Controalele efectuate comisarii Garzii Financiare din Alba si Sibiu au avut ca efect sesizarea Parchetului in cazul unor administratori de societati comerciale.

Unul dintre controale s-a desfasurat la SC "Vidra Lux" SRL Alba Iulia, firma avand ca obiect principal de activitate fabricarea si comercializarea incaltamintei, a vizat realitatea si legalitatea operatiunilor din perioada ianuarie 2003 - mai 2005.

Au rezultat, astfel, o serie de deficiente privind legalitatea inregistrarilor contabile si modul de administrare a fondurilor societatii: vanzari de mijloace fixe apartinand patrimoniului firmei fara intocmirea documentelor aferente, neinregistrarea unor incasari din operatiuni comerciale derulate cu terti, lipsuri in gestiune neevidentiate, folosirea in interes personal a fondurilor societatii, etc.

Conform calculelor efectuate de comisarii Garzii Financiare a rezultat ca aceste deficiente au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu peste 4 miliarde lei. Actul de control a fost transmis DGFP Alba, iar impotriva administratorului societatii a fost formulata sesizare penala.

De asemenea, controlul efectuat la SC "Faid Impex" SRL Sibiu a relevat ca aceasta societate intruneste caracteristicile specifice firmelor "fantoma": sediu social fictiv, neintocmirea si nedepunerea raportarilor fiscale solicitate de cadrul legal, asociati a caror adrese de domiciliu sunt false.

Din verificari a rezultat ca reprezentantii societatii au ridicat documente fiscale, pe care le-au utilizat in parte pentru livrari de marfuri.

Au fost identificate astfel, la parteneri comerciali ai firmei, un numar de 19 facturi fiscale in valoare de peste 6 miliarde lei, prin neevidentierea acestora societatea aducand bugetului de stat un prejudiciu de 1,4 miliarde lei. Pentru continuarea cercetarilor, aspectele constatate au fost sesizate Parchetului.

O alta situatie ilegala a fost constatata la SC "Valea Sermagului" SA Sasciori. Astfel, din control a reiesit ca in perioada martie 2001 - iunie 2005, acest agent economic a desfasurat activitatea de recuperare deseuri reciclabile de la populatie fara a detine autorizatie de colectare. Firma a fost sanctionata cu 50 milioane lei si s-au confiscat deseuri de 9,6 miliarde lei.