Plajele litoralului romanesc, principala atractie pentru turisti, se afla intr-o continua degradare, fiind in continuare total ignorate de catre conducerea Directiei Apelor Dobrogea – Litoral. Eforturile oficialitatilor locale de a face din statiunea Mamaia o perla a turismului european sunt ruinate de incompetenta directorului Directia Apelor Dobrogea Litoral, Ionel Manafu.

Plajele statiunii Mamaia au inceput sa se degradeze vazand cu ochii, de la an la an din ce in ce mai mult. Asa se face ca din latimea plajelor, care oricum erau neincapatoare in momentele de varf ale sezonului, acum mai mult de jumatate se afla sub apele Marii Negre.

Digurile de larg, aflate in dreptul statiunii Mamaia, fata de anii trecuti, acum abia daca se mai zaresc dintre ape, nemaiputand tine piept curentilor ce erodeaza plaja. „Anul acesta se vede cel mai bine cu cat s-a micsorat plaja. Daca nu se va face nimic, probabil vom face plaja pe asfalt.

Ma intreb cum vor incapea, pe peticul asta de plaja, toti turistii ce urmeaza sa soseasca dupa 15 iunie", ne-a declarat stefan M., de 54 ani, din Constanta. Pe de alta parte, daca vreodata te-au impresionat dunele de nisip din desertul Sahara, nu este nevoie sa le privesti intr-un album de fotografii, ci poti sa vii la Mamaia.

Nisipul denivelat, transformat in dune inalte cu adevarate depresiuni intre ele, te face sa cauti un loc drept pentru a-ti putea intinde prosopul de plaja minute in sir. „Este inadmisibil! De 20 de minute cautam un loc nivelat unde sa ne putem intinde prosoapele de plaja.

Dupa ce ca plaja este si asa destul de ingusta, nici bucatica asta care a mai ramas nu sunt in stare sa o ingrijeasca", ne-a spus un cuplu de tineri veniti la mare, din Craiova.

Poate asa se explica si faptul ca sezlongurile insirate pe plaja nu mai sunt aranjate in ordine astfel incat sa confere o imagine placuta, ci sunt pur si simplu aruncate alandala pe plaja, pe unde s-a gasit cate un loc drept.

Jungla napadeste plajele din Mamaia

Plaja din Mamaia nu este atacata doar de apele Marii Negre, fiindca din partea opusa a apei un alt invadator si-a facut aparitia. Tot felul de boscheti, arbusti si diferite ierburi au inceput nestingherite sa isi faca aparitia pe nisipul plajelor.

Iar in momentul in care se vor extinde, probabil ca vor oferi turistilor aflati la plaja senzatia ca se afla pe o insula pustie de care nu se mai ocupa nimeni. Nu ca nu ar fi adevarat! Printre putinele griji ale Directiei Apelor Dobrogea – Litoral se afla si plajele litoralului nostru.

Desi ar fi trebuit sa fie o prioritate, se pare ca Ionel Manafu, directorul acestei directii, a uitat pur si simplu ca judetul nostru se invecineaza cu Marea Neagra. Odata cu disparitia beach-barurilor a disparut si curatenia de pe plaja, dar nu numai atat.

„In anii trecuti daca doreai un suc puteai sa il cumperi de la un beach-bar aflat la cativa metri de tine, dar acum trebuie sa merg cateva sute de metri ca sa gasesc un chiosc sau o alimentara. Pacat ca le-au daramat!", ne-a declarat Roxana R., din Bucuresti.

Desi aceste baruri au fost daramate cu binecuvantarea Directiei Apelor Dobrogea – Litoral, aceasta institutie nu a fost in stare sa duca treaba pana la capat, abandonand resturile acestor constructii tot pe plaja, transformand malul marii intr-un adevarat depozit de lemne si stuf.

Munca depusa de oficialitatile locale, impreuna cu investitorii ce au fost dispusi sa isi riste banii investind in turismul constantean, este ruinata de prostia si ingamfarea unor asa-zisi sefi ce nu isi cunosc limitele si accepta posturi mult peste pregatirea si capacitatile lor profesionale, asa cum este si cazul directorului DADL, Ionel Manafu.

Frumusetea statiunii Mamaia paleste, fiind de-a dreptul eclipsata de jegul si debandada de pe plaja provocate de Ionel Manafu, omul care a reusit sa distruga turismul romanesc intr-o luna, ruinand tot ce au realizat altii in ani de zile.

Pe de alta parte, o informatie de ultima ora acrediteaza faptul ca discutiile pe tema schimbarii ministrului Mediului, Sulfina Barbu, cea care il tolereaza pe Manafu, si dezastrul de pe plaja, sunt din ce in ce mai aprinse. Iar unul dintre motivele doritei schimbari ministeriale este chiar jaful de pe plaja, „gestionat" de Manafu.

Cat priveste posibilul viitor ministru al Mediului, se vehiculeaza ca acesta ar putea fi actualul comisar general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, despre care se spune ca este agreat de toata lumea. Pe langa faptul ca a terminat plajele litoralului romanesc, Manafu termina si cariera ministeriala a Sulfinei Barbu.

De ce doamna Sulfina Barbu tineti in brate un chimist incompetent, care mai are putin si baga in faliment una dintre cele mai de prestigiu institutii din tara?