Alegerile interne din organizatia judeteana a Partidului Romania Mare au consfiintit realegerea deputatului Paul Magheru in functia de presedinte al filialei bihorene. Scrutinul intern nu a oferit nici o surpriza majora, presedintele in exercitiu al filialei neavand nici un contra candidat, alergand de unul singur in cursa pentru sefie.

Alegerile au fost destul de prost organizate, momentul votului constituind pentru delegatii partidului o veritabila scena de balci. Peremistii au votat in stilul „pe genunchi” sau cum au apucat.

Nu au existat nici macar cabine pentru exercitarea unui vot normal si cu adevarat secret care sa se desfasoare in conditii cat de cat civilizate. Balciul s-a derulat in sala Teatrului de Stat din Oradea. Nici ca se putea alege o locatie mai buna pentru un astfel de spectacol, ca la teatru.

Conferinta judeteana a Filialei PRM Bihor, organizata sambata 3 septembrie, a fost supervizata de la centru de catre secretarul executiv al partidului, Ilie Merce, si de catre senatorul PRM de Bihor, Verginia Vedinas. Cartile au fost facute, dupa toate aparentele, cu mult timp inainte de organizarea acesteia.

Astfel, intalnirea reprezentantilor ultra-nationalistilor bihoreni nu avea decat sa confirme, prin vot, ceea ce deja fusese dinainte stabilit ori, de ce nu, impus, de catre Paul Magheru si ceilalti vicepresedinti ai partidului.

Presedintele si posturile de vicepresedinti au fost impartite frateste prin intelegeri de culise, iar ceea ce ramanea de facut era convocarea conferintei judetene ordinare care sa acorde girul statutar si legal al aranjamentelor deja consacrate.

Zarurile au fost astfel aruncate in PRM Bihor, astfel incat Paul Magheru va putea fi si de acum incolo micul Vadim de Bihor care sa conduca cu mana forte filiala pentru urmatorii patru ani de zile.

Magheru jubileaza

Paul Magheru a prezentat la deschiderea conferintei judetene darea de seama a partidului, facand bilantul activitatii acestuia de la conferinta extraordinara, organizata in decembrie 2002, pana in prezent.

Acum aproape trei ani, era ales – insa destul de controversat – in functia de presedinte PRM Bihor acelasi Paul Magheru, care acum pleda vehement pentru o reconfirmare a mandatului sau din fruntea filialei.

Presedintele a facut o scurta radiografie a organizatiei judetene care, dupa propriile sale declaratii, cuprinde 3.401 de membri si 111 organizatii de baza ale partidului in tot judetul Bihor. “Cifre reale, verificate si inregistrate in documentele partidului”, a spus Magheru.

In cadrul cuvantarii sale, acesta a facut apologia partidului care ar avea ca scop cucerirea puterii politice in stat, integrarea in UE. Lucru care trebuie realizat de catre Romania cu “onoare si demnitate avand ca prim obiectiv pe interesul national”.

S-a mai realizat si o autocritica a filialei care a contabilizat rezultate destul de modeste la alegerile locale de anul trecut, Bihorul fiind sub media pe tara, criticandu-se totodata si politica de aliante a partidului cu formatiunea politica a Blocului National Sindical.

Nu a uitat sa se aminteasca, in cele din urma, si de eterna frauda electorala pe care PRM si liderul acesteia Corneliu Vadim Tudor a acuzat-o constant la fiecare scrutim organizat in frageda noastra democratie de 15 ani.

Cei din “Patrulaterul negru” al Puterii, format din PNL-PD-UDMR-PUR, au fost pictati cu apelative si caracterizati drept responsabili pentru “compromiterea vietii politice romanesti”.

Drecin a refuzat

Un prim moment tensionat al lucrarilor conferintei s-a consumat cu ocazia anuntarii candidaturilor. Onoarea a revenit presedintelui Paul Magheru care s-a autoanuntat fara nici o jena sau falsa pudoare ca unic candidat la functia de presedinte al filialei.

El a prezentat si lista celor 153 de persoane care-I sunt in gratii, acestea fiind desemnate sa candideze urmand sa faca parte din Consiliul Judetean PRM - forul suprem al conducerii filialei in timpul ce se scurge intre doua conferinte judetene ale partidului ce se organizeaza de regula odata la patru ani.

Ca atare Paul Magheru avea totul pus la punct si detinea lista dinainte stabilita a oamenilor care aveau sa ocupe functii de conducere. In acest moment s-au facut auzite protestele delegatilor din sala.

“Trebuie consultata si organizatia, nu veniti voi cu impuneri!”, “Ati spus Magheru presedinte, de ce sa nu mai candideze si altcineva?”, „Avem dreptul sa facem propuneri”, s-a vociferat.

Simtind pericolul, Magheru a trecut in defensiva declarand strategic, dar neconvingator: “I-am implorat pe colegii mei sa candideze la functia de presedinte.

Nu au vrut, m-as fi bucurat daca ar mai fi candidat cineva”, a spus acesta, intr-un soi de scuza, dar scoasa tot dintr-un „portmoneu” burdusit cu „fituici”. In acel moment, din sala au venit inca doua propuneri pentru functia de presedinte PRM Bihor: Mihai Drecin si Vasile Grigore.

Destul de iritat, vazandu-si amenintata pozitia, Magheru a precizat ca cei in cauza trebuie sa vrea sa candideze la aceasta functie. Atat Vasile Grigore cat si presedintele PRM Oradea, Mihai Drecin, au refuzat politicos onoarea si provocarea de a-l contracandida pe deputatul Paul Magheru.

Drecin a declarat cu subanteles: “Nu accept, nu sunt de acord eu am deja o responsabilitate ca presedinte PRM Oradea. Nu ma retrag ca sa il las pe Magheru solist, fac acest lucru din unele ratiuni dinainte gandite”.

GAZETA a testat starea de spirit din randurile celor aproximativ 300 de delegati cu drept de vot prezenti in sala Teatrului de Stat din Oradea si a ajuns la concluzii cel putin interesante.

Mai multi delegati si-au exprimat, sub protectia anominatului, intentia prin care ar fi votat alta persoana pentru functia de presedinte al PRM Bihor, cum ar fi profesorul universitar Mihai Drecin sau avocatul Sorin Husasan, dar pentru ca acest lucru sa devina realitate ar fi trebuit sa existe candidaturile acestora.

In lipsa lor, delegatilor nu le-a ramas nimic de facut si au votat ca o turma impinsa de la spate reconfirmandu-l pe Magheru.

Magheru, stampilat

Momentul votului nu a fost organizat nici de departe asa cum ar fi fost normal la un scrutin care sa se desfasoare decent. Delegatii prezenti au primit buletinele de vot pe marginea scenei, loc unde s-au apucat si sa voteze. De cabine de vot nici macar nu s-a pus problema. Urna s-a adus sigilata, nefiind verificata in prealabil.

Delegatii s-au imbulzit ca sa voteze cat mai repede, sa scape de corvoada care multora le sfida orice urma de bun simt. Singura optiune, Paul Magheru, a fost bifata pe rand pe peremistii bihoreni transformati in marionete.

Candidatul la presedintia filialei veghea de pe scena, cu ochi critic, vanzoleala in care unii dintre delegati se ingramadeau la urna cu cate patru, cinci buletine de vot in mana. Rezultatele nu au constituit o surpriza pentru nimeni.

Magheru a obtinut 262 de voturi pentru si 33 impotriva, dintr-un total de 295 de voturi valabil exprimate. Consiliul judetean al partidului a fost votat tot asa cum se stabilise initial in prezentarea facuta de presedintele Paul Magheru.

Ramane cum s-a stabilit

Noul lider judetean proaspat reconfirmat si-a ales si echipa cu care va conduce partidul in urmatorii patru ani. Cu sala parasita aproape goala, Paul Magheru si-a impus, la adapostul votului, echipa de vicepresedinti si membrii in Biroul Executiv al PRM Bihor.

Magheru a facut numirile dupa bunul plac, uzand fara retineri de argumentul ca “presedintele nou ales are dreptul sa-si propuna echipa si preferintele”. Ultimilor ramasi in sala nu le-a mai ramas decat sa voteze in unanimitate.

Prim-vicepresedinte PRM Bihor a fost ales consilierul municipal Florian Pantea (pozitie ocupata pana acum de incomodul Sorin Husasan, devenit vicepresedinte), iar la functiile de vicepresedinti, in numar de patru, au fost facute cadou lui Vasile Grigore (vicepresedinte organizatoric), Vasile Garba (vicepresedinte economic), Pavel

Dumitrache (vicepresedinte cu propaganda) si Sorin Husasan (vicepresedinte pe probleme social-juridice si drepturi cetatenesti). Ce s-a petrecut la Teatru a fost un balci in toata puterea cuvantului.