Din cauza unor certificate si avize eliberate fara verificari minutioase, Primaria Sovata este pe punctul de a da unda verde unei fabrici care va polua statiunea. Prodmedivet, firma cu pricina, va polua orasul-statiune cu cypermetrina, permetrina si petrosin.

In plus, fabrica va fi construita intr-o zona rezidentiala, fara ca vecinii sa-si dea acordul pentru aceasta constructie. In Ungaria, din cele 22 de astfel de fabrici, doar doua unitati au fost avizate dupa aderare, din cauza riscului mare de poluare.

APM se spala pe maini si arunca problema in bratele primariei. Ambele institutii refuza sa reactioneze deoarece schimbarea deciziilor ar duce la procese, din care atat APM cat si Primaria ar iesi sifonate.

La data de 23 decembrie 2004 primarul din Sovata, Peter Ferenc, semneaza certificatul de urbanism pentru construirea unei sectii de productie-produse de uz veterinar Prodmedivet, fabrica avand, ulterior, datoria de a obtine toate avizele necesare (in acest caz de la APM, Directia Apelor, DSP si aviz favorabil pentru studiul de impact).

Insa, certificatul a fost parafat si semnat fara ca autoritatile locale, si nu numai, sa realizeze riscurile deschiderii unei astfel de fabrici. Toate acestea pe fondul unor scandaluri intre patronii Prodmedivet si vecini.

Afacere intr-o cabana

Prodmedivet, detine deja, tot in Sovata, pe strada Stejarisului, un imobil, pe o suprafata de 100 mp, unde se fabrica produse de uz veterinar, cu o linie de 40 de produse.

Nu se poate vorbi despre o fabrica, intrucat spatiul este mult prea mic si probabil ca nici nu se pot respecta in totalitate conditiile cerute de legislatie, cu atat mai mult cu cat in momentul aderarii la UE normele de siguranta vor fi inasprite.

Iar o firma care functioneaza intr-o casuta de lemn, fara canalizare si cu productie de substante toxice nu prea are sanse sa primeasca aviz favorabil.

Probabil ca pe acest fond, cei doi patroni, fratii Fazekas, vor sa-si mute afacerea, iar viitoarea locatie este o zona rezidentiala din Sovata, pe strada Lunga.

Insa de aici si pana la eliberarea unui certificat de urbanism, acord de mediu favorabil si aviz pozitiv din partea APM trebuie remarcate cateva neconcordante, care denota cel putin incompetenta.

Cypermetrina toxica

Pentru producerea respectivelor produse de uz veterinar (medicamente, sampoane, substante pentru deparazitare, insecticide si raticide etc.) se folosesc substante care pot avea impact asupra mediului prin toxicitate: cypermetrina, permetrina, alcoolul izopropilic si petrosinul, sunt doar cateva exemple.

Insa, studiul de impact, in mod ciudat, nu indica aceste probleme. Mai mult, datele cuprinse in document sunt inexacte. Conform studiului de impact, la punctul privind informatiile despre materiile prime si substante folosite se precizeaza ca, "cypermetrina este folosita 150kg/an si permetrina 200 kg pe an".

In continuarea raportului, la un capitol unde se face referire la procesele tehnologice, vom vedea cum, de fapt, cantitatile precizate sunt mai mari, de 200 kg si respectiv 195 kg. De mentionat este faptul ca rezultatele studiului de impact au o greutate mare pentru acordarea ulterioara a avizelor.

Tot conform studiului de impact, se precizeaza ca "mediul este afectat de amplasarea obiectivului in zona in limite admisibile si nu va produce efecte nocive asupra locuitorilor din zona", acordandu-se un indice cuprins intre 1-2 (mediu supus efectului activitatii umane in limite admisibile, adica fabrica va polua cat o casa de locuit).

Ar mai fi de mentionat faptul ca un astfel de studiu (pe care se bazeaza si avizul ulterior al APM) este intocmit de evaluatori de mediu, avizati de Agentie, contra cost.

Interesant, compartimentul de urbanism al Primariei Sovata revine cu cateva precizari, intr-un document eliberat ulterior (mai exact in luna mai) mentionand ca depunerea documentatiei, studiul de impact, la sediul APM, a fost efectuata cu patru zile mai devreme decat eliberarea avizului de la RA Apele Romane, in conditiile in care studiul trebuia efectuat numai dupa ce soseau datele de la Apele Romane.

Si astfel avem motive sa punem sub semnul intrebarii competenta evaluatorului de mediu, Gheorghe Braiescu.

Sovata miroase a sampon

Primaria, in schimb, desi a eliberat certificatul de urbanism, a "uitat" sa ceara acordul vecinilor. Conform legislatiei in vigoare (ordinul 1943/2001 Norme de aplicare a legii 50/1991), acest accept este obligatoriu.

Cinsprezece persoane de pe strada Lunga au semnat pentru oprirea acestei constructii aflate intr-o zona rezidentiala, fiind ingrozite de perspectiva aparitiei acestei fabrici, amplasate la nici 50 de metri de locuintele lor

"Patronul Fazekas a recunoscut ca in zona va fi un miros de sampon, asta pe langa toxicitatea substantelor cu care se lucreaza. Si asa avem un miros puternic de plante medicinale de la SC Larix. Conform Planului Urbanistic de detaliu, suntem intr-o zona rezidentiala.

Atunci de ce suntem inconjurati de fabrici? Daca vom dori sa vindem casele noastre, nimeni nu o sa le cumpere, sau va trebui sa le dam la un pret de nimic. Cine ar vrea sa fie gard in gard cu o fabrica?", au fost de parere locatarii de pe strada Lunga.

Ciudat, primarul, Peter Ferenc, afirma ca nu era necesar ca vecinii sa-si dea acordul pentru aceasta constructie.

Totusi, ca un exemplu, adaugam faptul ca pentru constructia a patru cabane de vacanta de o firma din Ungaria, SC Merszi, APM a cerut acordul vecinilor desi constructiile se afla la o distanta considerabila fata de colocatari.

APM arunca vina pe Primarie. Si invers

"Pe baza documentelor, daca acestea sunt in regula, Primaria va da autorizatie de constructie. Daca fabrica primeste avize favorabile, noi nu avem de ce sa oprim constructia.

Problema acestei sectii de produse uz veterinar a fost discutata in mod exceptional in cadrul Consiliului Local, parerea consilierilor fiind aceeasi cu cele afirmate mai inainte. Am sugerat patronilor sa se mute, dar ei nu vor, poate si pentru ca au unele intelegeri cu cei de la Larix, avand in vedere si gradul de rudenie intre directori.

Poate isi vor trage curentul, sau alte utilitati de la firma de ceaiuri medicinale", a declarat primarul din Sovata, Peter Ferenc.

Conducerea APM are, la randul ei, o scuza: "Primaria a eliberat certificatul de urbanism, asa ca trebuie sa stie mai bine care e situatia in oras, iar noi ne-am dat avizul pe baza studiului de impact.

Am primit sesizarile trimise de la biroul de urbanism de la Sovata si am sesizat patronii sa le rezolve. Daca luam acum alta decizie riscam sa fim dati in judecata de cei de la Prodmedivet", a afirmat seful APM, Danut Stefanescu.

Daca Primaria va elibera autorizatia de constructie, practic ultimul document care le lipseste patronilor pentru a pune temelia sectiei de produse de uz veterinar, ce se va intinde pe o suprafata de 500 mp, "investitia" din Sovata va fi o sursa de poluare prin deseuri toxice si nu o afacere profitabila.

In cazul in care se va da unda verde acestei constructii, Primaria Sovata va fi data in judecata de cei 15 locatari de pe strada Lunga.