Localitatea Techirghiol, situata pe malul lacului cu acelasi nume, a devenit celebra in intreaga tara, si nu numai, multumita namolului extras din lacul respectiv ce are o serie de proprietati curative unice.

Pentru ca cei aflati in suferinta sa poata profita de beneficiile namolului, in Techirghiol s-a construit un sanatoriu balnear si de recuperare, primul fiind datat cu mai bine de 100 de ani in urma.

In prezent exista astfel de doua sanatorii, unul modern, destinat adultilor, dotat cu aparatura performanta si conditii de cazare demne de un hotel in toata regula si unul destinat copiilor sub 16 ani, despre care putem spune ca este una dintre marile rusini ale Ministerului Sanatatii.

Sanatoriul Balnear si de Recuperare Techirghiol, sectia de recuperare a copiilor handicapati neuropsihomotor, se afla chiar in vecinatatea celebrei Manastiri Techirghiol si este gazduit de cateva cladiri obosite de timp, ce confera o imagine destul de dezolanta.

Una dintre tinerele adolescente care a fost nevoita sa treaca prin experienta a doua saptamani de tratament in cadrul sanatoriului a ramas profund marcata de o serie de disfunctii ce se petrec in cadrul centrului. Primul lucru care a contrariat-o pe tanara stefania T., de 15 ani, din Constanta, a fost starea de igiena destul de precara din unitate.

„In toalete nu exista hartie si sapun, iar timp de doua saptamani eu nu am vazut sa schimbe lenjeriile de pat celor ce stateau acolo. Teoretic, o data pe saptamana copiii erau obligati sa faca baia generala de curatare. Exceptand ca o data la 7 zile e cam putin, in cele 2 saptamani cat am stat nu am vazut pe nimeni sa faca baie”, ne-a marturisit stefania.

Tot ea ne-a mai spus ca unul dintre copii avea paduchi, dar pana nu au luat si alti 10-12 copii nu a facut nimeni nimic. O alta anormalitate este reprezentata de intamplarile petrecute in seara precedenta unei inspectii asa-zis neanuntate.

Tanara, vizibil marcata de cele vazute acolo, ne-a povestit cum unele infirmiere ii dadeau jos din carut pe copii cu probleme pentru a freca mocheta si pentru a face curatenie in locul lor.

Dinisov a promis remedierea situatiei

De asemenea, in momentul inspectiei, grupurile sanitare beneficiau de hartie igienica si sapun. stefania a fost marcata si de dezinteresul unora dintre angajati fata de cei ce nu se pot deplasa singuri, dar si de micutii care i-au povestit ca nu au mai fost scosi in curte de saptamani intregi.

Fiindu-i aduse la cunostinta aceste disfunctii, Mihaela Dinisov, director adjunct Directia de Sanatate Publica Constanta, a promis ca va organiza un control pentru a stabili daca aceste reclamatii sunt adevarate si, de asemenea, isi va informa superiorii din minister despre aceasta situatie. Pe de alta parte, angajatii institutiei dau vina pe lipsa de personal si de fonduri.

Asistenta sefa Speranta Encica a declarat ca o asistenta si una - doua infirmiere pe tura nu pot avea grija de toti cei peste 100 de copii cazati in sanatoriu. De asemenea, „din cei 52.000 de lei alocati pentru hrana zilnica a unui copil ce mancare poti sa oferi?”, a mai spus asistenta sefa.

De altfel, ea contrazice unele lucruri sustinute de tanara internata in Sanatoriu, spunand ca „intr-adevar, baia saptamanala se face vinerea, dar noi le-am dat voie sa faca exact atunci cand doresc, chiar mai des”. Cat despre iesitul in oras, din pricina lipsei de personal nu prea are cine sa ii supravegheze.

La fel de tragic este ca din zecile de milionari in dolari din judetul nostru nu s-a gasit nimeni sa faca niste donatii pentru ca acei copii, napastuiti de soarta, sa beneficieze de un centru de recuperare mai modern. Singura donatie inregistrata in acest an a fost de 3 milioane de lei.

Sanatoriul ar avea mare nevoie de schimbarea aparaturii medicale, depasita de mult, de reparatii si modernizarea cladirilor, si de asemenea, ar avea mare nevoie de un microbuz pentru ca micutii, ce stau inchisi acolo luni intregi datorita lipsei de mobilitate, sa mai poata vedea si alte locuri.