Consiliul Local este forul legislativ al unui oras. Adica, un fel de Parlament local, care supune votului "legi" – Hotarari de Consiliu Local – ce privesc urbea respectiva. Aceste Hotarari se adopta cu majoritatea simpla a consilierilor locali.

Pe baza unei cereri adresate Primariei, o solicitare poate deveni HCL, dupa ce a primit aprobarea Directiei de specialitate, a intrat pe ordinea de zi a unei sedinte de Consiliu Local, a fost supusa votului si apoi a fost votata de consilierii loclai. Lucrurile par extrem de simple la o prima vedere, dar nu sunt deloc asa. Jocurile de culise sunt la ordinea zilei in orice consiliu local.

O propunere de Hotarare de Consiliu Local poate intra pe ordinea de zi a mai multe sedinte, fara insa a fi supusa votului. De asemenea, se poate intampla ca propunerea respectiva sa fie supusa votului in mai multe sedinte dar respinsa. Motivele neaprobarii sunt variate.

Apoi, la un moment dat, brusc, propunerea respectiva, in aceeasi forma ca cea din sedintele anterioare, devine HCL. Intrucat este putin probabil ca alesii nostrii locali sa-si schimbe opiniile radical in decurs de cateva luni, fie consilierii locali nu sunt atenti ce voteaza, fie intervin alte "jocuri de culise".

Ajutor de la buget

De aproape un an, la intrarea dinspre Teatrul Maghiar al Parcului Central, se inalta o constructie. Este vorba de Monumentul Rezistentei Anticomuniste, o constructie menita a cinsti memoria tuturor celor care au luptat impotriva terorii rosii.

Printre acestia, bineinteles, se numara si fosti membri de vaza ai PNL sau PNT si in general ai partidelor de dreapta. Asociatia veteranilor de razboi, cea care a initiat demersul ridicarii monumentului, a ajuns in toamna anului 2004 in criza de fonduri.

Astfel, reprezentantii Asociatiei s-au adresat Primariei, in vederea obtinerii unui sprijin financiar. La finele anului trecut, Directia Invatamant Cultura a transmis Consiliului Local un referat prin care se propunea alocarea sumei de 500 milioane lei vechi de la bugetul local pe anul 2005, pentru construirea "Monumentului Rezistentei Anticomuniste", sub egida Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca.

Cu "Nu" in brate

Propunerea respectiva a intrat de atunci de trei ori pe ordinea de zi a Consiliului Local, a fost si supusa votului consilierilor, dar , de fiecare data, nu a adunat numarul necesar de aprobari pentru a deveni Hotarare de Consiliu Local.

In acest timp, in sedintele respective, Consiliul Local aprobase fel de fel de alocari sde sume, care mai de care mai ridicola, catre fundatii si asociatii obscure sau pentru deplasari in strainatate ale fel de fel reprezentanti ai Clujului.

Revenind la monument, printre cei mai duri contestatari ai proiectului au fost consilierii UDMR, care nu doreau ridicarea unui asemenea monument in fata Teatrului Maghiar.

Acceptul tacit al acestui refuz de catre consilierii Aliantei DA este cu atat mai curios cu cat reprezentantii PNL si, la urma urmei chiar si ai PD, sunt "descendenti" tocmai ai celor in memoria carora se va ridica monumentul.

Mare minune, mare!

Dupa aceasta serie de voturi "contra", la inceputul acestei luni, surprinzator, propunerea respectiva a trecut de votul consilierilor. Prin HCL nr. 472, adoptata cu 22 de voturi, s-a aprobat alocarea sumei 500.000.000 de lei de la bugetul local pe anul 2005 pentru construirea "Monumentului Rezistentei Anticomuniste", sub egida Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca.

Mare minune, mare! Motivul schimbarii optiunilor consilierilor ar fi fost un mister, daca in aceeasi sedinta nu ar fi fost votata si o alta Hotarare de Consiliu Local, HCL nr. 468, care prevede aprobarea alocarii sumei de 150.000.000 de lei de la bugetul local pe anul 2005 Fundatiei Bibliotecare Heltai Gaspar in vederea organizarii celei de-a VII-a editii a Festivalului Folcloric International Szent Istvan (Sfantul Stefan), sub egida Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca.

Trece Heltai, trece si Monumentul

Potrivit unor surse din cadrul Primariei trocul ar fi fost unul simplu: "trece monumentul, daca primeste bani si Sfantul Stefan". Facem mentiunea ca HCL nr. 468 a trecut de votul consilierilor locali, "din prima", adica la prima supunere la vot.

De asemenea, Hotararea respectiva a intrat pe ordinea de zi a Consiliului Local la mai putin de o saptamana dupa ce a fost intocmit referatul de catre Directia de invatamant cultura. Coincidentele ciudate nu se opresc aici.

Absolut intamplator, alocarea de bani pentru Fundatia Heltai a "trecut" prima de votul consilierilor, iar apoi a venit randul alocarii pentru Monument. Sustinatorii Fundatiei nu au riscat astfel nimic.

Iar partizanii Monumentului, pentru a fi siguri ca proiectul respectiv va trece de votul consilierilor, au plusat suma alocata: desi Fundatia ceruse 100 de milioane lei, consilierii au alocat 150 milioane lei.

Alocarea celor 500 milioane lei pentru Monument este atat o victorie a Aliantei DA - care in final a reusit aprobarea HCL-ului pentru finalizarea monumentului - cat si o dovada a trocurilor din Consiliul Local. Trocuri din care, in final, clujeanul de rand are de pierdut. Iar in acest caz, el a pierdut 150 milioane lei vechi.

Darnicia clujenilor

A V-a editie a Festivalului Folcloric "Szent Istvan" (Sfantul Stefan), manifestare dedicata culturilor minoritare si regionale din Europa, va debuta la Cluj-Napoca, pe 14 august. Vedetele din acest an sunt grupul folcloric arabesc Kfar Kana Arabian Folk Dance Group din Israel si unul turcesc din Cipru, patronat de Folk Arts Foundation "Hasder.

Cele zece ansambluri participante vor da spectacole nu numai in municipiul Cluj-Napoca si in comune din judet, ci si in Padureni, judetul Mures si in Cristuru Secuiesc sau Odorheiu Secuiesc, judetul Harghita.

Printre participanti se numara reprezentanti ai minoritatilor maghiare din Iugoslavia, Slovacia, Croatia, Romania, dar si ale sorbilor din Germania. Tot in cadrul festivalului va fi organizata si o conferinta cu tema "Traditie si identitate".

Manifestarile se vor incheia, pe 20 august, cu un spectacol de gala sustinut la Odorheiu Secuiesc. Consiliul Local Cluj Napoca este singurul for local care a alocat bani pentru aceasta manifestare.