Romconstruct Holding, firma abonata la lucrarile din bani publici executate de Ministerul Culturii, a primit pana acum peste doua miliarde de lei pentru lucrarile de la Teatrul National „Lucian Blaga”.

Lucrarile totale sunt in valoare de peste 130 de miliarde de lei potrivit proiectului de restaurare, insa documentele Ministerului Culturii si Cultelor arata ca valoarea contractului ar fi de doar 73,8 miliarde de lei. ConducereaTeatrului National Cluj e plecata in concediu colectiv.

La licitatia pentru desemnarea constructorului lucrarilor de la Teatrul National Cluj, Ministerul Culturii si Cultelor a avut doi reprezentanti, este vorba de Marinela Predescu si de Marcel Stoenescu.

Cel din urma, presupus a fi fost interfata intre fostii reprezentanti ai Ministerului Culturii si firma Romconstruct, a fost eliberat din functia de director adjunct al Directiei Buget Finante Dezvoltare si Avizare din cadrul Ministerului Culturii de aproape o jumatate de an. Motivele oficiale sunt ca „s-a schimbat conducerea”.

De precizat ca Stoenescu a fost unul dintre consilierii personali ai fostului ministru al Culturii, Razvan Theodorescu.

Licitatia, croita pentru Romconstruct

Doar doua firme s-au inscris la licitatia pentru desemnarea executantului la lucrarile de la Teatrul National Cluj, este vorba de Romconstruct Bucuresti, condusa de Vasile Turcu, si de Erbasu SRL, tot din Bucuresti, al carei patron a decedat recent.

Valoarea lucrarilor de la teatru se ridica la 130 de miliarde de lei, bani care vor intra in buzunarele Romconstruct Holding Bucuresti. Aceasta, pentru ca nici o firma clujeana nu a cumparat caietul de sarcini pentru licitatie.

Lucru firesc, avand in vedere ca majoritatea cerintelor impuse de Ministerul Culturii prin Marcel Stoenescu au fost croite pentru Romconstruct.

Potrivit caietului de sarcini al proiectului, pentru a fi eligibile firmele trebuie sa fi derulat pana la data licitatiei cel putin un contract de restaurare a monumentelor istorice, a carui valoare trebuia sa depaseasca 30 de miliarde de lei. Totodata, lichiditatea financiara trebuia sa depaseasca 130 de procente.

Firmele care intrunesc fie chiar si una dintre aceste doua conditii sunt mai putin de zece in toata tara, iar in Cluj, in ce priveste ultimul indicator economic, nici una dintre firmele de constructii nu intruneste acest criteriu.

Curios este faptul ca la aceasta data nici una dintre persoanele cu functie de conducere din Teatrul National Cluj Napoca nu sunt la post. Angajatii teatrului ne-au declarat ca nici Ion Vartic, directorul general al Teatrului, si nici directorul adjunct, Vasile Pintea, nu sunt toata vara in institutie avand in vedere ca stagiunea s-a incheiat.

Abonatul lui Theodorescu

Un precedent pentru lucrarea de la Cluj ar putea-o reprezenta renovarea Muzeului National de Istorie din Bucuresti, unde castigator al lucrarii a fost desemnat tot Romconstruct. Sau lucrarile de la Opera Romana din Bucuresti, al caror artizan a fost tot holding-ul lui Vasile Turcu.

Pentru prima lucrare Vasile Turcu a incasat deja o parte consistenta din cele aproape trei milioane de euro la care a fost calculata valoarea lucrarii.

In afara de lucrarile finalizate deja in mandatul fostului ministru Razvan Theodorescu, firma lui Vasile Turcu a castigat trei alte lucrari, consolidarea si restaurarea Muzeului National de Istorie a Romaniei Bucuresti, lucrarile de incalzire centrala si reparatii acoperis la Opera Nationala Romana Bucuresti si consolidarea si restaurarea Palatului Culturii din Campulung.

Nu ar fi de mirare ca Romconstruct sa fie preferata de minister si pentru urmatoarele doua lucrari de anvergura la care se pregatesc la aceasta data dosarele de licitatie, este vorba de reparatiile capitale de la Teatrul National „Ion Luca Caragiale” si Teatrul National de Opereta „Ion Dacian”, ambele din Bucuresti.

Romconstruct, artizanul ilegal al Operei

Un control al reprezentantilor Ministerului Culturii la Opera Romana a aratat ca lucrarile au fost umflate si ca insusi contractul a fost atribuit ilegal.

Investigatiile „Buna ziua, Ardeal” prin care se arata maniera preferentiala prin care Romconstruct Holding SA a castigat licitatiile la cele trei cladiri, din Cluj Napoca si Bucuresti, au fost confirmate de comisia de control a Ministerului Culturii.

Reprezentantii ministerului au depistat, intr-un control efectuat la Opera Romana din Bucuresti, ca Romconstruct Holding a primit contractul „in afara cadrului legal”, dupa cum se arata intr-un raport publicat la sfarsitul lunii trecute de catre minister.

Contract de 500 milioane, umflat la 140 de miliarde

In acelasi raport despre lucrarile la Opera Romana se arata ca valoarea initiala a contractului, de 509 de milioane de lei, a fost modificata, iar acum Turcu solicita pentru lucrarile efectuate peste 140 de miliarde de lei! Solicitarea lui Turcu a fost posibila prin modificarea contractului initial de atribuire a lucrarilor prin nu

mai putin de 16 acte aditionale, fiecare dintre acestea semnat de fostul director general al Operei Romane, Ludovic Spiess. „Suplimentarea s-a facut fara respectarea prevederilor legale, prin negocierea cu o singura sursa.

S-au facut lucrari de reparatii si amenajari de o valoare semnificativa, dar nu s-a reparat scena, nu s-a perfectionat sistemul de sonorizare, lucruri esentiale pentru Opera Romana”, se arata in raportul Comisiei de Control.

De semnalat ca, din vina conducerii Operei Romane si in special a directorului general Ludovic Spiess, pentru lucrarile executate de Romconstruct nu a fost solicitata nici macar autorizatie de construire. Doar doua avize au fost cerute, certificatul de urbanism 26996/220.08.2001 si avizul Ministerului Culturii si Cultelor 5/16.08.2001.

Comisia de control a Ministerului Culturii s-a rezumat doar sa emita unele avertismente si sa solicite Curtii de Conturi sa demareze o ancheta oficiala similara.

Directorul general al Operei Romane, Ludovic Spiess, a fost demis in urma controlului si a fost inlocuit pe o perioada interimara de scenograful sef al Operei, Catalin Ionescu Arbore.

Afacerile lui Turcu

Romconstruct a cumparat intre altele jumatate dintre fostele ICRAL-uri din Bucuresti. Pe un pret derizoriu, Turcu a achizitionat trei dintre fostele ICRAL-uri, este vorba de Rom Vial SA (fostul ICRAL al sectorului 1), Titan AL SA (fostul ICRAL al sectorului 3) si Orizont SA (fostul ICRAL al sectorului 6).

Fostele ICRAL-uri administreaza cladiri aflate in proprietatea municipalitatii din Bucuresti, astfel ca Turcu incaseaza comisioane atat din chirii cat si de la primaria capitalei, pentru lucrarile de renovare si intretinere.

Licitatia pentru achizitia fostului ICRAL a fost deschisa, insa conditiile impuse de APAPS au fost atat de restrictive incat doar doua firme au cumparat caietul de sarcini.

Una dintre cele doua a fost Romconstruct, care a si castigat de altfel licitatia prin achizitionarea a 86 la suta dintre actiunile Titan AL, in noiembrie anul trecut. Administrator special al Titan AL a fost numit inainte de privatizare Marian Comanescu, seful de cabinet de la acea data al lui presedintelui APAPS, Ovidiu Musetescu.

Privatizarea ICRAL-ului a fost supravegheata de directorul sucursalei Bucuresti-Ilfov a APAPS, Cristiana Radu. Gratie celor doi, Turcu a obtinut cele 86 de procente dintre actiunile Titan AL contra echivalentului a aproximativ 70.000 de euro.

Pentru acesti bani, patronul Romconstruct a primit de la APAPS un depozit pe strada Industriilor 50, un altul pe strada Valsanesti, o cladire pe strada Lacramioarei 56, si un bloc de locuinte cu cinci nivele in centrul Bucurestiului.

Numai blocul de pe strada Hristo Botev primit in contul celor 86 la suta din TItan Al valoreaza pe piata peste un milion de euro.

Apropiat al PSD

Patronul firmei Romconstruct este un apropiat al PSD, recunoscut ca fiind unul dintre sponsorii oficiali ai partidului, si inclus in topul celor mai bogati romani intocmit de revista „Capital”.

Faptul ca Turcu este un apropiat al fostului partid de guvernamant o arata faptul ca directorul Romconstruct a fost decorat de catre fostul presedinte Ion Iliescu la 7 februarie anul trecut cu ordinul Meritul Cultural in rang de Mare Ofiter pentru promovarea culturii, prn decretul presedintial nr. 38/2004.

Teatrul National Cluj a mai colaborat cu doua dintre firmele mari de constructii din Cluj, respectiv Antrepriza de Constructii si Instalatii (ACI) care a realizat recent instalatia electrica a institutiei, si Napoca SA, care a renovat sala Euphorion a teatrului in 1996.

Nici una dintre cele doua firme nu s-a aratat interesata de cumpararea caietului de sarcini pentru lucrarile de renovare a cladirii.