Alianta are un nou motiv de neintelegere: momentul aplicarii prevederilor Legii 215. Mai exact, daca la un moment dat atat liberalii, cat si democratii pareau de acord in privinta schimbarii presedintilor Consiliilor Judetene, care sunt membri ai PSD, acum situatia s-a schimbat. Gratie si unei declaratii facute de data recenta de presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Acesta a afirmat ca nu este oportuna schimbarea presedintilor Consiliilor Judetene pana in 2008. Drept urmare, nici democratii nu mai considera oportune eventuale schimbari din functii. In conditiile razgandirii democratilor, liberalii s-au aratat extrem de nemultumiti, blamand pozitia presedintelui Basescu, contrara discutiilor de pana acum pe acest subiect.

Ba mai mult, reprezentantii PNL le-au solicitat colegilor democrati sa ii transmita presedintelui Traian Basescu sa nu se mai implice in problemele Aliantei.

Pe de alta parte insa, democratii sustin ca de la bun inceput nu au vazut cu „ochi prea buni” ideea schimbarii, inainte de anul 2008, a presedintilor de Consilii Judetene si ca declaratia lui Traian Basescu nu exprima altceva decat o opinie de bun simt. „Traian Basescu si-a exprimat un punct de vedere de bun-simt. Nu este normal sa schimbi jucatorii in mijlocul jocului.

Avem si noi o doza de fair-play si, mai mult, noi trebuie sa invatam sa colaboram cu toata lumea, sa ne concentram sa facem treaba in administratie”, a fost de parere deputatul PD Laurentiu Mironescu.

In schimb, cand vine vorba de presedintele Camerei Deputatilor, respectiv de presedintele Senatului, viziunea parlamentarului democrat ramane neschimbata: Nastase si Vacaroiu trebuie schimbati. „Sunt sabotori ai sedintelor celor doua Camere. Monopolizeaza microfonul, isi iau pauze peste pauze, impiedica, asadar, bunul mers al lucrarilor”, a precizat Mironescu.

„Basescu se amesteca in problemele Aliantei”

Pe de alta parte, liberalii sunt extrem de nemultumiti de schimbarea de atitudine a liberalilor in ceea ce priveste presedintii Consiliilor Judetene si chiar nu se mai sfiiesc sa faca declaratii mai putin „dragastoase” la adresa reprezentantilor partidului condus de Emil Boc. „Noi, liberalii, ramanem consecventi pe pozitia initiala.

Este corecta, utila si politica schimbarea presedintilor de Consilii Judetene in cazul in care majoritatea in Consiliu este de 50% plus 1 al Aliantei”, a declarat senatorul PNL Puiu Hasotti, care a mai adaugat ca cei care s-au razgandit in aceasta chestiune, adica democratii, se vor mai reuni pentru discutii pe aceasta tema.

„Se dovedeste, a nu stiu cata oara, ca Basescu se amesteca in chestiuni de politica, in probleme ale Aliantei”, a atras atentia Puiu Hasotti, care a adaugat ca, din punctul sau de vedere, „PD-ul nu ia decizii. Deciziile sunt la Cotroceni, democratii asteapta sa primeasca comenzi de la Cotroceni. O fi bine… o fi rau…”.

In schimb, unul dintre cei direct vizati de o eventuala schimbare in cazul in care democratii sau… Basescu se razgandesc din nou, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, ne-a declarat: „Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, al carei prim-vicepresedinte sunt, s-a intrunit in luna august, la Mamaia, si toti cei prezenti am avut acelasi punct

de vedere, si anume ca nu schimbi regulile in timpul jocului”. Nicusor Constantinescu a mai fost de parere ca o schimbare „fara motiv” ar conduce la „instabilitate in toata tara, iar in loc de o dezvoltare in judete se va ajunge la pierderea timpul pentru voturi si tot felul de schimbari”.