Cu patru garoafe ofilite a fost intampinata, miercuri, la Targu-Mures, presedinta Parlamentului de la Budapesta, Katalin Szili, de catre mai multi tineri maghiari, in semn de protest fata de esecul referendumului din 5 decembrie 2004, pentru acordarea dublei cetatenii pentru ungurii care traiesc in afara granitelor acestei tari.

Florile i-au fost inmanate oficialului chiar inainte de a declara ca nu a mai constatat existenta in Transilvania a acelei revolte a maghiarilor impotriva cetatenilor unguri, care s-a manifestat incepand cu luna decembrie a anului trecut.

Presedinta Parlamentului din tara vecina a refuzat, insa, sa comenteze gestul tinerilor, afirmand doar ca "asemenea flori nu se ofera unei doamne". Katalin Szili a avut o intalnire cu parlamentarii UDMR, Attila Kelemen, Karoly Kerekes si Gyorgy Frunda, precum si cu consilierii judeteni, cei locali si cu reprezentanti ai culturii maghiare din Targu-Mures.

In vizita oficialului ungar au fost incluse orasele Oradea, Cluj-Napoca, Turda si Targu-Mures (urmand sa se deplaseze la Miercurea Ciuc si Sfantu Gheorghe) pentru cunosterea realitatilor din zona, dar si pentru pregatirea intalnirii de la Budapesta, din perioada 15-16 septembrie, a parlamentarilor maghiari din Bazinul Carpatic. Forumul se va numi "Magyar-Magyar, Parlament-Parlament".

"Ca politician cred ca trebuie sa existe o colaborare intre aceste parti ale natiunii, deoarece acolo unde avem responsabilitati, avem multe de facut. In Guvernul Ungariei exista o puternica tendinta de a sprijini comunitatea din afara granitelor, iar acest fapt este remarcat si prin programul "Pamantul natal".

Urmeaza sa stabilim un grup parlamentar, format din parlamentari din afara granitei Ungariei", a mai spus Katalin Szili.

In vizita efectuata in municipiul resedinta a judetului Mures, presedinta Parlamentului Ungariei a tinut sa isi exprime satisfactia ca Liceul "Bolyai Farkas" din oras redevine din acesta toamna scoala maghiara. "Mi s-a solicitat din partea Consiliului Judetean Mures ca sa fac lobby, si voi face, pentru a porni cursa aeriana Targu-Mures - Budapesta.

Am mai discutat de integrarea Romaniei in UE, in 2007, iar parlamentarii UDMR mi-au dat asigurari ca aceasta se va produce la data stabilita", a mai spus oficialul din tara vecina.