Romanul este inventiv din fire si mereu incearca sa mai obtina un ban in plus. Reteta ideala pentru incalcarea legii. Cele mai multe afaceri necurate se realizeaza cu alcool, tutun, petrol si lemne. Atata tot ca autoritatile au parghiile necesare pentru a contracara aceste activitati ilicite. Ca nu mereu reusesc, aceasta este o alta poveste.

Ministerul Finantelor Publice isi exercita controlul in judetul Cluj prin intermediul Comisariatului Regional al Garzii Financiare, care urmareste respectarea disciplinei financiare si a normelor de comert si sanctionarea celor care incalca legea, prin contraventii si dosare penale.

Verificarile efectuate de Garda vizeaza atat producatorii cat si comerciantii.

Domeniile in care se fac verificari sunt extrem de diverse: produse petroliere, materiale lemnoase, deseuri industriale reciclabile, precum si verificari in domeniul caselor de marcat fiscale, in piete agro-alimentare sau a importatorilor si comerciantilor de legume-fructe si flori.

Sapte din zece

In prima jumatate a anului 2005 s-au efectuat un numar de 1.660 controale. Surprinzator, in aproape 75% din acestea (1.014) s-au constat nereguli fiscale. Sesizarile penale, in numar de 25, au adus prejudicii de 37,2 miliarde lei vechi.

Cele mai multe dintre ele, 11 la numar, au vizat domeniul disciplinei financiare, principalele nereguli fiind la capitolul "emitere de facturi false", prejudiciul in acest caz fiind de 15,7 miliarde lei vechi. In domeniul produselor petroliere au fost noua asemenea sesizari penale, prejudiciu adus statului fiind de 26 miliarde lei vechi.

In ceea ce priveste masa lemnoasa, au existat 3 sesizari, cu un prejudiciu stabilit la 2 miliarde lei vechi. Pentru tutun si transport de persoane s-au realizat cate o sesizare, cu prejudiciu de 3,5 miliarde lei vechi, respectiv un milion lei vechi.

Fara dotari

Activitatea Garzii Financiare este, totusi, mult ingreunata de lipsa dotarilor performante. "La Cluj-Napoca nu avem lampi cu ultraviolete si microscoape speciale, asa cum ar fi normal. Din aceasta cauza, rezultatul verificarilor pentru tutun si alcool este cu mult intarziat.

In cazul in care se descopera nereguli in stocul de tutun sau alcool al comerciantilor, demersurile de verificare se efectueaza la Bucuresti. Astfel, odata descoperita neregula, se realizeaza trei plicuri cu cate zece timbre, respectiv banderole ale produselor in cauza.

Unul ramane la societatea comerciala, altul la Garda Financiara, iar cel de-al treilea este trimis la CN Imprimeria Nationala (CNIN) din Bucuresti, unde se fac verificari riguroase.

Rezultatul este trimis inapoi in doua-trei saptamani, apoi urmand a se aplica si sanctiunile necesare, daca este cazul", a declarat comisarul sef adjunct al Garzii Financiare Clu, Marius Florea.

Spre fericirea infractorilor

Situatia de la Cluj nu este una singulara, lipsa dotarilor fiind o problema valabila pentru toata tara. CNIN este singurul loc din tara unde exista aparatura performanta, sperantele pentru o dotare performanta in teritoriu fiind aproape nule.

"Momentan asteptam o serie de dotari, insa acestea sunt slab performante. Prin urmare, controalele la timbre si banderole se vor desfasura, la fel ca pana acum, prin intermediul celor de la CNIN", a mentionat comisarul sef adjunct Florea.

Lemne la negru

Masive afaceri ilegale sunt si in domeniul comertului cu lemne. "Exista foarte multe persoane neautorizate care taie padurile, iar apoi comercializeaza ilegal lemnul astfel obtinut. Aceste actiuni ilegale sunt foarte periculoase, deoarece nu constituie numai o problema fiscala, ele aducand daune serioase si mediului inconjurator.

Defrisarile abuzive si ilegale din ultimii ani, au condus, si ele, la producerea inundatiilor devastatoare din tara. Din aceasta cauza se incearca stoparea acestui fenomen nedorit.

In cursul acestei saptamani, vom efectua un control tematic pe aceasta problema a defrisarilor abuzive si a comertului ilegal cu lemne,.

Actiunea a fost dispusa de politie, la ea urmand sa participe Garda de Mediu, Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului, Electrica, precum si Ocolurile Silvice, care vor furniza informatiile necesare desfasurarii actiunii.

La Garda Financiara Cluj sunt incadrati un numar de 26 comisari ce isi exercita atributiile in vederea stoparii neregulilor fiscale. Patru dintre ei au functii de conducere: un comisar sef, un comisar adjunct si doi sefi de divizie.

De asemenea, pentru eficientizarea controalelor, exista colective de comisari, specializate pe infractiunile cu produse petroliere si bauturi alcoolice.

Recolta lunii iulie

In ceea ce priveste luna a saptea a acestui an, iulie, Garda Financiara Cluj a afectuat iun numar de 267 controale. In peste 60% din acestea (167) s-au constatat abateri de la disciplina financiara. S-au intocmit 4 sesizari penale, faptele pentru care s-au intocmit sesizarile atingand un prejudiciu de 1,5 miliarde lei vechi.

De asemenea, s-au aplicat amenzi in valoare de 2,5 miliarde lei vechi, din care deja s-au incasat 2 miliarde lei vechi8. In ceea ce priveste confiscarile d emarfuri, acestea au atins in luna iulie suma de 500 milioane lei vechi.