Clujenii au fost amenintati cu hypermachetul Cora inca de acum sase ani. De atunci insa liniste. Pe terenul de langa Strandul Sun, de pe varianta Manastur – Zorilor nu s-a dat nici o lopata. Pana acum cateva saptamani, cand, brusc, lucrurile au luat o noua intorsatura.

Cora a inceput sa construiasca la Cluj! Problema este ca cei de la Cora construiesc ilegal la Cluj, neavand autorizatia de construire.

Telenovelea terenului de pe varianta Manastur – Zorilor, asa cum veti vedea, este demna de orice productie sud americana, avand lacrimi, schimbari de situatie, tradari si chiar situatii tragic comice. In afacerea Cora un singur lucru este insa cert: au demarat constructiile. Pentru ce insa, nu se stie cu exactitate.

Autorizatie pentru acces la magazin

Pe varianta Manastur – Zorilor, mai sus de Strandul Sun au inceput o serie de lucrari. Potrivit reprezentantilor Politiei Rutiere, in zona, Cora amenajeaza doua sensuri giratorii care sa permita accesul la noul mgazin. Unul se va afla pe artera rutiera, iar celalalt in interiorul terenului, spre Somes.

La fata locului, pe intreg santierul, figureaza o singura tabla de identificare, pe care scrie "Obiectiv: Hypermachet Cora, Autorizatie de construire nr. 531 din 13.04.2000, Termen de executie: 36 de luni, Data inceperii constructiei: 09.04.2001, Data finalizarii constructiei: 08.04.2004".

Lasand la o parte faptul ca pe tabla nu apare numele constructorului, cei de la Cora nu au cum sa construiasca magazinul in baza unei autorizatii emise in 2000. "O autorizatie de construire are o perioada limitata de valabilitate, maximum 36 de luni.

Este exclus sa construiesti in baza unei autorizatii emise acum cinci ani", a specificat Ioan Petran, seful Inspectoratului de Stat in Constructii. Reprezentantii Primariei au afirmat ca valabilitatea autorizatiei emise in 2000 a fost de 36 de luni.

"Lucrarile nu au inceput in 12 luni, autorizatia de construire a fost prelungita, dar, intrucat nu s-au efectuat lucrari si aceasta a expirat".

Mai departe, in comunicatul Primariei Cluj Napoca se specifica ca intr-adevar exista o autorizatie, nr.1.280 / 21.07.2005, dar acaeasta a fost eliberata pentru constructia accesului la magazonul Cora si nicidecum pentru constructia magazinului Cora.

Cora construieste magazinul

Astfel, pe varianta Manastur – Zorilor Cora ar avea dreptul legal de a construi doar drumul de acces spre magazin. La fata locului insa GAZETA a observat insa ca au demarat si o serie de lucrari care nu au de-a face cu drumurile de acces. Cum insa un ochi neavizat se poate insela am cerut opinia celor in cauza.

"Am demarat deja constructia magazinului. Pentru o asemenea investitie sunt necesare o multime de lucrari preparatoare" a declarat Camelia Safta, sef Departament Comunicare si Relatii Publice din cadrul Grupului Cora. Deci, a inceput constructia magazinului prorpiru zis. Fara autorizatie.

Telenovela Cora

In 1990, prin Legea nr. 15 / 1990, Legea privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale, RADP a dvenit proprietara terenului respectiv in suprafata de 70.000 mp, dupa ce predecesoara sa, Administratia Parcurilor si Strazilor, dobandise terenul in 1996 printr-un schimb realizat intre Comitetul Executiv al Consiliului Judetean Cluj si Institutul Agronomic Cluj. RADP a facut insa greseala de a nu isi inscrie terenul in cartea funciara. Acest lucru l-a facut insa CL, care, avand alaturi de terenul RADP-ului o serie de parcele, a trecut in cartea funciara si terenul cu pricina.

In vara anului 1999, Consiliul Local Cluj adopta Hotararea de Consiliu Local (HCL) nr. 466/ 1999, prin care se aproba asocierea Consiliului Local cu SC B.T.C. Tehnical Construction SRL, pentru realizarea unui centru comercial ultramodern.

Durata asoceirii era de 49 de ani, in toata aceasta perioada firma obligandu-se sa achite in contul CL suma de 1 USD/mp/an in lei, la cursul zilei. De asemenea, prin HCL-ul respectiv, SC B.T.C.

Tehnical Construction SRL se obliga sa plateasca, de la data semnarii contractului si pana la punerea in functiune a obiectivului suma de 60.000 USD / an. Conform HCL, societatea era nevoita sa puna in functiune obiectivul la 2 ani de la adoptatea hotararii, adica pana in toamna anului 2001.

Concret, SC B.T.C. Tehnical Construction SRL avea de platit 120.000 de euro plus 57.000 USD / an, in primii doi ani, iar apoi, dupa punerea in functiune a obiectivului (doi ani de la HCL), doar 57.000 USD / an.

Dupa acestea, la mijlocul lunii noiembrie, consilierii locali au lansat la apa o noua Hotarare de Consiliu Local, HCL nr. 644. Prin aceasta se aduceau unele modificari la Hotararea anterioara. Astfel, in "joc" intra si SC Cluj Napoca Estate SRL – reprezentanta a Grupului Cora. Principalele modificari tin insa de costurile asocierii.

Astfel, suma de 1 USD/mp/an pe care anterior SC B.T.C. Tehnical Construction SRL era obligata sa o achite pe intreaga durata a asocierii (49 de ani) a devenit 1 USD/mp/an, dar numai incepand cu anul urmator punerii in functiune a obiectivului. In ceea ce priveste punerea in functiune si aici apar modificari.

Daca in HCl-ul din luna august termenul era de doi ani de la data adoptarii Hotararii, in noiembrie, termenul devine "doi ani, la care se adauga perioada de timp de la data semnarii contractului, cu posibilitatea prelungirii acestui termen, pentru motive obiective".

Teapa de 170.000 USD

Prin artificiul din HCL 644 / 1999 bugetul local a fost "saracit" cu peste 170 mii USD, bani care ar fi provenit din taxa de 1 USD /mp/an din intervalul scurs de la data adoptarii primului HCL la data primei plati de 1 USD /mp/an, adica anul urmator punerii in functiune a obiectivului. Cu alte cuvinte cel putin doi ani! Lucrurile nu se opresc insa aici.

La mai putin de o luna de la ultimul HCL, apare o noua Hotarare de Consiliu Local, care permite dreptul de a realiza si alte contracte de asociere sau colaborare cu alte societati comerciale, pe acelasi teren, avand ca obiect realizarea de constructii Aceste modificari nu ar urma sa afecteze dreptul de administrare al terenului, iar orice asociere sau colaborare se va face numai cu aprobarea Consiliului Local.

Jocurile comisioanelor

Potrivit unor surse bine informate, intreaga afacere a fost una de tip "comision". Grupul Cora nu a avut deloc intentia de a construi in 2000, la Cluj, un hipermachet. Tot ce au vrut cei de la Cora a fost sa puna mana pe terenul respectiv, unul extrem de valoros, aflandu-se la marginea unei sosele dinspre iesirea din Cluj si mai ales fiind plat.

Apoi, intentiile celor de la Cora erau de a sta in "stand by", de a prospecta piata constructiilor si a super market-urilor, iar apoi fie de a construi hipermarket-ul, fie de a construi altceva dupa obtinerea unei noi autorizatii de construire.

RADP intra in joc

Dupa acestea, in vara anului 2003, Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP) a intrat intr-un blocaj financiar, adica nu au mai avut bani pentru salarii. Reprezentantii Regiei s-au gandit ce s-au gandit, iar apoi au "maritat" si ei terenul de pe varianta Grigorescu – Manastur. Prin Contractul de Asociatiune in Participatiune nr. 70/26.05.2003 terenul s-a constituit ca aportul RADP la asocierea in participatiune cu firma TDV. Obiectul asocierii era obtinerea de profit din realizarea unui complex de tip Mall de catre TDV.

Regia urma sa aiba o cota de profit initiala de 10%, dar nu mai putin de 100.000 de euro anual si drept de preemtiune (intaietate) la executarea de lucrari de amenajare si intretinere alei, parcari, spatii verzi.

Contractul nu era unul rau, avand in vedere faptul ca, pe langa cota de profit, RADP urma sa castige bani si din suprafetele extinse care vor face obiectul unor lucrari specifice domeniului de activitate al Regiei.

Atata tot, ca terenul respectiv nu era inscris in cartea funciara sub numele Regiei si fusese deja dat, cu trei ani in urma unei alte persoane juridice.

Teren sau bani

Marea problema a celor de la RADP este ca in prezent, din cauza faptului ca nu si-au onorat obligatiile ce decurg din Contractul de Asociatiune in Participatiune, partenrul TDV, se solicita daune imense. Acestea vin dupa ce in luna decembrie a anului trecut, RADP a semnat un act aditional al contractul sus amintit.

Motivele semnarii acestui act sunt identice cu cele din vara anului 2003, adica lipsa banilor. La vremea respectiva, RADP se afla intr-o situatie ingrata, avand nevoie urganeta de lichiditati, neavand posibilitatea de a plati salariile angajatilor, in ajun de Craciun.

Astfel, reprezentantii Regiei au semnat actul aditional prin care se consimtea faptul ca TDV sa vireze catre RADP suma de doua miliarde lei vechi, reprezentand suplimentarea avansului din cota de profit cuvenita Regiei.

Suma respectiva era deductibila din cea pe care Regia urma sa o incaseze in viitor, numai ca, bineinteles, TDV a emis o serie de pretentii pentru avansul de doua miliarde lei.

Regia fost nevoita, ca in cazul in care nu se reglementeaza situatia tabulara a terenului, sa puna la dispozitia TDV fie un alt teren, similar, pentru a-l inlocui pe cel initial aportat, fie despagubiri uriase. Astfel, RADP tremura acum, aflandu-se intr-o situatie extrem de delicata: banii sau un teren nou.

Terenul in cauza este acum disputat in instanta intre Consiliul Local Cluj Napoca si Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP).

Iesire pe E 60

Terenul pe care se construieste naste alte controverse. Ei bine, se pare ca cei de la Cora, pana la urma nici macar nu vor construi pe cei 70.000 de metri patrati aflati in disputa. Cora a cumparat de la diverse persoane fizice o suprafata considerabila de teren pe care isi va ridica magazinul.

De asemenea, nu este exclus ca magazinul sa nu aiba iesire spre varianta Manastur – Zorilor ci spre E60. Totusi, santierul actual se afla tocmai pe parcela disputata de RADP si Primarie.

"Nu am ajuns la o solutie cu Primaria. Cora nu construieste pe terenul disputat ci pe unul adiacent, care nu are nici o legatura cu terenul nostru", a spus Mircea Cataniciu, directorul RADP.

"RADP a renuntat la procesul cu Primaria", Aurora Tarmure, sef Servicul juridic Primarie