Nemaivazut, nemaiauzit! O sentinta a unui judecator sighetean improprietareste o familie din satul maramuresean Vadu Izei cu o portiune din raul Mara. Satenii dezvaluie modalitatea macabra prin care familia „castigatoare" a dobandit un teren ravnit: au chemat in judecata 35 de morti!

Un reprezentant al justitiei din Sighetu Marmatiei a depasit un record al absurdului: a improprietarit o familie de maramureseni din Vadu Izei cu o portiune din... raul Mara, proprietate a Statului roman!

In acelasi proces, urmasii a 35 de sateni din Vadu Izei se considera prejudiciati de absurda sentinta pentru ca si-au pierdut pamantul stramosesc printr-o stratagema morbida: „familia castigatoare" i-a citat in proces pe strabunii decedati!

In opinia pagubitilor, vinovati de aceasta situatie sunt: judecatorul sighetean Ioan Sas, Iuliu Gavaller (specialist in cadastru), Viorica Trifu (sefa de la biroul de Carte Funciara care a modificat arbitrar CF-ul), Ioana si Ionel Fodorut (noii proprietari) si martorii mincinosi Ilie Cornestean si Grigore Muntean.

„Au chemat mortii in judecata!"

Gheorghe Michnea a lui Stefan si Bledea Mihai, doi dintre vadenii care au stapanit zeci de ani un teren pe care acum l-au pierdut, au povestit tarasenia.

"Terenurile in cauza au fost intabulate pe parintii nostri din anul 1927. Este vorba despre 23.000 de metri patrati si o moara. De zeci de ani suntem vecini cu Fodorut, dar cand ne-au chemat in judecata au zis ca nu ne-au gasit acasa. La proces si-au adus martori mincinosi (pe Ilie Cornestean si Grigore Muntean) si asa au luat cu japca terenul de la 14 familii, printre care si de la fratele lui!"

Bledea adauga ca timp de 14 ani familia Fodorut n-a avut pretentii asupra terenului lor.

„In septembrie 2004 au deschis proces contra a 14 morti (!) si l-au castigat. Practic, ei au cerut de la Biroul de Evidenta Informatizata a Persoanei date despre cei 35 de morti carora le apartinea pamantul si apoi i-au citat pe acestia, si nu pe urmasii in viata, in proces pentru restabilirea dreptului de proprietate.

Asa a judecat in favoarea lor judecatorul Sas, care venea des pe la familia Fodorut, ca sunt prieteni. Noi, urmasii celor dati in judecata, nu am aflat de proces decat in noiembrie.

Au castigat abuziv terenul nostru, rupand de la fiecare cate un pic, doar pentru canalul de aductiune la valtoarea lor, canal care s-a rupt in toamna lui 2004 facand valtoarea impracticabila. Asa ca Fodorut si-a luat terenul nostru de langa raul Mara, ca sa-si faca un alt canal la valtoarea si piua pe care le detine.

Noi abia in ianuarie 2005 am auzit ca ei sunt proprietari pe terenul nostru, si am deschis proces. In toate actele Fodorut figureaza doar cu 0,72 hectare (acasa, pe Dumbrava, Priloage, Scobai si Pesti), iar terenul in litigiu a intrat in 1959 in colectiv, si noi, proprietarii de drept l-am scos in 1991. Aducem 100 de martori daca e cazul, dovedind adevarul. Tot Vadul stie ca e terenul nostru."

Pricinasii adauga ca pana si apa Marei (sub cota topografica 1520) a fost inregistrata in CF ca proprietate a lui Fodorut Ionel si Ionela, sub titlu de insula!

Cagulele primarului

Vadenii au facut denunt si la procuratura (dosarul penal 288/P/05) acuzandu-i pe Fodorut pentru instigare la marturie mincinoasa, pe Cornestean si Muntean pentru marturie mincinoasa, si pe Gavaller pentru fals in inscrisuri oficiale si fals intelectual. Dar procurorii le-au spus ca nu s-a dovedit nimic.

Patru dintre cei pagubiti de sentinta au explicat cum au pierdut toate caile de atac in justitie.

„Din cauza ca n-am fost informati la timp ca am pierdut procesul la Tribunal, am depasit termenul de apel, iar Curtea de Apel Cluj le-a dat castig de cauza Fodorutilor. Apoi am facut contestatie in anulare, dar am pierdut din nou. Am gasit-o pana si pe fosta morarita, care are 84 ani, si care stie ca terenul ne apartine noua si nu lor."

Bledea a mai adaugat ca: "autoritatea tine cu ei. Primarul Gheorghe Moldovan mi-a zis ca eu voi sta privind de pe coasta, in timp ce vor veni cei cu cagule si vor sapa canalul familiei Fodorut."

Desi exista sentinta in apel, a fost adus un executor judecatoresc (Petru Batin) pentru a-l pune in drepturi pe Fodorut (adica pentru a-l lasa sa curete albia canalului trasat imaginar si aiurea prin livezile vecinilor).

Satenii mai sustin ca dupa 1990, Fodorutii au ajuns proprietari pe o suprafata 10 hectare de padure la Poienile de sub Munte si alte 10 hectare la Ieud, ambele apartinand de fapt juratului Iojica. De asemenea, „norocoasa" familie a ajuns sa acapareze alte 8 hectare pe care erau fostele grajduri CAP Vadu Izei si multe alte suprafete de la oameni din Vadu Izei.

Acestea sunt datele problemei unuia dintre milioanele de procese funciare din tara asta. Si aceasta e modalitatea prin care judecatorii au pus in posesie o familie care, sutine partea adversa si documentele vechi de proprietate, nu avea nicidecum dreptul. Cert e ca magistratii vor trebui fie sa revizuiasca procesul, fie sa accepte apelul la contestatia in anulare.

Revenind la absurdul situatiei, reamintim „cerebralilor" ca raul Mara este proprietatea Statului roman, si nu al unei familii din Vadu Izei.