Din anul 2003 a aparut in Romania o noua meserie in nomenclatorul muncii si anume cea de detectiv particular. Meseria in sine a aparut cu mult inainte, in 2000. Interesant este insa faptul ca detectivii au luat-o inaintea legii.

Astfel, in ciuda faptului ca detectivii de abia in aceasta toamna vor obtine atestatele profesionale, care potrivit Legii, le dau dreptul de a profesa, ei isi desfasoara activitatea de peste trei ani.

Mai mult, asociatia profesionala a detectivilor a aparut in anul 2000, desi Legea care trimite in legalitate meseria de detectiv particular a aparut de abia in anul 2003.

Profesia de detectiv particular este practicata in tarile occidentale de mult, state ca SUA si Anglia avand deja traditie in domeniu dar si o legislatie bine pusa la punct.

Dupa 2000 s-a constatat ca si la noi este necesar ca detectivii particulari sa-si faca simtita prezenta, intrucat multe dintre cazurile pe care acestia le contracteaza nu erau de competenta Politiei.

Spiritul si litera legii

Conform Legii nr. 329/ 2003, detectivii particulari isi pot exercita profesia, dupa caz, in cadrul societatilor specializate sau al cabinetelor individuale de detectivi particulari, infiintate conform legislatiei comerciale si care functioneaza in baza licentei eliberate de Inspectoratul General al Politiei Romane.

Pentru a deveni detectiv particular, cetateanul roman trebuie sa posede cel putin studii medii si fie sa fie absolvent al unei scoli postliceale de detectivi, fie sa fii indeplinit functia de politist ori lucrator in cadrul unor institutii publice cu atributii in domeniul apararii.

In amebele cazuri insa detectivul este obligat sa promoveze examenul de atestare a calitatii de detectiv, indiferent de functia care a detinut-o in trecut.

Dupa promovarea examenului, detectivului particular i se elibereaza un atestat, pe baza caruia se poate asocia, ori angaja la o societate licentiata sau isi poate infiinta un cabinet individual.

Detectivul particular este obligat sa pastreze secretul profesional asupra datelor si informatiilor obtinute, aceste informatii putand fi comunicate, la cerere, potrivit legii, numai instantelor judecatoresti si ministerelor, daca acestea sunt utile pentru aflarea adevarului in cauzele aflate pe rol.

Detectivului ii este insa interzisa efectuarea de investigatii cu privire la activitatea diplomatilor acreditati pe langa ambasadele si consulatele din Romania, cauzele penale aflate in lucru la organele judiciare si la activitatile specifice desfasurate de institutiile cu atributii in domeniul apararii.

Detectivului ii mai e interzis sa ancheteze cazuri care au de-a face cu ordinea publica si siguranta nationala.

Uite atestarea, nu e atestarea

La capitolul legislatie Romania se apropie de tarile occidentale, insa la aplicarea ei se nasc problemele. In 2003 apare legea care stabileste statutul detectivilor particulari si modalitatile de exercitare a meseriei (Legii nr. 329/ 2003), iar un an mai tarziu Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) emite normele metodologice pentru testele de acreditare a detectivilor.

Apoi, de abia, doar anul acesta Ministerul Sanatatii (MS) a dat publicitatii baremurile pentru testele medicale. Astfel, pana acum detetctivii romani nu aveau acreditare.

Iar legea spune clar ca activitatea de detectiv se poate efectua doar de catre persoanele atestate. Cu toate acestea si pana acum activitatea de detectiv particular exista si era profesata. Mica gaselnita a fost gasita in chiar "litera si spiritul legii".

Astfel, printr-o chichita legislativa, s-a descoprit ca meseria de detectiv particular poate fi profesata in cazul unei asociatii de detectivi atestatata. Iar asociatiile au fost atestate. Ce mai conteaza insa ca in cadrul acestor asociatii lucreaza detectivi neatestati.

Caruta inaintea boilor

Mai departe, in ciuda faptului ca baremurile de la MS au aparut doar anul acesta, in unele judete s-au organizat testele pentru acreditarea detectivilor inca de anul trecut. Clujul a facut exceptie de la mica incalcare a legii, testele pentru acreditare urmand a avea loc la finele acestei luni.

Asupra acestor examene insa planeaza o serie de suspiciuni. Astfel surse care doresc sa-si pastreze anonimatul afirma ca directorul unei agentii clujene de detectivi este foarte bun prieten cu autorul singurei carti obligatorii pentru examen.

Cate meserii, atatea asociatii

Ca in toate domeniile de activitate trebuie sa existe o asociatie care sa protejeze si sa reprezinte interesele membrilor. In cazul detectivilor exista doua asociatii. Prima, Asociatia Nationala a Detectivilor din Romania (ANDR) a fost infiintata in anul 2000 avand 24 de membrii fondatori.

Curios este faptul ca toate aceste firme au reusit sa isi practice meseria in cazul in care nu aveau temei legal, legea care stabilea punctul de plecare in activitatea lor fiind promulgata doar in 2003.

Taxele pe care conducerea organizatiei le percepe nu sunt fabuloase, 50 de euro taxa de aderare la asociatie plus inca 100 de euro reprezentand cotizatia anuala, insa din sumele pe care membrii le cotizeaza in contul asociatiei ei nu obtin nici un fel de avantaj, fiind nevoiti ca in cazul unei conferinte sa-si achite costurile depalsarii, a cazarii si a mesei.

Nici macar revista asociatiei nu o primesc gratuit. Ciudateniile referitoare la ANDR nu se opresc insa aici. Asociatia, formata in mare parte din fosti membri ai corpului ofiterilor de politie, nu tin seama de regulile fair play ale jocului.

Un detectiv particular muresean, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, aflat la inceputurile activitatii, a fost contactat de unul dintre membrii fondatori ai organizatiei, propunandu-i-se sa se alature organizatiei. Tanarul detetctiv a fost informat ca altfel nu va putea sa practice meseria, urmand a fi boicotat de catre asociatie.

Rentabilitatea unei asociatii

Nici in cazul celei de-a doua organizatii lucrurile nu sunt mai roze. "Asociatia profesionala a detectivilor privati 2005" are sediul in Bucuresti fiind infiintata, dupa cum ii spune si numele, in anul 2005.

Pe lista cu membrii fondatori ai asociatiei afla doua firme, SC Croma SRL si SC General Investigation Agency SRL, societati care, culmea, au participat si la infiintarea ANDR.

Si in cazul celei de-a doua organizatii apar "ciudatenii". Pornind de la faptul ca ea percepe taxe mai mari decat "surioara" sa, nici "Asociatia profesionala a detectivilor privati 2005" nu ofera nici un avantaj in urma aderarii, aparand ca o societate care doar percepe taxe. Distractia continua insa.

In urma Ordinului MAI 92/ 2005, fiecare detectiv trebuie sa aiba o insigna personalizata, care sa ateste calitatea de detectiv particular.

"Asociatia profesionala a detectivilor privati 2005" a gasit in Ordinul MAI 92/ 2005 o metoda prin care obliga firmele membre sa achite suma de 60 de euro in conturile asociatiei, urmand ca asociatia sa procure insignele pentru membri.

Nu ar fi nici o problema, numai ca asociatia urmeaza sa furnizeze firmelor membre insigne neseriate. Practic,l societatile obtin doar macheta, ei fiind nevoiti apoi sa retrimita insignele la Bucuresti pentru a le completa conform legii, cu seria aferenta.

Euro-detectivii

Conform orinului MAI 620/ 2005 cetatenii Uniunii Europene care au atestat de detectiv particular si doresc sa practice aceasta meserie in Romania, o pot face in conformitate cu prevederile legii romanesti. Reciproca este valabila si pentru cetatenii romani, singura conditie fiind ca acestia sa fie atestati.