Pentru ca riscul de a nu mai prinde locuri in Parlament este prea mare pentru unele formatiuni politice, acestea au inceput sa faca presiuni mediatice, punand intr-o lumina rea decizia liderului liberalilor.

PD si PNL sustin in continuare alegerile, PSD se opune vehement declansarii anticipatelor, UDMR s-a alaturat si el deciziei aliantei, dar a lasat, ca de obicei o portita deschisa discutiilor cu social-democratii, iar PRM nu are nimic impotriva deciziei aliantei DA.

Cat despre PC, acesta a facut front comun cu PSD-ul, dar a spus ca nu se va alia cu nimeni in eventualitatea alegerilor parlamentare din octombrie.

Cu cateva zile in urma, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu si-a anuntat demisia. Hotararea sa a fost "declansata", conform propriilor declaratii, de decizia Curtii Constitutionale de a elimina din textul legii care ar fi reformat sistemul judiciar cele mai importante patru articole.

Decizia liderului liberal a fost sustinuta puternic si de partenerul sau de alianta, Emil Boc, care a facut acuze grave asupra judecatorilor forului superior care controleaza constitutionalitatea legii si a sustinut necesitatea anticipatelor pentru realizarea unei reforme reale in tara.

Dar de ce alianta doreste cu atata ardoare alegerile in acest moment? Se gandeste la binele tarii si la integrarea ei in UE sau pur si simplu acesta este cel mai prielnic moment, asa cum arata sondajele, pentru obtinerea unei majoritati confortabile in Parlament?

Cert este ca cele doua partide vor cotinua colaborarea politica inceputa in 2004 si vor sustine declansarea alegerilor anticipate. Insa pentru a se ajunge la acel moment, alianta are nevoie si de alti parteneri politici care sa voteze in Parlament impotriva a doua guverne.

UDMR-ul cere in schimbul sustinerii, prag electoral de 4%

Pozitia initiala luata de presedintele UDMR, Marko Belo, cu privire la alegeri nu a fost deloc surprinzatoare. Partidul sustinea decizia aliantei, dar spunea ca se putea gasi o alta solutie pentru a iesi din aceasta criza.

Insa, ca de obicei, pozitia lor nu este "batuta in cuie", spunand ca sunt deschisi la discutii si cu social-democratii.

Si pentru ca ultimele sondaje arata ca formatiunea lui Marko Belo ar putea sa nu indeplineasca pragul de 5% pentru a intra in Parlament, UDMR-ul a revenit asupra pozitiei adoptate initial, conditionandu-si sprijinul de scaderea pragului electoral cu un procent.

In cazul alianta DA va lua aceasta decizie, democratii si liberalii si-ar prejudicia imaginea. De asemenea, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a vota aceasta propunere ar fi un nou prilej pentru opozitie sa discrediteze actuala guvernare.

Pe de alta parte, voturile parlamentarilor UDMR-isti sunt foarte importante pentru declansarea alegerilor anticipate.

PSD ataca anticipatele din toate partile

Partidul Social Democrat si-a jucat foarte bine rolul de opozitie in aceasta criza politica. Liderii social-democrati au adus argumente pertinente impotriva deciziei aliantei de a declansa noi alegeri anticipate.

Astfel, PSD spune ca decizia Curtii Constitutionale este doar o scuza a guvernarii actuale pentru declansarea antipatelor, spunand ca nu este posibil ca pentru numai patru articole anulate premierul sa isi depuna demisia.

Mai mult, prin liderii sai, formatiunea politica i-a acuzat pe democrati si liberali ca au avut ca scop declansarea anticipatelor inca de anul trecut, dupa aflarea rezultatelor alegerilor parlamentare.

PSD-ul spune ca, prin aceasta criza politica declansata de aliata DA PNL-PD, Romania risca integrarea in structurile europene, invocand clauza de salvgardare.

Un alt motiv pentru care PSD nu vrea alegeri, spun ei, este cel financiar, costurile alegerilor anticipate fiind inutile in conditiile in care se pot gasi alte solutii la problema sistemului judiciar. In fine, PSD-ul vine si cu un argument social impotriva anticipatelor, spunand ca Guvernului nu ii pasa de persoanele afectate de inundatii.

Liderii aliantei au replicat, spunand ca activitatea institutiilor statului va fi coerenta pana la data alegerilor si oamenii vor beneficia de ajutorul Guvernului.

Insa motivul real pentru care PSD nu sustine alegerile anticipate ar putea fi scaderea pe care acestia au suferit-o in sondaje? Si riscul de a nu mai putea boicota activitatea guvernarii dupa eventualele alegeri din octombrie?

Conservatorii merg pe mana lor

Partidul Conservator a stat in umbra si a observat mutarile care au avut loc pe scena politica in raport cu alegerile anticipate. Desi se vorbea de o fuziune a partidului lui Voiculescu cu liberalii, aceasta posibilitate a fost exclusa de la inceput de presedintele partidului.

Voiculescu s-a aratat impotriva anticipatelor, spunand ca acestea ar produce pierderi in bugetul national de 3 miliarde de euro. De asemenea, conducerea partidului a hotarat ca se va prezenta in fata electoratului pe liste separate. Cu toate ca nu sustine ideea anticipatelor, PC nu isi va retrage ministrii din actualul cabinet.

Asadar, conservatorii ar putea fi cei mai mari perdanti ai alegerilor parlamentare anticipate din octombrie.

PRM poate scapa de Ciontu cu aceasta ocazie

Cat despre partidul lui Corneliu Vadim Tudor, acesta nu a adoptat o pozitie ferma, asa cum au facut celelelalte formatiuni politice.

Totusi PRM ar putea sa sustina alianta in conditiile in care, in ultima vreme, a pierdut multe fotolii parlamentare prin parasirea partidului de catre Corneliu Ciontu si a sustinatorilor sai. Asadar, alegerile anticipate sunt agreate de PRM, fiind un bun prilej de a se debarasa de cei care au intrat in conflict cu Tribunul.

PPCD – "ce-am avut si ce-am pierdut"

PPCD, partid care din anul 2000 nu a reusit sa mai intre in gratiile electoratului, s-a aratat incantat de alegerile anticipate si a solicitat unificarea tuturor fortelor politice de centru-dreapta, pentru a participa la alegerule anticipate pe liste comune.

Partidul nu are alta sasa de a intra in Parlament decat prin alianta cu alte forte puternice de pe scena politica. PPCD a inceput discutiile cu PD si PNL, acestea fiind partidele cu doctrina cea mai apropiata de cea a crestin-democratilor.

Oricum, crestin-democratii nu au ce pierde in cazul alegerilor anticipate; ei incearca sa profite de aceasta situatie si sa intre in gratiile si listele electorale ale unei formatiuni mai mari.

Interventia lui Basescu da peste cap planurile partidelor

Toate planurile partidelor au fost date peste cap de interventia presedintelui Traian Basescu, care a convocat o intalnire a reprezentantilor institutiilor intrate in conflict si a liderilor politici.

Presedintele a cerut o alta cale de rezolvare a acestei probleme, propunand Parlamentului sa modifice legea justitiei in asa fel incat sa asigure reforma in domeniu, dar fara sa intre in conflict cu decizia Curtii Constitutionale.

Dupa aceste discutii, Tariceanu nu s-a mai aratat atat de hotarat asupra anuntatei demisii, dar a pus alte doua conditii. El a spus ca va ramane la carma Guvernului daca domeniul justitiei va fi reformat prin amendamentele parlamentarilor si daca legea Curtii Constitutionale va fi modficata.

Din acel moment, partidele s-au abtinut de la declaratii prea acide si s-au supus propunerii facute de Basescu.

Parlamentul a fost convocat ieri in sedinta extraordinara pentru a pune de acord hotararile Curtii Constitutionale cu textul legii si de a gasi o formulare corespunzatoare, astfel incat sa se realizeze si reforma justitiei. Daca Parlamentul va gasi aceasta solutie, alegerile anticipate nu isi mai au rostul.

Marii perdanti

Totusi, daca alegerile anticipate vor avea loc, PC va fi principalul perdant in cazul in care isi pastreaza decizia de a participa pe liste separate. Insa asa cum a mai demonstrat in multe randuri, deciziile sale nu pot avea credibilitate.

Conform sondajelor, conservatorii nu au nici o sansa sa intre in Parlament, chiar daca pragul electoral ar fi micsorat de la 5 la 4 procente.

De asemenea, formatiunea lui Ciontu risca sa aiba aceiasi soarta cu PC. Astfel, alegerule anticipate ii va scoate de pe scena politica pe cei care in 2004 au castigat fotoliile in legislativul romanesc pe listele PRM.

Nici "Initiativa 2003" nu se afla intr-o situatie mai buna. Avandu-l ca lider pe Cozmin Gusa si intrati in parlament prin intermediul PD, organizatia civica cu obiective politice nu are popularitatea necesara obtinerii de noi mandate parlamentare.

Asa cum arata sondajele, alegerile anticipate, in cazul in care vor avea loc, vor rarefia numarul partidelor parlamentare si vor simplifica scena politica romaneasca.

Ion Iliescu se da ingrijorat de inundatii

Fostul presedinte al Romaniei, senatorul PSD Ion Iliescu, s-a declarat ingrijorat de "situatia dramatica in care se gaseste Romania, ca urmare a gravelor fenomene meteorologice din ultimele luni".

Ion Iliescu s-a declarat solidar cu cei ce au suferit pagube si a adaugat: "nu trebuie sa mai asistam indiferenti la distrugerea lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor, la taierea nesabuita a padurilor, la construirea haotica de locuinte in zone expuse, la degradarea pamantului arabil".

Fostul presedinte a criticat si intentia anuntata a guvernului de a demisiona si de a organiza alegeri anticipate. "Cer actualului prim-ministru sa renunte la anuntata sa demisie si sa se concentreze exclusiv asupra modalitatilor de ajutorare a sinistratilor".

Ion Iliescu a calificat drept "cinica si indecenta" cheltuirea unor sume importante pentru organizarea de alegeri in momentul in care numerosi cetateni sufera si vor suferi in lunile care vin.

Fostul sef al statului a lansat un apel catre succesorul sau in functie: "cer domnului presedinte Traian Basescu sa convoace de urgenta Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, pentru a discuta situatia din tara si pentru a hotari declararea starii de necesitate in zonele calamitate." – uitand sa specifice ca, odata declansata procedura starii de necesitate, Parlamentul nu mai poate fi dizolvat, iar alegerile anticipate nu-si mai au rostul.