Botosanii intra din nou in febra retrocedarilor. De la aparitia noilor legi ale proprietatii, Prefectura si primariile au primit circa 2.500 de cereri pentru acordarea de terenuri, paduri, iazuri sau cladiri. Majoritatea acestora vin din partea unor persoane fizice si vizeaza cu preponderenta suprafete forestiere, insa s-au receptionat solicitari si din partea unor biserici, obsti sau asociatii.

Una dintre cele mai importante este aceea a Fundatiei "Anastasie Basota ", care cere o suprafata de 7.000 hectare din zona comunei Pomirla. Apoi, Obstea Dracsani a depus notificare pentru a fi improprietarita cu iazul din comuna Sulita, unul din cele mai mari din tara si cu o productie de peste anuala de circa 400 tone.

Alte doua obsti au solicitat acordarea iazurilor de la Negreni si Dragalina, primul dintre acestea fiind utilizat pentru alimentarea cu apa a orasului Saveni. La nivel judetean este vorba de o suprafata de circa 10.000 hectare de terenuri pentru care s-a depus cerere de restituire. "Nu tot ceea ce se cere, se si aproba.

Trebuie sa vedem daca solicitarile sint legale ", afirma Mihai Elvadeanu, secretarul general al Prefecturii, care face parte si din comisia judeteana de fond funciar. Acesta mai spune ca sansele cele mai mari de retrocedare sint la paduri, pentru ca exista inca suprafete disponibile.

In schimb, suprafetele agricole aflate la dispozitia comisiilor locale de fond funciar sint pe terminate, iar Agentia Domeniilor Statului mai are doar 4.000 hectare de pamint, care sint insa de calitate proasta. Cei ale caror cereri sint legale, dar nu li se poate da curs din cauza lipsei terenurilor, vor fi despagubiti.

In plus, s-au primit noi solicitari si din partea unor fosti sau actuali locuitori ai Botosanilor care au fost deposedati abuziv de case in timpul regimului comunist. Astfel, s-au depus cereri de restituire pentru cladirile in care isi desfasoara activitatea Serviciul de Pasapoarte si Politia Rutiera.

Termenul de depunere a cererilor tocmai a fost prelungit de Guvern, printr-o ordonanta de urgenta, pina la 30 noiembrie. Initial acesta expirase pe 22 septembrie, insa, dat fiind numarul mare de cereri, precum si faptul ca multi solicitanti nu au avut timp sa procure documentele doveditoare, s-a decis acordarea altor 69 de zile.

Pentru aplicarea unitara a noilor prevederi si accelerarea procesului de restituire Prefectura a organizat prelucrari cu secretarii localitatilor