Cabinetul de Medicina Legala din Medias (judetul Sibiu), care functioneaza intr-un spatiu pus la dispozitia Directiei de Sanatate Publica de catre Spitalul Municipal, ar putea fi desfiintat in perioada urmatoare din cauza disputelor declansate pe tema chiriei.

Administratia institutiei medicale se afla de ani buni in situatia de a face bani folosindu-se de toate mijloacele si oportunitatile pe care le are la indemana.

Cum activitatile medicale s-au restrans in ultimii ani, spatiile excedentare ramase in incinta spitalului si a Policlinicii de la Medias au fost inchiriate unor cabinetele medicale particulare sau unor prestatori de activitati cu acoperire in domeniul medical.

De la infiintarea sa la Medias, Cabinetul de Medicina Legala, ce deserveste circa 120.000 de persoane din jumatatea de nord a judetului, functioneaza intr-un spatiu aflat in incinta Policlinicii. La inceputul lunii aprilie 2005, seful institutiei, dr.

Ioan Doican, a primit, insa, o instiintare prin care administratia spitalului ii solicita sa ia in considerare necesitatea de a plati o chirie pentru spatiul pe care il ocupa.

Suma este una modica (7 lei vechi/metrul patrat, circa 420 de lei pentru intregul spatiu ocupat de Cabinetul de Medicina Legala), dar Doican sustine ca nu era neaparat necesar ca administratia spitalului sa perceapa chirie pentru o activitate medicala cu caracter legal, absolut necesara populatiei din zona.

Tariful se incadreaza in lista de tarife stabilite de Consiliul Local pentru prestatorii de servicii ce ocupa spatii comerciale in asa-numita "zona a II-a" de importanta a municipiului Medias si chiar daca suma este foarte mica, ea vine cu obligatia de a achita si contravaloarea unor utilitati prezumate la acelasi nivel, inclusiv un consum lunar de 100 metri cubi de apa rece, pe care seful cabinetului a spus ca nu are cum sa ii foloseasca.

Conflictul care se prefigureaza si care poate avea ca rezultat inchiderea Cabinetului de Medicina Legala a fost luat in discutie la nivelul CL, insa alesii locali nu au luat inca nici o decizie in acest sens.

O atitudine mult mai transanta in aceasta problema a luat deja Directia de Sanatate Publica care solicita administratiei Spitalului Municipal sa renunte la intentia de a percepe chirie pentru spatiul respectiv.

"Privind propunerea de incheiere a unui contract de inchiriere pentru spatiul de la Medias, ocupat de Cabinetul de Medicina Legala, va comunicam ca nu suntem de acord cu o asemenea propunere.

Consideram ca prin acest cabinet facem un serviciu populatiei din municipiu si imprejurimi si, de aceea, Primaria poate pune la dispozitie, in mod gratuit, un spatiu sau sa plateasca contravaloarea chiriei pe care o solicitati.

In cazul in care insistati pentru incheierea unui astfel de contract, Servicul Medico-Legal Judetean Sibiu isi va retrage unitatea din spitalul dumneavoastra", se arata intr-o adresa trimisa de catre reprezentantii DSP conducerii institutiei medicala.

O decizie finala asupra acestei probleme este asteptata in perioada urmatoare la nivelul administratiei publice locale.