Reorganizarea modului de functionare a institutiilor politienesti din judetul Constanta si alinierea lor la standardele impuse de Uniunea Europeana a atins mai toate structurile MAI din judet.

Una dintre structurile care au ramas neafectate de standardele occidentalilor este Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Constanta, dar nu pentru mult timp, deoarece, peste cateva saptamani, aceasta structura va suferi modificari majore ale modului de organizare si functionare.

O buna parte a structurilor subordonate MAI, menite sa ne asigure linistea si protectia, au fost supuse unui proces de transformare prin care ele, dupa cum sustin oficialitatile, au atins standardele impuse de comunitari in domeniu.

Printre aceste institutii se numara Inspectoratul de Politie al Judetului Constanta, Politia de Frontiera, structurile de jandarmi, dar, pana in acest moment, desi este una dintre structurile de maxima importanta pentru europeni, Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog nu a suferit nici un fel de modificare a modului de functionare si organizare.

Acum, cel putin asa se pare, a venit si vremea ofiterilor raspunzatori de combaterea crimei organizate si antidrog sa se europenizeze. Peste cateva saptamani, CZCCOA va trece printr-un proces de transformare major, astfel ca din „centru zonal” va deveni „brigada”. Dar nu numai denumirea se va modifica, ci si modul de conducere al structurii.

Viitoarea Brigada de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog va avea la conducere un sef si doi adjuncti, unul pe probleme de crima organizata si unul pe probleme de combatere a traficului de droguri.

Toate functiile vor fi desfiintate

Toate birourile existente la ora actuala si functiile de conducere aferente vor fi desfiintate, urmand sa fie reorganizate si sa aiba loc concursuri pentru ocuparea fiecarei functii in parte, inclusiv pentru cea de sef al brigazii.

O noutate absoluta este aparitia Compartimentului de Combatere a Marii Criminalitati Economico-Financiare, ce ar avea menirea sa faca lumina in cazul marilor tunuri trase in judetul nostru. Acest compartiment va degreva Politia Economica din cadrul IPJ de toate cazurile de profil unde statul este pagubit cu sume ce depasesc 500 mii euro.

Compartimentul va fi condus direct de catre seful de brigada si va avea in componenta 6 ofiteri, alesi din Politia Economica in urma unor testari. In cazul in care Victor Popescu, actualul sef al CZCCOA, nu va prelua sefia IPJ Constanta, el va trebui sa se pregateasca de un nou examen si, din cate se pare, unul foarte dur. „Conditiile si criteriile de examinare vor fi foarte dure.

Daca va fi cazul, examenul se va da de atatea ori cat este necesar sa gasim persoana capabila sa conduca aceasta brigada”, a declarat inspector sef Sorin Oprea, sef interimar IPJ Constanta, cel care, in realitate, conduce Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate. Pe de alta parte, Victor Popescu a declarat ca este prematur sa se discute despre aceasta transformare.

„Noi ne vedem in continuare de atributiile noastre. Nu s-a spus nimic oficial pe aceasta tema”, a declarat Victor Popescu, seful CZCCOA Constanta. In alta ordine de idei, Sorin Oprea nu se va intoarce la conducerea Directiei Antidrog chiar in ziua numirii noului sef al IPJ Constanta.

El va mai ramane in orasul de la malul marii cateva zile, astfel incat predarea si preluarea atributiilor sa se faca treptat. In acest sens, seful interimar al IPJ-ului a declarat ca „cel ce va fi numit in fruntea Inspectoratului va merge pe aceleasi coordonate pe care a fost condusa Politia constanteana in ultima perioada”. Lucru care, de altfel, ramane de vazut daca va fi asa sau nu.