Pana mai ieri, desi neoficial, contracandidatul sau era ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga (sustinator al unei alte motiuni de centru). Dar, urmand indicatiile lui Traian Basescu, Blaga a spus "pas" si i-a lasat locul lui Adriean Videanu. Care vine tot cu o motiune de centru, astfel ca membrii PD vor avea o singura optiune la congres: politica de centru.

Filialele judetene, incurcate de bambiliciul politic jucat de sefii lor, au probleme mari in a se hotari pe cine sustin. Presedintii spun ca se vor pronunta numai dupa ce vor analiza cele doua motiuni, sau chiar si o a treia, daca va exista. Pana pe 7 iunie, data limita de depunere a candidaturilor, orice e posibil.

Boc este sustinut, in primul rand, de filiala Cluj

Conform unor declaratii de presa ori unor apropieri politice cunoscute, si filialele Alba (presedinte Mircea Hava), Arad (presedinte Gheorghe Seculici), Bistrita-Nasaud (presedinte Ioan Oltean), Olt, Galati, Caras-Severin (presedinte Sorin Frunzaverde), Salaj (presedinte Viorel Stanca) si Maramures (presedinte Mircea Man) il sustin mai degraba pe Boc decat pe Videanu.

Zona Argesului mai analizeaza. Presedintele filialei PD de acolo, prefectul Ion Carstoiu, spune ca membrii filialei vor sa vada toate motiunile. "Initial, noi ne-am pronuntat pentru motiunea lui Emil Boc, dar acum, ca vor fi doua motiuni de centru, vrem sa o vedem si pe cealalta si sa decidem democratic, in cunostinta de cauza, prin vot", sustine Carstoiu.

Presedintele filialei PD Salaj, Viorel Stanca, este decis: va vota cu Boc si va semna motiunea acestuia. "Delegatii au libertatea de a vota cu cine vor, dar daca se va decide in conducerea filialei ca mergem cu Boc, asa vor vota toti. Eu cred ca toate filialele din Ardeal vor merge pe mana lui Boc", a declarat Stanca.

Fiecare cu tara lui

Pe masura ce ajungi sa vorbesti cu alte filiale decat cele apropiate Clujului, lucrurile devin tot mai interesante. Fiecare presedinte sau membru stie altceva.

Astfel, presedintele filialei Neamt, Vasile Sendrea, sustine ca, din informatiile sale, obtinute de la presedintele grupului parlamentar al deputatilor PD, Cristian Radulescu (presedintele PD Vaslui), doar Emil Boc va candida, in final.

Sendrea este de parere ca toti trei (Boc, Videanu, Blaga) sunt "personalitati politice remarcabile" si spera ca toti se vor regasi in conducerea partidului, indiferent de formula. Reprezentanti ai filialei PD Tulcea au spus ca decizia se va lua in cadrul sedintei Biroului Permanent Judetean (care a avut loc ieri).

Totusi, o voce din cadrul filialei a declarat ca il prefera pe Blaga (care, din cate stim noi, nu mai candideaza). La filiala PD Botosani e liniste si pace: intra faxul automat cand dai telefon. La filiala PD Suceava, decizia se va lua abia dupa analiza celor doua motiuni.

Reprezentantii filialei nu au dorit sa dezvaluie nici macar un nume pe care l-ar sustine, dar au specificat faptul ca toti delegatii vor vota in bloc, cu mandat stabilit de filiala.

Partea celuilalt primar

Adriean Videanu, primarul capitalei, ar fi sustinut de urmatoarele filiale: Hunedoara (unde are afaceri in domeniul exploatarii marmurei, prin Marmosim SA, al carei director este presedintele filialei locale a PD, Gheorghe Pogea), Bucuresti (unde e primar) si Ilfov (prin simpatie), Bihor (fieful lui Blaga, ministrul care il sustine pe Videanu) si Satu-Mare.

Filiala Brasov (condusa de primarul acestui oras, Gheorghe Scripcaru) va avea cei mai multi delegati la congres. Dar presedintele Scripcaru sustine ca numai dupa ce va vedea ambele motiuni si acestea vor fi analizate de membrii filialei se va lua o decizie de sustinere a lui Boc sau Videanu.

Judetele din sudul tarii pot fi considerate de partea lui Videanu, dat fiind ca acesta este, de loc, din Teleorman. Din pacate, nu am putut contacta anumite filiale de judete, cum ar fi cea condusa de Radu Berceanu (Dolj), al carui vot este extrem de important, dat fiind ca el controleaza zona de sud si nu de putine ori a dat de inteles ca Videanu ar fi "omul lui".

Totodata, am fi vrut sa aflam si parerea PD-istilor din Harghita si Covasna, dar tot ce am putut auzi a fost tonul de fax, desi sunam la o ora presupusa a fi de program. Pana pe 7 iunie se mai pot depune candidaturi si motiuni, iar pe data de 25 iunie va fi ales noul presedinte al PD.