Prin Ordinul 933/2002 al Ministerului Sanatatii, salariatii din invatamant sunt obligati sa faca radiografii pulmonare. Policlinica din Drobeta Turnu Severin nu poate efectua 5000 de filme radiografice din lipsa bazei materiale. Nici timpul scurt, de doar 2 saptamani nu este suficient pentru ca profesorii sa intre in legalitate.

La Policlinica severineana s-au realizat de la inceputul anului si pana in prezent aproape 8000 de radiografii.

Conducerea institutiei a declarat, intr-o intalnire cu reprezentantii Directiei de Sanatate Publica si Inspectoratului Scolar Mehedinti ca nu exista nici baza materiala adecvata si nici suficient timp astfel incat sa fie posibila realizarea celor peste 5000 de radiografii necesare.

Directia de Sanatate Publica a trimis Inspectoratului Scolar Mehedinti, in data de 10 august 2005, un document in care se precizeaza: "deoarece in anul 2004- 2005 au aparut cazuri de TBC in unitatile de invatamant, este obligatoriu efectuarea radiografiei pulmonare conform ordinului MS 933/2002 si nu se va admite MRF sau radioscopie pulmonara".

De asemeni, "la nivelul unitatilor de invatamant se vor pastra fisele de aptitudine semnate de medicul de la medicina muncii" se mai specifica in document.

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamant Mehedinti, Mihai Dima, declara ca obligativitatea radiografiei pulmonare va creea neplaceri atat cadrelor didactice cat si personlului auxiliar. "Salariatii din invatamantul mehedintean nu au cum sa efectueze acele radiografii intr-un timp atat de scurt.

Cei de la DSP isi fac datoria conform ordinelor primite. Asa ca, fie amendeaza pe cei in neregula, fie nu mai permit venirea la clasa a cadrelor didactice care nu facut radiografia" precizeaza Dima.

De asemeni, pentru ca o persoana sa faca radiografie pulmonara, medicul de familie trebuie sa emita un bilet de trimitere pe care este necesar sa treaca motivul trimiterii la medicul specialist.

Din aceasta cauza, multi profesori nu se impaca cu diagnosticul "suspect TBC" pe care mai multi medici sunt obligati sa il puna pe biletul de trimitere.

"Sunt invatatoare la tara de cand ma stiu. De fiecare data e tot mai greu cu inceperea anului scolar. In loc sa avem grija de copii si sa pregatim salile de clasa, trebuie sa umblam zile intregi pe la doctori dupa analize.

Sunt de acord cu analizele, dar sa ne ajute si sa le putem face intr-un singur loc, la un singur cabinet" spune Ioana Predescu.

"Anul acesta nu se mai admite microfilmul si nici radioscopia. Era mai usor daca se mergea ca anul trecut, pentru ca acolo unde s-au observat problemele pulmonare s-a cerut radiografie.

Acum ne pun pe toti la iradiere, cei de la Ministerul Sanatatii au uitat ca aparatele sunt vechi si radiaza mai mult decat trebuie" spune o profesoara de la o scoala din Turnu Severin.

"In cazul in care nu se va face o reglementare intre Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii, salariatii din invatamant vor iesi in strada, la fel ca anul trecut" declara liderul USLI Mehedinti, Mihai Dima.

Conform Ordinului 933/2002 al Ministerului Sanatatii, pana la data de 15 septembrie, conducerile institutiilor de invatamant trebuie sa inainteze Directiei de Sanatate Publica, tabelele cu analize medicale.

In caz de nerespectare a termenului prevazut, organele sanitare din cadrul DSP vor aplica sanctiuni atat conducatorului unitatii de invatamant cat si personalului care nu a efectuat analizele medicale.