"Daca Prefectura nu va actiona in contencios administrativ pentru suspendarea acestor hotarari abuzive, vom da in judecata Consiliul Judetean (CJ) pe Legea Transparentei. Mutilarea parcurilor si a bazelor sportive reprezinta adevarate crime la adresa Clujului si a locuitorilor sai.

Oamenii nu sunt informati corespunzator, dezbaterile publice lipsesc cu desavarsire" , sustine Radu Mititean, lider al Coalitiei Eco Cluj, for care grupeaza 14 organizatii neguvernamentale.

El este de parere ca ridicarea unei zone comerciale prin demolarea stadionului municipal "Ion Moina" si a imprejurimilor, respectiv amplasarea Filarmonicii in mijlocul Parcului Central, proiecte sustinute de CJ, vor actiona ca un adevarat cleste pentru Parcul Copiilor.

"Aceste proiecte vor determina o dezvoltare in cascada: de exemplu, spatii de birouri sau buticuri in Parcul Central, antrenand cresterea traficului. In nici o tara civilizata, supermarketurile nu se pun in mijlocul orasului. In schimb, mutam bazele sportive la 10 kilometri de oras, ca sa aiba un pret prohibitiv! O zona verde actioneaza ca un filtru natural: absoarbe toxinele, praful.

Daca aceste parcuri vor disparea, va disparea si biodiversitatea: fluturii, insectele, cele care mentin echilibrul natural", a spus Mititean. El a precizat ca municipiul este cu mult sub normele internationale in privinta spatiului verde, mai ales ca, statistic, acesta este "umflat" artificial prin alipirea, in intravilan, a unei parti din Faget.

Ecologistii sunt nemultumiti si de faptul ca forurile local si judetean au exclus organizatiile de profil din comisiile de urbanism, pentru a nu avea acces la plansele cu zonele afectate.

"CJ incearca, prin mascarea hotararilor prin tiluri de genul valorificarea "terenului situat in perimetrul parcului Est, cartier Gheorgheni", fara a ne arata, in hotarari, ce se va intampla acolo, ce zone vor fi afectate. E normal sa ne gandim ca exista interese ca sa fie ascunse de ochii publicului", crede Mititean.

"Ma voi lega cu lanturi de copacii de la Colina daca se vor distruge padurea si poiana de acolo. In Cluj sunt doar trei locuri unde imi pot plimba cainele si pot sa ma simt bine. Va iesi scandal mare pentru ca sunt sute de oameni care n-au unde iesi in natura", ne-a declarat un locuitor din zona. "Inainte de toate, ecologistii ar trebui sa se informeze.

Peste tot in lume se fac astfel de lucrari, iar acolo exista un plan de refacere a mediului. In conditiile impuse de ecologisti, ar trebui sa nu facem autostrada, ca sa nu stricam iarba.

Sa-si vada de treaba lor si sa nu se bage in chestiuni care ii depasesc! Aceste obiective nu au legatura cu zona verde, sunt importante pentru dezvoltarea Clujului si presupun sacrificii in privinta poluarii si a problemelor de mediu", ne-a declarat presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara.

Lista parcurilor afectate

Parcul de agrement de la Complexul Univers T va disparea. In locul lui se va ridica un mall pe 70.000 mp. CJ, proprietar al terenului, spera sa obtina, prin licitatie si concesionare, 280.000 de euro/an.

In zona exista acum hotelul Univers T, un centru cultural sportiv al Casei Tineretului, o piscina descoperita si un bazin pentru copii, o baza sportiva cu noua terenuri de zgura, un teren oficial polivalent, alei carosabile si pietonale, spatii verzi si plantatii. Zona preferata pentru recreere si sport de studenti si de locuitorii cartierelor Marasti, Gheorgheni si Intre Lacuri.

Stadionul "Ion Moina" - ar urma sa fie demolat pentru a face loc unui centru civic modern. Variante pentru noua destinatie: blocuri de locuinte de lux, mall. Rezultate: dispar stadionul, terenurile de antrenament, probabil aleea cu copaci seculari din fata Hotelului Sport, parcul pentru copii de langa stadion.

Filarmonica in Parcul Central. Una dintre variantele propuse de catre CJ pentru noul sediu al institutiei, mai precis in cladirea vechiului Cazino. Urmari: dispar gardul viu din parc, sectoare verzi, posibil hipodromul cu ponei pentru copii; poluare fonica, crestere a traficului.

Parc de distractii in Zona Verde Colina. Proiect al Consiliului Local, in asociere cu compania italiana Zamperla. In prezent, loc de promenada pentru clujeni, care ies acolo la un picnic sau la plimbare cu cainii. Noua destinatie: parc de distractii pe 110.000 metri patrati.

Magazin de electrocasnice in parcul Calvaria. Urmari: distrugerea spatiului verde, poluare multipla.

Desfiintarea bazei sportive Unirea pentru un spatiu de construit. Initiativa a administratiei judetene, inca nematerializata. U Cluj a solicitat-o, fara succes, ca baza pentru antrenamente. Locatie unde se desfasoara diferite activitati sportive, concursuri chinologice, manifestari dedicate copiilor.

Blocuri de 10 etaje in Parcul Rozelor, plus garaj colectiv subteran si platforma de parcare supraterana. Terenul apartine sindicatului Tehnofrig, vestiarele si cladirile de fosta Arta Jucariilor.

Echipa de fotbal CFR Ecomax a incheiat o conventie pe 5 ani cu administratorii, pentru a efectua antrenamente. Actualmente: spatiu pentru derularea competitiilor sportive si a diferitelor manifestari ale sindicatelor, zona de agrement. Consecinte: defrisarea spatiului verde, restrangerea ariei de plimbare a animalelor, reducerea activitatii sportive de masa.