Pe ordinea de zi a sedintei extraordinare de Consiliu Local de saptamana aceasta s-a aflat si Proiectul de Hotarare privind moficarea Hotararii nr. 505/2005 privind regimul de inaltime al imobilului din str. Eremia Grigorescu nr. 126, beneficiar fiind SC CHIM&MAR CONSTRUC"II SRL.

In 19 iulie 2005, cand acest proiect a fost pus pe ordinea de zi a CL Cluj-Napoca a fost aprobat PUD-ul (Planul Urbanistic de Detaliu) pentru cele doua imobile, dar, datorita unei erori de redactare, CL a aprobat cu un numar de 23 voturi pentru PUD-ul pentru o cladire cu 3 etaje si o alta cu un singur etaj, desi cererea era pentru un imobil de tipul P+3E si un altul cu regim de inaltime S+P+5E. Cel mai mare show a fost la votarea proiectului in sedinta CL.

S-a trecut foarte repede peste avizul Comisiei de Urbanism, care pledase oricum fabvorabil. Intr-un moment in care din sala s-a cerut pauza si unii dintre consilieri deja s-au ridicat de pe scaune, ceilalti deja votasera favorabil pentru proiect, fara a tine cont de absenta unora dintre colegi. Votul final a aratat unanimitate in ceea ce privea proiectul.

La intoarecerea din pauza au avut loc unele divergente intre consilierul local PSD :tefan Dimitriu si presedintele de sedinta, democratul Alin Tise. Social-democratul s-a aratat indignat de faptul ca s-a votat un proiect in lipsa lui si probabil si a altor colegi. #Eu nu am fost prezent cand s-a votat. Cum putea sa fie unanimitate cand eu n-am votat.

Propun rediscutarea proiectului, a spus Dimitriu. La vorbele acestuia, Tise i-a replicat consilierului ca proiectul a fost deja votat si nu se mai poate face nimic. #Domnule Dimitriu, proiectul deja a trecut cu unanimitate de voturi. Puteti face sesizare si nimic mai mult. Daca vreti dam banda inapoi, pentru a asculta ce s-a votat si veti vedea ca am dreptate#, a replicat democratul.

Dupa interventia lui Dimitriu si alti doi consilieri s-au sesizat& independentul Ioan Pop si social-democratul Ioan Gheorghe Vuscan, dar fara succes.

Acest vot oarecum in graba al alesilor Aliantei ar putea demonstra ca relatiile lui Chimu Capusan cu consilierii liberali si democrati, dar mai ales cu cei din urma sunt destul de stranse, iar acestia ar face orice sa il ajute, chiar sa-si #fenteze# colegii din Consiliu, aproband un proiect cu unanimitate de voturi… in pauza.

Dupa cum precizam intr-un articol anterior, relatiile lui Chimu Capusan cu Partidul Democrat sunt destul de stranse. Astfel, Capusan, unul dintre cei mai cunoscuti constructori ai Clujului, personaj care construieste in tot orasul in conditii susceptibile, se pare ca are o relatie de colaborare cu familia consilierului local din partea Aliantei DA, Florin Stamatian.

Mai precis, Chimu Capusan a cumparat in primavara anului curent de la Cristina Stamatian un teren pe strada Eremia Grigorescu din Cluj-Napoca. Pe respectivul teren se afla Compexul Albina, constructie ulterior demolata de noul proprietar al terenului.

Dorinta lui Stamatian de a-l ajuta pe Capusan poate avea radacini in faptul ca sotia acestuia a incasat pe terenul din Grigorescu o suma mult mai mare decat valoarea de piata.

In luna iulie a anului curent, printr-o hotarare a Consiliului Local (CL) s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru doua constructii.

Problema a fost insa alta& ceea ce s-a cerut de catre firma constructoare a fost aprobarea PUD-ului pentru doua blocuri de 3, respectiv 5 etaje, iar dintr-o greseala de dactilografiere, consiliul a aprobat PUD-ul pentru o cladire de 3 etaje si una cu un singur etaj.

Intr-o sedinta ulterioara a CL, consilierii au vrut doar sa repare greseala facuta, dar s-au izbit de multe impedimente, de la vecinii scandalizati, pana la PUG-ul actual, considerat de unii consilieri inadecvat pentru situatia actuala a municipiului.

In plus, s-a si descoperit ca terenul pe care era cat pe-aci sa se elibereze autorizatie de constructie are patru asa-zisi proprietari, fiecare cu povestea lui.

Contactat telefonic de reporterii BZA pentru a explica cum s-a ajuns la situatia de aprobare a unui proiect cu unanimitate de voturi, desi nu toti consilierii prezenti in sala au votat, pesedistul :tefan Dimitriu ne-a declarat& #Eram in sala, se anuntase pauza, eu eram jumatate ridicat cand s-a votat.

S-au sesizat si alti consilieri, Gheorghe Vuscan si Ioan Pop, de exemplu, dar nu am mai putut face nimic daca presedintele a spus ca s-a incheiat votarea. Un coleg a comentat chiar ca terenul respectiv era in litigiu, a fost respins pe motiv ca mai avea pe rol si alta actiune.

Prima data proiectul a fost aprobat cu greseli, apoi a fost reintrodus pe ordinea de zi pentru a se face modificarile, a aparut alta propunere respinsa ulterior, iar acum a aparut o petitie a cetateanului respectiv. Oricum, eu as fi votat impotriva, votul e nesemnificativ, de data asta omul venea cu sentinte si cred ca Consiliul Local a fortat aprobarea proiectului.#

Alin Tise, presedintele de sedinta sustine insa ca votul s-a desfasurat conform regulilor, iar cei care nu au votat au fost probabil neatenti& #Puteti audia si banda, puteti citi si procesul verbal. Nu a fost nici un vot impotriva. Eu am citit titlul proiectului, beneficiarul, comisia de specialitate, am intrebat cine este pentru, cine este impotriva, daca sunt abtineri.

Nu a fost nici un vot impotriva. Nu era pauza in momentul respectiv. Dumneavoastra ma puteti verifica, puteti cere banda si procesul verbal.#