O tanara din Mangalia, I.A. de 25 de ani, a fost internata in cursul diminetii de marti, 20 septembrie, pentru un „banal" chiuretaj. Ceea ce ar fi trebuit insa sa fie o operatie de rutina s-a transformat pentru tanara din Mangalia intr-un adevarat cosmar. Municipiul Mangalia are, la ora actuala, trei medici specialisti in obstetrica-ginecologie. Tanara I.A.

a trecut, intamplator, prin fata cabinetului „Genesys Medical Center", aflat pe Bulevardul Callatis, in centrul localitatii, iar intr-unul dintre geamuri a vazut ca institutia oferea si servicii de obstetrica-ginecologie. „Am intrat in cabinet si am vorbit cu medicul Ximena Stanef, care s-a recomandat a fi doctor ginecolog.

M-a programat pentru operatia de chiuretaj pentru sambata dimineata, 17 septembrie. Am venit la ora stabilita, 7.00, impreuna cu matusa mea, iar de aici a inceput cosmarul. Timp de 40 de minute, Ximena Stanef, impreuna cu alte doua asistente au efectuat chiuretajul sau ce au facut ele acolo, eram plina de sange si am urlat tot timpul de durere.

Mi-au facut o anestezie locala, dar m-a durut la fel ca si cum nu m-ar fi anesteziat... Dupa ce au terminat, doamna doctor nu mi-a dat nici un fel de sfat, nici macar o reteta sau o indrumare, ca sa stiu ce am de facut dupa aceea.

Mi s-a spus numai ca urmeaza sa am sangerari si atat, iar asistenta a „incasat" banii – 1,5 milioane pentru „operatie" si 300.000 de lei consultatia", ne-a declarat sub protectia anonimatului I.A.

„Nu o sa mai am niciodata incredere in cadrele medicale"

Cum „sangerarile" au intarziat sa apara, fata s-a gandit ca este ceva in neregula, asa ca a ajuns, in cursul zilei de luni, la Spitalul Municipal Mangalia, unde a cerut parerea doctorului Ion Niculescu, medic specialist obstetrica-ginecologie. Aici i s-a facut testul de sarcina, care a iesit... pozitiv.

Astfel ca fata s-a vazut nevoita sa se programeze la o noua interventie medicala, efectuata in spital marti dimineata. De data aceasta chiuretajul nu i-a mai provocat suferinta, pentru ca a fost efectuat cu anestezie generala, dar si asa fata a fost tot timpul foarte speriata si ne-a declarat ca nu va mai avea incredere in nici un cadru medical.

Tot in cursul diminetii de ieri, 20 septembrie, fata a scris o declaratie adresata Directiei de Sanatate Publica Constanta, precum si Colegiului Medicilor din judet in care arata intreg „procesul" de chiuretare la care a fost supusa. Contactat de reporterul „Replica", dr.

Ion Niculescu, medicul care a efectuat cel de al doilea avort al tineret, I.A., a declarat ca in intreaga sa cariera nu a mai intalnit un caz asemanator.

„Pe langa faptul ca se putea infecta sau i se putea declansa oricand o hemoragie, fata putea avea surpriza sa constate, dupa cateva saptamani sau chiar luni, ca este inca insarcinata si chiar ca nu mai poate suferi un avort din cauza perioadei prea mari a sarcinii. Noi am perfuzat-o seara cu antibiotice, iar dimineata am efectuat chiuretajul sub anestezie generala", afirma dr.

Niculescu, care este de parere ca un singur cuvant poate caracteriza ceea ce a facut medicul de la cabinetul „Genesys Medical Center" – inconstienta.

Medicul care a efectuat chiuretajul nu este medic specialist

Cu toate acestea, cazuri in care au fost operate chiuretaje, dar care nu au eliminat fatul figureaza in analele de specialitate. De ce atunci „inconstienta"? Pur si simplu pentru ca la Directia de Sanatate Publica Constanta ni s-a spus ca la „Genesys Medical Center" Ximena Stanef figureaza ca medic... generalist.

Si atunci, ne intrebam, firesc, cum a putut efectua un chiuretaj, daca nu are o pregatire de specialitate? Colegiul Medicilor este singura institutie care poate da raspunsul la aceasta intrebare. Cu toate insistentele noastre, timp de doua zile, nici la cabinet si nici pe telefonul mobil, medicul Ximena Stanef nu a fost de gasit.