Directia de Urbanism din Primarie si Inspectoratul Judetean in Constructii (IJC) vor pune la punct un set de reglementari speciale pentru constructia sarpantelor si mansardelor la blocuri. "Nu exista o interdictie legala explicita pentru amenajarea sarpantelor, dar trebuie sa fie impuse un set de cerinte la care trebuie sa raspunda o documentatie.

Sarpantele sunt contraindicate in general pentru ca necesita cheltuieli mai mare decat refacerea hidroizolatiei", a afirmat Radu Lupasteanu, seful IJC.

Locatarii unui bloc, in momentul in care solicita de la Primarie certificat de urbanism pentru constructia unei sarpante, trebuie sa apeleze la un expert. Lista expertilor tehnici atestati este afisata la sediul IJC, situat pe sos. Pacurari, sau se poate consulta pe internet pe site-ul www.mtct.ro.

"Multa lume ajunge la proiectanti care nu stiu normativele tehnice, rezistenta constructiei, protectia impotriva incendiilor, protectia mediului sau chestiuni de natura urbanistica. Multi nu stiu ca trebuie respectate prevederile Legii 10/1995 privind calitatea in constructii", a mai spus Radu Lupasteanu.

IJC va inainta o serie de propuneri la Primarie, care se vor discuta in Comisia de Urbanism, iar apoi vor fi supuse aprobarii Consiliului Local.

Primaria a luat decizia in urma cu doua luni de a nu mai autoriza constructia sarpantelor, pana cand nu se elabora un regulament special. Singura modalitate ramasa la dispozitia celor care doreau sa gaseasca o cale de a-si proteja locuintele de la etajul patru era mansardarea.

Aceasta constructie presupune costuri mult mai mari, insa ar putea fi o solutie pentru cei care doresc sa isi construiasca o locuinta. Cu avizul locatarilor din bloc si a asociatiei, o mansarda poate fi transformata intr-un apartament.