Societatea Academica din Romania implineste 10 ani de la infiintare, prilej cu care in perioada 5-7 iulie a.c. se desfasoara in Constanta un seminar cu tema „Europa ca promotor al democratiei”, a carui deschidere oficiala a avut loc in cursul diminetii de ieri, la hotel „Ibis”.

Au participat invitati de seama la acest prilej de sarbatoare, tinandu-se cont si de tema aleasa, printre care si presedintele Romaniei, Traian Basescu. Grabit sa-si sustina discursul de deschidere si sa se intoarca la Cotroceni, Traian Basescu nu a dorit, se pare, sa dea ochii si cu oficialitatile constantene.

Intrunirea aniversara a Societatii Academice din Romania a prilejuit de asemenea prezenta unor reprezentanti de seama a Uniunii Europene in Romania si anume Jonanthan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, baroneasa Emma Nicholson, membra a Parlamentului European, Wilfried Gruber, ambasdorul Germaniei in Romania si Quiton Quayle, ambasadorul Marii Britanii in Romania.

Discursul de deschidere a fost tinut de presedintele Traian Basescu, care a facut referire, printre altele, si la necesitatea ca tara noastra sa-si asume rolul de „exportator de democratie” pentru „noile democratii, Ucraina, Moldova, Georgia, in conditiile in care sa castigi alegerile nu inseamna sa detii si puterea, fapt ce se intampla in aceste state”.

Cat priveste relatia cu Rusia, Traian Basescu a subliniat faptul ca „influenta acestei tari este de o maxima importanta si trebuie sa tratam Federatia Rusa ca pe un partener”. Poate de aceea engleza presedintelui roman a fost la fel de ruseasca precum intotdeauna, in cele din urma renuntand a mai chinui auditoriul si oferind raspunsurile in limba romana.

Un alt punct asupra caruia a atras atentia Traian Basescu a fost importanta Marii Negre atat ca principal furnizor de energie pentru Uniunea Europeana, dar si ca punct nevralgic inca neglijat. „Daca la ora actuala Marea Neagra furnizeaza 50% din energia UE, peste cativa ani va furniza 70%.

Dupa ce si-a terminat discursul, grabit sa ajunga la Bucuresti, Traian Basescu nu a dorit sa stea la discutii nici cu presa constanteana, dar nici cu autoritatile locale, spunand chiar in gluma ca „ma duc acum sa iau masa cu primarul Radu Mazare si cu Nicusor Constantinescu”.

Singurul impediment in graba presedintelui au fost insa dotarile tehnice ale hotelului „Ibis”, si anume lifturile care nu porneau, cu toata insistenta angajatilor hotelului si ai SPP-istilor. Astfel ca presedintele a fost nevoit sa se plimbe de la un lift la altul, pentru a avea surpriza ca dupa ce a coborat dintr-unul acesta sa porneasca.

Ajuns in cele din urma pe acoperisul hotelului, Traian Basescu s-a indreptat cu elicopterul spre zonele calamitate din Teleorman.

Propuneri de investitii, din Marea Britanie

In vremea aceasta, viceprimarul Nicolae Nemirschi, prefectul Danut Culetu si Constantin Bragaru, director Integrare in cadrul Consiliului Judetean Constanta, sedeau frumusel in cabinetul viceprimarului asteptand vizita ambasadorului Marii Britanii, Quiton Quayle, care si-a manifestat dorinta de a se intalni si cu autoritatile constantene.

Astfel, dupa ce in cadrul intrunirii SAR a atras atentia asupra faptului ca „Jonathan nu a avut retineri in a spune lucrurilor pe nume si sa aiba o atitudine critica atunci cand a fost necesar. Uneori i s-a trantit usa in nas!”, ambasadorul Quiton Quayle a discutat cu reprezentantii Constantei despre posibilitatile unor investitii in municipiul si judetul Constanta.

„L-am perceput ca fiind un om deschis, care pune intrebari pentru ca noi sa-l ajutam in decizia deja luata. Am simtit intentia de a reveni catre municipiul si judetul Constanta pe partea investitionala”, a declarat Nicolae Nemirschi.

Mai mult, asemenea lui Jonathan Scheele, Quiton Quayle a subliniat ideea ca retragerea fondurilor pentru Pavilionul Expozitional „nu trebuie privita ca o pedeapsa a Constantei, ci ca urmarea nerespectarii unor reguli”. Cat despre vizita presedintelui in Constanta, nici o institutie a administratiei locale parea sa nu stie nimic.

„Cabinetul prezidential nu ne-a transmis nimic, presedintele Nicusor Constantinescu este la Saraiu la aceasta ora”, ne-a declarat in cursul zilei de ieri Cristian Moldovanu, purtator de cuvant al CJC. Un raspuns asemanator a avut si viceprimarul Nicolae Nemirschi, care a negat ca ar fi stiut ceva despre vizita.

In alta ordine de idei, in declaratia sa, ca reprezentant al Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele a subliniat faptul ca „Romania nu are nevoie de o alta intelegere cu FMI, dar este mai usor sa spui alegatorilor ca Washington sau Russel este de vina. Atunci este mai usor de dat explicatii cand nu esti tu vinovatul”, a declarat Jonathan Scheele.