Titiana Zlatior, inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj, pare lipita de scaunul pe care-l ocupa.

Cu toate ca este inspector general al ISJ cu delegatie - numirea oficiala va avea loc in luna septembrie in urma unui concurs - cu toate gafele pe care le-a facut, si in ciuda nemultumirilor manifestate de ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, Zlatior reuseste sa se mentina in post. Cu ajutorul lui Emil Boc.

Titiana Zlatior ignora cu desavarsire ancheta demarata de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) in legatura cu erorile comise de ea sau de alti angajati ai ISJ Cluj, categorisind, cu nonsalanta, afirmatiile ministrului Mircea Miclea in legatura cu demiterea ei drept simple speculatii.

Batator la ochi este faptul ca, pentru toate greselile, prefectul Clujului, Mihail Hardau, i-a gasit intotdeauna scuze lui Zlatior, iar ministrul Miclea, venit in graba la Cluj la sfarsitul saptamanii trecute, ca sa anunte demiterea lui Zlatior, s-a razgandit brusc, dupa o intalnire de "taina" cu seful sau pe linie de partid, Emil Boc.

Hardau a disculpat-o pe Zlatior de mai multe ori, sustinand ca inspectorul-sef este, de fapt, o persoana naiva, care face greseli din neatentie, nu din incompetenta. "Daca ar fi dorit sa eludeze metodologia in vigoare, ar fi facut-o pe ascuns, nu in vazul lumii. Toata lumea stia ca ea a plecat singura dupa subiecte. Or, nu faci asa ceva, stiind ca-ti risti cariera. E doar naiva.

Cand mi-a spus Miclea ca ea a mers la Bucuresti de capul ei, am ras, dandu-mi seama ca nu a facut-o cu rea vointa", a explicat Hardau. Tot prefectul a mai sugerat ca Zlatior ar fi o victima a presei si ca a fost tot timpul sub lupa. "Lasati-o sa-si faca treaba. Nu te poti concentra daca toata lumea iti da mereu telefon sa te intrebe de ce ai facut una sau alta", a mai argumentat Hardau.

Avand in spate atata sustinere politica, Zlatior isi permite linistita sa ignore avertismentele MEdC si sa doarma linistita.

Schema de sustinere politica pe care se bazeaza Zlatior e urmatoarea: ministrul Mircea Miclea si prefectul Mihail Hardau nu iau nici o masura impotriva ei, atata timp cat este sustinuta de seful PD, Emil Boc. Iar gurile rele spun ca Boc o sustine pe Zlatior, fiind "presat" de sora lui, buna prietena cu inspectorul general al ISJ Cluj.

Cerberul de la inspectorat

Surse din interiorul ISJ Cluj spun ca Zlatior se poata execrabil cu toti angajatii, pe care ii face, fara motiv, incompetenti, si pe care ii acuza ca ar complota impotriva ei.

Dupa ce sefa ISJ a scapat de purtatorul de cuvant Corina Pop, pe care a dat-o afara, a venit si randul soferului sa aiba parte de un tratament asemanator: a fost chemat din concediu, ca sa dea concurs pentru propriul lui post. "Toate posturile de la ISJ sunt blocate pana in septembrie. In mod normal, ea nu are dreptul sa organizeze acest concurs", sustine soferul.

De cealalta parte, Zlatior spune ca vechiul sofer al ISJ Cluj era, de fapt, pensionat si ocupa postul cu cumul de functii. "In aceste conditii, mi s-a parut normal sa organizez un concurs. E dreptul meu", a declarat Zlatior.

Ministerul, legat de maini

Cu toate ca Zlatior se face ca ploua, contand pe sprijinul neconditionat al lui Emil Boc, cei de la MEdC o au sub lupa, insa nu pot face absolut nimic.

Surse din cadrul ministerului ne-au anuntat ca Mircea Miclea este extrem de hotarat sa o demita pe Titiana Zlatior din functia pe care o detine, pe motive de incompetenta, dar ca acest lucru nu se va intampla decat in momentul in care conducerea PD isi va retrage sprijinul politic.

"Procesul de demitere a lui Zlatior este blocat de sprijinul politic care i se acorda de la Cluj. In caz contrar, ar fi imediat demisa din functia pe care o ocupa. Inca nu se intelege ca politicul nu are nimic de a face cu procesul de invatamant", ne-au declarat sursele citate. Presedintele PD, Emil Boc, nu pare sa renunte prea curand la sustinerea Titianei Zlatior.

Si astfel, inspectorul scolar general al ISJ Cluj tine sub papuc atat un ministru, pe Mircea Miclea, cat si un prefect, pe Mihail Hardau.