Concesionarile masive ale terenurilor si luciului apei din Rezervatia Delta Dunarii au permis imbogatirea exagerata a unora, in vreme ce majoritatii populatiei, dintre care prea multi batrani al caror singur mijloc de subzistenta a ramas o pensie de cateva mii de lei, ii este interzis sa se apropie de resursele piscicole ale Dunarii.

In vremea asta, responsabilii asteapta rezolvarea problemelor legislative pe care Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor le tergiverseaza.

Dincolo de peisajele cu real potential turistic, dar ramas nevalorificat, Delta Dunarii inseamna si 47 de comunitati rurale si o asezare urbana, Sulina, ai caror locuitori sufera de pe urma concesionarilor necontrolate a terenurilor si a luciului apei, fapt ce a limitat pana la negare accesul oamenilor la asigurarea mijloacelor de subzistenta, adica la pescuit.

Dar cum ne-am obisnuit deja, actiunile reprezentantilor Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor nu reusesc sa rezolve problemele decat pe hartie si de multe ori nici atunci. Astfel, o prima masura luata de ministrul Sulfina Barbu a fost numirea unui nou guvernator al Administratiei Rezervatiei Deltei Dunarii, ing.

Paul Cononov, care neavand pregatirea necesara in domeniu, a trebuit sa invete din mers ce presupune functia sa. „Exista un plan managerial aprobat de Consiliul stiintific, aplicabil pana in 2006, care se afla in lucru si dupa care ne ghidam in realizarea proiectelor", ne-a declarat ing.

Paul Cononov, referitor la planurile sale privind strategiile de imbunatatire a conditiilor din delta. In ceea ce priveste concesionarile, acesta admite ca sunt oarece probleme, dar care tin mai mult de lipsa unui dialog intre partile implicate, situatie de care nu se face responsabil. „Am mostenit o stare de incordare, pe care nu pot sa o rezolv in doar cateva luni.

Am vorbit si cu localnicii si cu administratiile locale, chiar azi am avut o intalnire cu acestia pentru a discuta problemele. Exista zone in care sunt neintelegeri, precum la Chilia si la Grindu", a declarat ing. Paul Cononov, guvernatorul rezervatiei, adaugand ca momentan, incearca sa-i adune pe cei implicati la o masa de discutii pentru rezolvarea problemelor pe o cale pasnica.

„Concesionarii, pe de alta parte, spun ca intampina si ei greutati in desfasurarea activitatilor. I-am ascultat si pe ei, unii nu sunt multumiti, cert este ca vom respecta legislatia in vigoare. Administratiile locale au propus chiar sa se deschida magazine de desfacere a pestelui in localitatile unde localnici nu au posibilitatea de a pescui", a mai declarat ing. Paul Cononov.

O modalitatea cam utopica, de vreme ce localnicii din regiune nu dispun de mijloace salariale.

Localnicii merg in remorca tractorului, iar strainii cu elicopterul

De asemenea, nici cadrul legal nu este foarte clar, legea 113/2005 privind administrarea fondului piscicol precizand trecerea acestuia in grija Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, care la randul ei doreste sa treaca gestionarea tot in grija ARDD. Adica o legislatie in plus, care nu aduce nici o schimbare practica, dar care intarzie solutionarea problemelor.

„Asteptam sa vedem ce intelege agentia prin gestionarea durabila a resurselor piscicole. Pana atunci, desi legea exista , nu o putem aplica", a mai declarat ing. Paul Cononov.

Mai mult, o alta problema ramasa in coada de peste o reprezinta delimitarea domeniului public local de domeniul public national, adica ce terenuri intra in grija rezervatiei si care in grija administratiilor locale, fapt pentru care o alta serie de decizii sunt amanate.

Mai mult, in conditiile in care negociem aderarea la structurile europene si chiar si guvernatorul ARDD vorbeste de planuri marete de dezvoltare a turismului in delta, mai exista insa zone unde chiar si turistii nu pot ajunge decat in remorca tractorului, cum este cazul celor care doresc sa viziteze Padurea Letea. „stiu de situatia de la Letea, chiar si eu am mers incolo tot cu tractorul.

Trebuie rezolvata aceasta problema, sa fie achizitionate macar niste microbuze, caci este o zona intr-adevar frumoasa. Chiar zilele acestea se afla acolo o televiziune franceza care realizeaza un documentar despre padure", a mai declarat ing. Paul Cononov.

Cu toate acestea, exista insa si oameni fericiti, care cu pretextul ca isi aduc aportul la dezvoltarea turismului ridica complexe turistice cu circuit inchis, de serviciile carora pot beneficia doar strainii cu bani, cum este de exemplu complexul deschis de curand la Somova- Parchis, unde vizitatorii straini sunt adusi cu elicopterul, dupa cum ne-a declarat ing. Paul Cononov.