Avocatul Kincses Elod il acuza pe presedintele UDMR, Marko Bela, ca a reusit sa piarda o parte din drepturile castigate de comunitatea maghiara in 1945. Proiectul legii minoritatilor, promovat de UDMR, nu contine, afirma, sustine Kincses, dreptul minoritatii maghiare de a folosi limba materna in scris. Conflictul intre Kincses si UDMR se ascute.

Constitutia din 1945 prevedea dreptul comunitatilor etnice de a folosi limba materna scris si oral, drept care nu a fost abrogat direct de nici un regim, pana in prezent. In varianta actuala a proiectului de lege al statutului minoritatilor, insa, nu mai este trecut dreptul de a folosi limba materna in scris.

Pe aceasta baza, Avocatul Kincses Elod l-a acuzat ieri pe presedintele UDMR, Marko Bela, de faptul ca nu este interesat de soarta comunitatii maghiare, sugerand ca vicepremierul are alte preocupari decat reprezentarea etniei.

Razboiul epitetelor

Kincses afirma ca i-a lansat lui Marko Bela, in mai multe randuri, invitatia la o dezbatere pe aceasta tema, invitatie pe care vicepremierul ar fi refuzat-o, insa.

Avocatul muresean a facut si o serii de aprecieri ironice la adresa presedintelui UDMR, considerand ca Marko Bela trebuie sa fie foarte "proaspat", daca e sa se ia in calcul activitatea pe care a depus-o in sljba comunitatii maghiare.

Aprecierea lui Kincses vine ca urmare a declaratiilor facute de Marko Bela in cadrul sedintei CRU din 18 iunie, cand presedintele UDMR l-a catalogat pe avocatul muresean drept "obosit" si "redus profesional si intelectual".

La CEDO pentru UCMR

Kincses Elod a precizat ieri ca intentioneaza sa apeleze la arbitrajul Curtii Europene pentru Drepturile Omului in ceea ce priveste Uniunea Civica a Maghiarilor din Romania, a carei inregistrare ca formatiune politica a fost respinsa anul trecut de catre Tribunalul Bucuresti, in urma unor sesizari si cu concursul UDMR.

Intr-un proces pe aceasta tema desfasurat in Romania, UCMR nu a avut castig de cauza, drept pentru care Kincses a decis sa merga mai departe si sa ceara dreptate la CEDO.

O alta tema abordata abordata ieri de Kincses Elod a fost activitatea in avocatura a parlamentarilor, acesta cerand reglementarea situatiei acestora, apreciind ca parlamentarii care sunt de profesie avocati nu ar avea dreptul sa pledeze, atat timp cat au aceasta demnitate publica, decat cel mult la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In privinta etno-bussinesului, idee sustinuta in mai multe randuri ca potrivita pentru dezvoltarea economica a zonei, Kinsces a apreciat ca "etno bussinesului exista in orice tara unde exista minoritati", insa in Romania aceasta forma de turism nu a fost sprijinita indeajuns, tocmai pentru ca persoane de la varful UDMR s-au opus.