In august 2005, doi copii romani au fost operati la Deutsche Herzzentrum (Centrul German al Inimii) din Munchen pentru afectiuni cardiovasculare grave. Dificultatea interventiilor si investigatiilor necesare postoperator depasesc posibilitatile tehnice existente in prezent in Romania.

Cei doi copii erau in stadii avansate ale complicatiilor determinate de boala, un al treilea urmand sa fie operat in curand. Finantarea s-a realizat prin Fundatia Rotary International, pe baza unui proiect de parteneriat intre Rotary Club Deva si Rotary Club Werl-Germania si a constat intr-un Matching-grant de 100.000 de USD.

Initiativa colaborarii cu Rotary Club Deva apartine Clubului Rotary Cetate Timisoara prin dr. Bogdan Mut-cardiolog la "Institutul de Boli Cardiovasculare" Timisoara si a fost sustinuta si, ulterior, pusa in practica de un comitete format din dr.

Constantin Blaj, cardiolog la Hunedoara, Carmen Crisan, fost presedinte, Marius Vargas, presedinte in exercitiu si Lenuta Angalita, secretar, de la Clubul Rotary Deva.

Succesul proiectului a determinat partea germana sa propuna continuarea colaborarii prin initierea unui Centru National de Cardiologie Pediatrica in Spitalul de Urgente Pediatrice "Luis Turcanu" din Timisoara, unde sa lucreze medici cardiologi romani si chirurgi cardiovasculari de la Deutsche Herzzentrum din Munchen.