara si, in acest timp, a disparut".

Agentul Danut Curut, cel care l-a gasit pe Cristian si l-a dus la Postul TF Suceava Nord, a spus:

"In timp ce am primit un telefon din biroul alaturat, copilul a sters-o englezeste, a traversat gara, pana sub pasarela, de unde a luat un taxi si a plecat in tromba".

Dna Coca, soferul taxiului in care s-a urcat Cristian, spune altceva:

"Copilul a venit linistit la masina mea, care e in regim de maxi-taxi, si a trebuit sa astepte circa 20 de minute pana s-a umplut masina. In acest timp, copilul a scos din geanta un ziar si l-a citit. Nu l-a cautat nimeni si nici nu a fost vreun fel de zarva prin gara. L-am lasat in Burdujeni, Zona Orizont, si, dupa ce a platit zece mii de lei, a plecat".

Nedumerirea parintilor...

Vazand incompetenta celor de Politia TF Suceava Nord si fuga lor de raspundere, tatal lui Cristian a abordat o noua pista, mai datatoare de speranta. S-a gandit ca, poate, baiatul s-a dus la bunicii din partea tatalui, intr-un sat apropiat de Suceava, in Roscani, comuna Liteni. Asa ca a mers de indata acolo. Insa, din nou dezamagire. Nici rudele, nici cunostintele nu l-au vazut pe Cristian.

Cautarea nu s-a oprit insa aici. Ea a continuat in satul Bodesti, comuna Scinteia, judetul Iasi, unde locuiesc parintii mamei, dupa ce a anuntat disparitia copilului si la Politia TF Iasi. Cum nici in Bodesti nu a fost gasit, s-a intors la Suceava si s-a inscris in audienta la comandantul IJP Suceava, comisarul sef Ioan Niculae Todirut.

Cazul Cristian Stefan Puiu a fost dat spre rezolvare inspectorului Cristi Dascalu. Intors acasa, tatal lui Cristian a primit confirmarea de la rude ca in ziarele din Suceava a aparut fotografia baiatului si informatia ca este dat disparut.

Am stat de vorba si cu profesorul de matematica Ion Dinu, dirigintele clasei a VI-B, din cadrul Colegiului National "C. Brediceanu", care ne-a aratat catalogul clasei. Am vazut ca Stefan Cristian are numai note bune. Ion Dinu ne-a spus: "Cristian este un elev bun, gandeste abstract foarte corect si m-am gandit sa-l preiau in lotul pentru olimpiadele de matematica.

Prin luna martie, Cristian a fost cateva zile bolnav. Apoi mi-a spus ca are varicela si, crezandu-l, nu m-au alarmat absentele lui. Dupa cateva zile insa, mi-a transmis ca are TBC, dar nu mi-am pus problema ca sunt minciuni. Cand absentele s-au prelungit nejustificat, am anuntat imediat parintii".

Colegii lui Cristian sunt la fel de surprinsi de disparitia lui

Raluca Stiopu: "Am fost colega lui Stefan Cristian si in clasele I-IV si nu am avut probleme cu el. Nu are prieteni apropiati. Este un baiat foarte retras si linistit".

Alexandru Plesca, coleg de banca: "Cristian? E un baiat linistit, prea linistit. Vorbeste foarte rar. E mereu retras in sinea lui".

Ludovic Toth: "Eu m-am invoit in ziua de 13 mai si l-am vazut pe Cristian pe Podul de Fier. Era imbracat intr-un trening gri, incaltat cu pantofi albi cu negru si avea casti la urechi, legate de un casetofon".

O familie, in sfarsit, fericita!

Dupa 12 zile de cautare neintrerupta, marti, 24 mai, orele 10.30, surpriza!!! Ne intalnim cu Stefan Cristian, in Lugoj. Chiar in fata portii lui. Nas in nas. Era insotit de tatal sau. Care zambea fericit. Am asistat la intregirea familiei. Cand l-a vazut, mama lui a inceput sa planga. De bucurie.

Cu doar o zi inainte, Cristian a fost gasit la bunicii din partea mamei, unde fusese cautat cu cateva zile in urma. Unul dintre motivele disparitiei ar fi acela ca si-a dorit foarte mult un computer. Cum insa inainte de Pasti parintii sai au cumparat un frigider, si nu un computer, el s-a suparat foarte tare si a inceput sa frecventeze cluburile de Internet, lipsind de la scoala.

Mustrarea parintilor l-a suparat si mai tare. Si a urmat ce a urmat. Faptul ca s-a intors acasa demonstreaza ca el insusi si-a dat seama ca a gresit. Drept pentru care, parintii ii mai dau o sansa!