La inceput de mai 2005, Curtea de Apel Cluj a respins recursul inaintat de Stefan Halas (primarul comunei Remeti) in dosarul in care acesta fusese condamnat la 1 an inchisoare (cu suspendare pe un termen de incercare de 3 ani).

Alaturi de primarul Halas au fost condamnati la inchisoare (8 luni cu suspendare) alti doi alesi locali (Gheorghe Pop, viceprimarul comunei Sapanta, si Gavrila Stan, consilier local in aceeasi localitate). A trecut aproape o luna, dar autoritatile nu s-au grabit sa ia masurile impuse de lege, respectiv eliberarea din functie a celor trei.

Am atras atentia prefectului Bondi Gyongyke asupra cazului primarului din Remeti, Stefan Halas, condamnat definitv, impreuna cu acolitii sai, pentru fals material in inscrisuri oficiale, instigare la fals intelectual si uz de fals.

In conformitate cu Legea Administratiei Publice Locale si a Legii privind Statutul Alesilor Locali "calitatea de primar inceteaza de drept inainte de expirarea mandatului in cazul unei condamnari, prin hotarare judecatoreasca, ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate". Acelasi lucru se aplica si viceprimarului sau consilierilor locali.

Ultima dintre legi precizeaza ca "prefectul va emite un ordin prin care constata incetarea mandatului primarului, ordinul avand la baza un referat semnat de secretarul comunei, precum si actele din care rezulta motivul legal de incetare a mandatului".

Decizia justitiei fiind definitiva si irevocabila (din 12 mai 2005), prefectul trebuia sa-l demita pe primarul Halas, din functiile detinute, decizie la care trebuiau supusi si consilierul local Gavrila Stan si viceprimarul Gheorghe Pop (ambii din Sapanta). Pana acum nu s-a intamplat nimic.

Prefectul Bondi a declarat ca secretarul Primariei Remeti si cel de la Sapanta nu i-au trimis inca nimic oficial: "sesizand aspectul din ziar, am cerut un raspuns oficial din partea secretarilor primariilor, de la prim-procurorul Parchetului Sighet si al Judecatoriei Sighet, care sa confirme daca sunt condamnari definitive pe numele lor.

In cazul unei condamnari definitive, mandatul primarului inceteaza prin ordin al prefectului, al viceprimarului prin dispozitia primarului, iar al consilierilor prin hotarare de consiliu local (la propunerea primarului). Au trecut doua saptamani, dar singurul raspuns pe care l-am primit a fost de la Parchetul Sighet, care ne confirma trimiterea in judecata si sentinta de la Sighet.

Este inadmisibil. Undeva nu functioneaza lantul informarii. Din moment ce o instanta emite o hotarare definitiva, prefectura trebuie anuntata automat.

Mai mult, secretarii primariilor aveau aceasta datorie, ca sarcina obligatorie." In toiul discutiei in incapere s-a ivit si subprefectul Gheorghe Achim caruia i-am cerut parerea despre subiect, dar in loc sa admita ca e paralel cu situatia, a preferat sa ne certe ca l-am ironizat pentru ca organizeaza concurs de copt placinte.

Habarnismul ca boala

Replica secretarilor in cauza este relevanta pentru nepasare si necunoastere a legii. Elena Crisan, secretarul Primariei Sapanta, fara nici o urma de ingrijorare fata de faptul ca nu-si indeplineste atributiile de serviciu, a declarat : "am discutat cu consilierul si viceprimarul si mi-au spus ca au o sentinta, dar ca nu e nimic definitiv si ca o vor ataca.

De la Curtea de Apel Cluj nu am primit nimic. Trebuie sa comunic hotararea prefectului, dar nu stiu daca cei de la Cluj imi trimit ceva. O vom solicita, am depus o hartie... De unde am aflat? De la unul, de la altul... "

In schimb, Iolanda Danilici, secretarul comunei Remeti, era mai impacientata : "eu, ca persoana, sunt pusa intr-o situatie delicata. Primarul este seful meu, cum sa ma duc sa-l intreb daca are condamnarea? Prefectura mi-a solicitat sa-i informez despre situatie si am trimis cereri catre Judecatorie, Tribunal si Curtea de Apel. Astept raspunsul lor.

Apoi trebuie sa trimit un referat in care cer ca domnul primar sa fie... (destituit, doamna, nu va mai fie frica sa rostiti cuvintele pe care legea va obliga sa le folositi, n.red.) Primarul a fost implicat in infractiune ca persoana fizica, nu ca institutie. De aceea nu avem cum sa primim noi actele de condamnare. Numai daca era o condamnare la locul de munca.

Nu Curtea de Apel trebuie sa ne comunice sentinta, ci Judecatoria Sighet, unde se intoarce dosarul. E o asteptare penibila din partea mea. Conform noii legi, secretarul e direct implicat in... E o situatie delicata..."

Bagati la cap!

Numai ca secretarul din Remeti are probleme de cunoastere a legii. Mai intai, Halas a fost condamnat in calitate de presedinte al Comisiei de Aplicare a Legii 1 (de restituire a padurilor), pe cand era primar. Deci sentinta trebuie comunicata nu mamei sale, care il crede baiat de treaba, ci Primariei Remeti.

Apoi, orice instanta din Romania, in momentul emiterii unei hotarari definitive de condamnare, in cazul alesilor locali, trebuie sa anunte autoritatile administratiei publice locale.

Legea spune ca pana si "retinerea, areastarea sau trimitera in judecata penala sau contraventionala a alesilor locali, precum si faptele savarsite, se aduc la cunostinta autoritatilor administrative si a prefectului in termen de maxim 24 de ore, de organele care au dispus aceste masuri". Cu atat mai mult, o hotarare definitiva de condamnare.

Deci tocmai Curtea de Apel Cluj trebuie sa comunice Primariei si Prefecturii hotararea si apoi Judecatoria Sighet. Intelegem durerea cu care secretarii se despart de alesii locali, dar legea trebuie respectata.

Ne revin in minte cuvintele prefectului Bondi: "daca presa nu afla de caz, noi de unde stiam?". Nici o problema, va tinem la curent. Pentru ca vom monitoriza cazul pana la solutionare.

Autoritati penale

Stefan Halas (primar in comuna Remeti) a aprobat, in calitate de presedinte al Comisiei Locale de aplicare a Legii privind retrocedarea padurilor, mai multe puneri in posesie in favoarea unor locuitori ai comunei, fara ca suprafetele retrocedate sa fie delimitate si fara ca solicitantii sa prezinte acte doveditoare ale proprietatii.

Mai mult, conform protocolului dintre Primaria Remeti si Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic Satu Mare, suprafetele de padure respective nu puteau face obiectul retrocedarii. Dar pentru Halas aspectul a avut importanta de "amanunt" si nu s-a sfiit sa incalce legea.

Cu ajutorul consilierului local Gavrila Stan si a viceprimarului Gheorghe Pop (ambii din Sapanta), care au utilizat ilegal ciocanul silvic de marcat, Halas a devenit infractor de drept comun si, in septembrie 2004, a fost condamnat de Judecatoria Sighet pentru savarsirea infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale, instigare la fals intelectual si uz de fals.

Alaturi de alti doi infractori condamnati in acelasi dosar, cei trei au facut apel impotriva sentintei la Tribunalul Maramures (respins) si recurs la Curtea de Apel Cluj. In 12 mai 2005, hotararea a ramas definitiva.