Organizate in doua schimburi, 30 de bucatarese pregatesc zilnic mancarea ce va ajunge la paturile bolnavilor internati in cele 25 de sectii ale Spitalului Clinic Judetean. Ieri, in aceste clinici erau internati 1.498 de bolnavi, care au beneficiat de trei mese, structurate in 18 feluri de regim alimentar.

Meniul zilnic este intocmit de Rigmanyi Elisabeta, Ecaterina Bandila si Nicoleta Serbanut, cele trei asistente dietetice ale blocului alimentar. "Meniul, stabilit in functie de boli, ajunge dimineata in fiecare sectie a spitalului si a clinicilor pe care le deservim, astfel ca bolnavii stiu ce vor manca in acea zi.

Unii dintre ei iau legatura cu apartinatorii, care le fac inconstient un rau aducandu-le mancare de acasa, daca meniul zilei li se pare mai saracut.

De fapt, fiecare calorie este masurata cu grija, in functie de afectiunea fiecarui bolnav in parte, iar mancarea este, atat calitativ cat si cantitativ, suficienta. Bolnavii si familiile lor ar trebui sa constientizeze ca orice dieta trebuie respectata", spune Ecaterina Bandila.

Bani putini, munca titanica

Cum fondurile nu sunt foarte mari, dar nici nu pot face rabat de la dieta, fiindca in joc este sanatatea oamenilor, specialistii nu-si permit sa improvizeze.

"47.000 de lei pe zi, cat este alocat pentru un bolnav, impartiti in trei mese… Asta e foarte greu, mai ales ca in proportie de 98% din pacienti sunt cuprinsi intr-o forma sau alta de regim. Nu avem voie sa umblam la gramaj si nici in momentele de criza nu am modificat meniul.

O alta regula de baza a muncii noastre spune ca meniul de pranz nu va fi acelasi mai repede de 10 zile", explica Rigmanyi Elisabeta. Suntem curiosi sa vedem cum se poate respecta aceasta regula si aflam ca se poate. Cu succes, dar cu efort titanic din partea bucatareselor.

"Pentru astazi, cand la toate sectiile sunt cartofi in meniu, s-a curatat o tona de cartofi. Fiecare cartof se ia in mana, pentru ca aparatul de curatat, oricat de performant ar fi, tot nu e destul de bun.

Mai alaturam 227 kg de carne de pui, pregatita in diferite forme, 300 kg de zarzavat pentru ciorbe, 40 kg de ceapa, intre 30 si 50 litri de ulei, peste 100 kg de macaroane… Si asta doar pentru masa de pranz.

La micul dejun si cina avem 450 de litri de ceai si lapte, peste 1.000 de oua, zeci de kilograme de margarina, branzeturi, mezeluri, plus 670 de franzele, 247 de paini si 120 de paini graham", ne spune Ioan Negrusa, coordonatorul blocului alimentar.

Iti ia timp doar sa le insiri, darmite sa le prepari, iar aici bucataresele se afla mereu in lupta cu cronometrul. La ora 7 micul dejun trebuie servit, urmeaza pranzul, la ora 12, si cina, la 18,30, iar intarzierile nu sunt posibile, pentru ca ar tulbura tot programul de tratament.

Drumul mancarii

Distantele pe care mancarea trebuie sa le parcurga de la bucatarie pana la bolnavi sunt destul de mari.

Cele 25 de sectii din incinta spitalului sunt avantajate, pentru ca exista un tunel care leaga cele doua cladiri si un lift special pentru transportul alimentelor, asa ca la bolnavii de aici mancarea ajunge aburinda.

La sectiile si clinicile din afara spitalului, insa, alimentele sunt transportate de o masina cu amenajari speciale, in bidoane de aluminiu, galeti de plastic si emailate, asa ca uneori temperatura scade simtitor. "De-a lungul timpului am avut destul de rar reclamatii de la bolnavi.

Dar acestea nu se refereau neaparat la gustul mancarii, ci mai mult la temperatura pe care o avea ciorba cand le era servita", explica Ioan Negrusa, fara a fi, totusi, ingrijorat de acest lucru, pentru ca se stie ca, si asa, mancarea este buna.

Totusi, in vocea lui se citeste regretul ca nu le mai poate oferi bolnavilor - asa cum spune ca se intampla pe vremuri - fructe, prajituri cu stafide sau, la diferitele sarbatori, cadouri pentru copiii internati…

Ies din bucataria care, dupa 25 de ani de functionare neintrerupta, arata impecabil. Dar nu pot uita cifrele: 120 kg de ciuperci proaspete pentru papricas, 120 kg de malai pentru mamaliguta, 80 kg de orez, 4.500 kg de spanac. Toate astea pentru masa de pranz a zilei de maine.