In ultima saptamana tara noastra a suferit de pe urma celor mai mari inundatii din ultimii 50 de ani, un bilant al pagubelor inregistrate la Ministerul Administratiei si Internelor arata ca au fost inundate 482 de localitati, 11.246 case, dintre care 242 distruse complet si 53.319 ha teren agricol. Dar mai grav este faptul ca cinci persoane au murit iar multe altele au fost date disparute.

La ora aceasta se lucreaza la crearea unei brese controlate in digul de pe malul drept al Siretului, in amonte de Corbu Vechi si aval de Namoloasa, pentru a se mai reduce viitura de pe Siret. Ca urmare a inundatiilor, Moldova este izolata din punct de vedere al transporturilor, atat cele rutiere cat si cele feroviare.

O situatie dificila se prezinta si in zonele aferente raurilor Olt, Prut si Arges. Nici Constanta nu a scapat de urgia apelor, de data aceasta fiind afectate si locuintele din municipiul Constanta. Astfel, potrivit declaratiilor col.

Petre Trandafir, inspector sef in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Constanta, au fost afectate 43 de locuinte unifamiliale situate in zonele Intim, Dacia, Piata Grivitei, Bd. 1 Mai, Soveja, I.C. Bratianu, dar si subsolurile unor institutii. Astfel, Casei Casatoriilor situata pe str. Mihai Eminescu i-a fost inundata arhiva situata la subsolul cladirii.

Potrivit declaratiilor directorului Nicoleta Craciun, a fost necesara interventia pompierilor pentru scoaterea apei.

In cazul Centrelor de plasament „Traian” si „Micul Rotterdam”, ce au avut de suferit de pe urma ploilor puternice din cursul zilei de 13 iulie a.c., nu a fost necesara interventia autospecialelor Brigazii de Pompieri Constanta, dupa cum ne-a declarat Petre Dinica, director Directia Generala de Asistenta Sciala si Protectia Copilului.

„Cantitatea de apa nepreluata de canalizarea orasului a refulat in subsolul centrului., de unde am reusit sa scoatem apa prin forte proprii.

Au mai fost afectate si magaziile unde erau tinute ambalajele, dar camerele copiilor nu au avut de suferit”, ne-a declarat Petre Dinica, adaugand ca in cazul „Micului Rotterdam” au fost doar infiltratii minore de apa ca urmare a faptului ca balcoanele nu erau acoperite.

Printre institutiile afectate se numara de asemenea si Palatul Copiilor, Depoul Revizie Vagoane a Regionalei CFR Constanta, subsolul Spitalului Municipal de Boli Infectioase, dar si Scoala Generala nr. 23. Cu toate acestea, Dima Zainea, inspector general Inspectoratul Scolar Judetean sustinea ca la sediul ISJ nu a ajuns nici o informatie ca ar fi fost afectata vreo scoala.

„Nu s-a primit nici un semnal de la vreo scoala ca ar fi fost urmari ale inundatiilor”, a sustinut Dima Zainea.

Ploile vor reveni de pe 19 iulie

In alta ordine de idei, RAJA Constanta a anuntat ca peste 40% din canalizarile apartinand Regiei au fost depasite de situatie, drept urmare apa de pe strazile constantene nu a fost colectata corespunzator. Mai mult, toate pasajele aflate sub nivelul strazii au fost practic umplute cu apa, printre acestea aflandu-se si pasajul de la Gara si cel pe de Str. Stefan cel Mare.

In judet situatia a fost mai dramatica, in comuna Valu lui Traian fiind daramate 7 case si 57 afectate partial, in satul Poarta Alba au fost afectate 120 de case iar in Basarabi 6 case. Trebuie mentionat ca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a actionat cu 150 de militari in termen si 17 autospeciale, iar Regia Autonoma Judeteana Drumuri si Poduri actionand cu 17 autogredere si wole.

Au mai intervenit de asemenea si Regia Autonoma Judeteana a Apelor cu 24 de vidanje si motopompe, in conditiile in care si acesteia i-au fost inundate 2 statii de pompare. Dupa evaluarea pagubelor, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a prezentat ca fiind compromise in totalitate peste 875 de ha cu culturi agricole, peste 390 de ha in comuna Ciobanu.

Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant a Consiliului Judetean Constanta, Cristian Moldoveanu, precipitatiile vor reveni in cantitati insemnate incepand de pe 19 iulie a.c., populatia din mediul rural fiind sfatuita sa-si asigure culturile si gospodariile pentru a preveni alte pabube.