Tribunalul Salaj a respins ieri cererea de eliberare pe cautiune a Aureliei Stan, o zalauanca arestata pentru luare de mita, care spune la randul ei ca a mituit mai multe persoane influente din judet.

O cautiune mica-mica

Dupa arestare, Aurelia Stan a formulat o cerere de eliberare pe cautiune, iar completul de judecata, in care procuror de sedinta a fost prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Mircea Marincas, a fost de acord cu cererea si a propus o valoare de 20 de milioane de lei vechi pentru eliberare, in timp ce minimul posibil este de 10 milioane de lei.

In cele din urma, Mircea Marincas a renuntat sa mai intre in cauza, iar noul procuror de sedinta, Angela Balasz, a sustinut, la termenul de ieri, cand s-a judecat cererea, ca Aurelia Stan trebuie sa ramana in arest, deoarece, daca ar fi eliberata pe cautiune, cercetarile ar fi mult ingreunate.

Prim-procurorul Mircea Marincas ne-a declarat, ieri, ca nu comenteaza in nici un fel decizia instantei de judecata si ca nici nu are acest drept, adaugand ca, atunci cand a fost procuror de sedinta, a fost de acord cu dreptul Aureliei Stan de a formula cererea si nu neaparat cu eliberarea ei pe cautiune.

Scandalul, pe scurt

Aurelia Stan, fost presedinte al Comisariatului pentru Societatea Civila Salaj (este vorba de o organizatie neguvernamentala, nu de o institutie a statului – n.r.), a fost arestata la sfarsitul lunii trecute, dupa ce a fost prinsa in flagrant delict de luare de mita.

Scandalul a luat amploare in urma cu 10 zile, dupa ce ea a spus anchetatorilor ca a mituit mai multe persoane cu functii de conducere in diferite institutii ale statului, persoane printre care se numara si adjunctul lui Mircea Marincas, respectiv prim-procurorul adjunct al parchetului, Chivu Papita.

Aurelia Stan a declarat ca prim-procurorului adjunct Chivu Papita i-a dat in mai multe randuri diferite sume de bani pentru a interveni intr-o serie de dosare. Declaratiile sale sunt sustinute si de un plic pe care este trecut numele prim-procurorului adjunct si de un CV pe care el l-a scris pentru a fi ajutat de Aurelia Stan sa fie avansat, documente care au fost descoperite la perchezitie.

Ca urmare a autodenuntului Aureliei Stan, PNA Cluj a deschis o ancheta care il vizeaza pe prim-procurorul adjunct, iar o echipa de procurori, condusa de seful PNA Cluj, Ioan Irimie, a fost prezenta in mai multe randuri la Zalau. Intre timp, Chivu Papita si-a depus cerere de pensionare, iar in prezent se afla in concediu de odihna.

Teapa cu vize de America

Odata cu instrumentarea dosarului de luare de mita, a fost redeschis si un alt dosar, vechi de cativa ani, in care Aurelia Stan, pe atunci sefa de cabinet a deputatului PSD Valentin Paduroiu, a fost cercetata pentru trafic de influenta.

In cauza respectiva, desi Aurelia Stan a luat bani de la mai multe persoane, cu promisiunea ca le va obtine vize pentru SUA, lucru care nu s-a intamplat, a fost scoasa de sub urmarire penala.