Audiat de Tribunalul Mures, fostul sef al Garzii Financiare Mures, Gheorghe Hutanu, acuza fosta conducere a judetului de coruptie. Lucian Savu si Ioan Toganel ar fi intervenit pentru a-l proteja pe Riccardi Orlandino. Italianul se afla in relatii amicale si de afaceri cu pesedistii.

La indicatiile fostului prefect, controlul la firma lui Orlandino a fost condus de Tatiana Danescu. Trimis in judecata de PNA pentru savarsirea unor acte de coruptie, Hutanu neaga toate acuzatiile care i se aduc si sustine ca a fost lucrat de pesedisti.

Fostul sef al Garzii Financiare Mures, Gheorghe Hutanu, a cerut luni Tribunalului Mures sa ii ia o noua declaratie in procesul in care are calitatea de inculpat, dupa ce PNA l-a trimis in judecata pentru savarsirea unor acte de coruptie.

Hutanu a negat toate acuzatiile care i se aduc, a afirmat ca o serie de declaratii de martor sunt neadevarate si a lasat sa se inteleaga ca dincolo de dorinta pesedistilor tocmai instalati in 2001 la putere de a-l scoate din carti si incercarea subalternului sau Dumitru Gheorghiu de a-i lua locul, au existat si alte interese de natura economica.

Orlandino, prietenul PSD

Astfel, potrivit lui Hutanu, care neaga ca ar fi primit taxa de protectie de la italianul Riccardi Orlandino pentru a trece cu vederea o serie de nereguli aparute la firma sa, imediat dupa instalarea la conducerea DGFP a liderului PSD Targu Mures, Lucian Savu, prefectul de pe atunci, Ioan Toganel, care facuse public in mai multe randuri ca il va schimba pe Hutanu, i-a cerut lui Savu sa preia el controlul in ceea ce priveste firma italianului Riccardi Orlandino, care se afla in relatii amicale si se pare chiar de afaceri cu mai multi lideri social-democrati.

"Am avut de la inceput impresia ca domnul Savu, fiind presedintele PSD Targu Mures, avand cunostinte de legaturile acestei firme cu diverse personalitati importante din propriul partid, doreste sa scoata Garda Financiara de la control", a declarat Hutanu, potrivit caruia, cu prilejul unei discutii la care a fost invitat de

Toganel, prefectul de Mures i-a spus clar lui Savu sa preia toate actele care vizeaza firma italianului.

In aceste conditii, Hutanu, caruia i se imputa ca nu a reluat controlul la firma SC Riccardi Trans SRL dupa ce un prim control descoperise mai multe nereguli, a aratat ca i-a fost imposibil acest demers, deoarece seful DGFP Mures s-a conformat solicitarii prefectului si a trasat sarcini de control la firma italianului Directiei de

Control Fiscal, condusa de un alt membru al PSD Mures, Tatiana Danescu.

Acuzatii neconfirmate

In cadrul aceleiasi declaratii date luni in fata instantei de judecata, Gheorghe Hutanu a tinut sa precizeze ca, in ceea ce priveste acuzatiile care i-au fost aduse prin faimosul de pe acum „Raport Gheorghiu", nici una dintre acestea nu s-au confirmat, seful Garzii Financiare Centrale de pe atunci declarand public ca nu i se poate imputa nimic, dar ca, daca parchetul va incepe urmarirea penala impotriva sa, il va suspenda.

Luni, dupa audierea lui Hutanu, instanta de judecata a dat un nou termen, admitand cererea procurorilor PNA ca martorul Matei Marian Nicolae, despre care Hutanu a declarat ca are un caracter malefic si ca a depus o serie de marturii mincinoase impotriva sa sa fie audiat separat de ceilalti doi importanti martori ai acuzarii, respectiv Riccardi Orlandino si Magdun Viorel Harsan.